Şizofreni ve diğer psikotik bozukluklarda elektrokonvülsif tedavinin serum adiponektin üzerine etkisi
  1. Tez No: 1011275
  2. Yazar: ÇAĞRI DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHEYLA DOĞAN BULUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Adiponektin, beyin-türevli nörotrofik faktör, biyobelirteç, elektrokonvülsif tedavi, şizofreni, Adiponectin, brain-derived neurotrophic factor, biomarker, electroconvulsive therapy, schizophrenia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Şizofreni, patogenezinde genetik, çevresel ve inflamatuar faktörlerin birlikte rol oynadığı, kronik seyirli multifaktöriyel bir psikotik bozukluktur. Tedaviye dirençli vakalarda sıklıkla başvurulan elektrokonvülsif tedavinin (EKT), nörojenezi tetikleyerek ve inflamasyonu baskılayarak klinik etkilerini gösterdiği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, şizofreni ve diğer psikotik bozukluklarda EKT'nin serum adiponektin ve beyin-türevli nörotrofik faktör (BDNF) seviyelerine etkisini araştırmak ve adiponektinin hastalık şiddeti ile ilişkisini inceleyerek biyobelirteç potansiyelini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmaya, EKT planlanan şizofreni (n=23) ve şizoaffektif bozukluk (n=14) tanılı toplam 37 hasta dahil edilmiştir. Hastalardan ilk EKT seansından bir gün önce ve son EKT seansından bir gün sonra kan numuneleri alınarak serum adiponektin ve BDNF düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. Klinik belirtiler Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS) kullanılarak değerlendirilmiş olup, tedavi sonrasında PANSS toplam puanında %25 ve üzerinde gerçekleşen düşüş klinik yanıt olarak kabul edilmiştir. Bulgular: EKT sonrasında hastaların serum adiponektin ve BDNF düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış saptanmıştır. Olguların %70,3'ü (n=26) tedaviye yanıt vermiştir. Tedaviye yanıt veren grupta serum adiponektin ve BDNF artışı istatistiksel olarak anlamlı bulunurken, yanıt vermeyen grupta her iki biyobelirteçte de anlamlı bir yükselme gözlenmemiştir. Özellikle serum adiponektin düzeyindeki değişim, tedaviye yanıt veren hastaları vermeyenlerden anlamlı ölçüde ayırmıştır. PANSS toplam puanındaki azalma ile serum adiponektin ve BDNF düzeylerindeki artış arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Biyobelirteç düzeyleri ile vücut kitle indeksi (VKİ), trigliserid ve yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) gibi metabolik parametreler arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç: EKT, şizofreni ve şizoaffektif bozukluk hastalarında inflamasyonu baskılayıcı rolü olan adiponektin ve nöroplastisiteyi destekleyen BDNF seviyelerini artırmaktadır. Adiponektin seviyesindeki artışın özellikle klinik yanıt veren hastalarda belirgin olması ve metabolik parametrelerden bağımsız bir şekilde gerçekleşmesi, serum adiponektin düzeyinin psikozda EKT'ye verilen klinik yanıtı izlemede potansiyel bir biyobelirteç olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Schizophrenia is a chronic, multifactorial psychotic disorder in whose pathogenesis genetic, environmental, and inflammatory factors play a combined role. Electroconvulsive therapy (ECT), frequently used in treatment-resistant cases, is thought to exert its clinical effects by triggering neurogenesis and suppressing inflammation. The objective of this study is to investigate the effect of ECT on serum adiponectin and brain-derived neurotrophic factor (BDNF) levels in schizophrenia and other psychotic disorders, and to evaluate the biomarker potential of adiponectin by examining its relationship with disease severity. Methods: A total of 37 patients diagnosed with schizophrenia (n=23) and schizoaffective disorder (n=14) scheduled for ECT were included in the study. Blood samples were taken from the patients one day before the first ECT session and one day after the last ECT session, and serum adiponectin and BDNF levels were measured using the ELISA method. Clinical symptoms were evaluated using the Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS), and a decrease of 25% or more in the PANSS total score after treatment was considered a clinical response. Results: A statistically significant increase in the serum adiponectin and BDNF levels of the patients was detected after ECT. Of the participants, 70.3% (n=26) responded to the treatment. While the increase in serum adiponectin and BDNF was found to be statistically significant in the treatment-responsive group, no significant increase was observed in either biomarker in the non-responsive group. In particular, the change in serum adiponectin levels significantly differentiated the patients who responded to treatment from those who did not. A statistically significant and positive relationship was found between the decrease in the PANSS total score and the increase in serum adiponectin and BDNF levels. No significant correlation was found between biomarker levels and metabolic parameters such as body mass index (BMI), triglycerides, and high-density lipoprotein (HDL). Conclusion: ECT increases the levels of adiponectin, which has a role in suppressing inflammation, and BDNF, which supports neuroplasticity, in patients with schizophrenia and schizoaffective disorder. The fact that the increase in adiponectin levels is particularly evident in patients who show a clinical response and occurs independently of metabolic parameters indicates that serum adiponectin levels can be used as a potential biomarker in monitoring the clinical response to ECT in psychosis.