Geçmişten günümüze kamu yönetim-belediye hizmet binalarının mimari değişimi
The Architectural change of public management-municipality buildings from past to present
- Tez No: 101122
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA ATASOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetimi, Belediye Hizmet Binaları, Mimarlık, Public Management, Municipal Building, Architecture
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Kamu yönetim, özellikle belediyelerin, yurtdışındaki ve yurtiçindeki yönetim özellikleri ve mimariye ne şekilde yansıtıldıkları incelenerek, uygulanmış ve proje halindeki örnekleri değerlendiren tez çalışması altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, konunun önemi ve ele alınış sebepleri açıklanmıştır. İkinci bölümde kentleşme olgusu ve süreci ele alınarak, kentleşme süreci sonunda oluşan kamu yönetimi konusu, belediye yönetiminin özellikleri, yurtdışındaki bazı ülkelerin yönetim sistemlerinin yapılan incelenerek, Türkiye'deki belediye yönetiminin sorunları açıklanmıştır. Üçüncü bölümde kamu yönetiminin, kamu yönetim binalarına etkileri, bu etkilenme sonucunda anıtsal hale gelen binaların, politik gücü ve otoriteyi, iç ve dış cephelerdeki düzenlemelerine nasıl yansıttıkları, ne gibi mimari özelliklere sahip oldukları genel olarak örneklerle anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, belediye hizmet binalarının tarihsel süreç içersindeki mimari değişimlerine genel olarak değinilmiştir. Bununla birlikte belediye hizmet binalarının değerlendirilmesinde ele alınacak birtakım faktörler açıklanması bu bölümün konusudur. Beşinci bölümde yurtdışında ve yurtiçinde, uygulanmış ve proje aşamasında olan çağdaş belediye hizmet binaları dördüncü bölümde açıklanmış olan değerlendirme fektörleri doğrultusunda analiz edilmiştir. Altıncı ve son bölümde ise, tez kapsamında yapılan araştırma ve değerlendirmelerden elde edilen sonuçlar belirtilerek, bu sonuçlar doğrultusunda insan yaşamına seçme şansı sunabilmesi için tasarımlarda dikkat edilmesi gerekenler hakkında önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study, aiming to investigate the properties of public management, especially, the management of municipalities and the reflection to the architecture of the management by evaluating the instances of applied and designed municipal buildings, consists of six parts. In the first chapter, the importance of the subject, the reasons why this subject is chosen are determined. In the second chapter, the phenomenon of being a city and the process of being a city and the properties of management of municipalities in Turkey. Moreover the structure of management systems of some foreign countries are examined and the problems of municipalities in Turkey. In the third chapter, the influences of the public management to public management buildings, how the political power and authority reflects the organization of indoor facade and outdoor facade. Besides that, what kind of architectural properties these buildings have, are explained by instances in general. In the fourth chapter, the architectural changes of municipal buildings, during the historical process are touched on. Furthermore, declaring some factors which are available to evaluate municipaş buildings is the subject of ibis chapter. In the fifth chapter the contemperary municipal buildings which are applied and designed in Turkey and abroad are analyzed by factors declared in the fouth chapter. Inthe sixth and the last chapter, the consequences are determined according to the investigations and evaluations in the study. According to those consequences, some suggestions are given about the entities which should be followed in order to give people the chance of election in life.