Türkiye'de yaşayan genç yetişkinlerin bağlanma stilleri ile bilişsel çarpıtmalarının romantik ilişkilerdeki kıskançlığa etkisi
The impact of attachment styles and cognitive distortions on romantic jealousy among young adults living in Turkey
  1. Tez No: 1011274
  2. Yazar: AHMET KAĞAN PADEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CUMHUR AVCİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma stilleri, Genç yetişkinler, Attachment styles, Young adult
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı genç yetişkinlerin sahip oldukları ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmaların ve bağlanma stillerinin, romantik kıskançlıkları ile olan ilişkilerini incelemektir. Nicel araştırma deseninin kullanıldığı bu çalışma, yaşları 18-26 arasında değişen 387 genç yetişkinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcılardan veriler online olarak Bilgilendirilmiş Onam Formu, Demografik Bilgi Formu, İlişkilerle İlgili Bilişsel Çarpıtmalar Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri ve Romantik İlişkilerde Kıskançlık Ölçeği ile toplanmıştır. Ölçeklerden toplanan veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Bu çalışmada verilerin analizi kapsamında, romantik kıskançlık değişkeni, bağlanma stillerinin alt boyutları olan kaçınmacı bağlanma ve kaygılı bağlanma değişkenleri ile ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmaların alt boyutları olan gerçekçi olmayan ilişki beklentileri, yakınlıktan kaçınma ve zihin okuma değişkenleri incelenmiştir. Verilerin analizinde bağımsız gruplar t-testi, Pearson korelasyon analizi tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve hiyerarşik regresyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre kaygılı bağlanma ile bilişsel çarpıtmaların tüm alt boyutlarının romantik kıskançlığı pozitif ve anlamlı düzeyde yordadığı belirlenmiştir. Kaçınmacı bağlanma ile romantik kıskançlık arasında ise anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Bağlanma stilleri ile bilişsel çarpıtmaların birbirleriyle olan ilişkileri incelendiğinde kaygılı bağlanma değişkeni ile gerçekçi olmayan ilişki beklentileri ve yakınlıktan kaçınma değişkenleri arasında anlamlı ve pozitif yönlü ilişkiler bulunurken zihin okuma değişkeni ile arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Kaçınmacı bağlanma değişkeni ile bilişsel çarpıtmalar arasında yapılan analizlerde, yalnızca yakınlıktan kaçınma alt boyutu ile arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Bunlarla birlikte demografik değişkenlerin romantik kıskançlık ile ilişkisini incelemek amacıyla yapılan analiz sonuçlarında, romantik kıskançlık değişkeninin, katılımcıların cinsiyet ve eğitim düzeylerine göre anlamlı olarak farklılaştığı sonucu bulunmuştur. Sonuç olarak bulgular, romantik kıskançlığın hem kişinin ilişkilere yönelik bilişsel değerlendirmeleri, hem de sahip olduğu bağlanma örüntüleriyle anlamlı bir ilişki içerisinde olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between cognitive distortions related to relationships, attachment styles, and romantic jealousy among young adults. This study, which employed a quantitative research design, was conducted with the participation of 387 young adults aged between 18 and 26. Data were collected online using the Informed Consent Form, Demographic Information Form, Interpersonal Cognitive Distortions Scale, Experiences in Close Relationships Inventory, and the Romantic Jealousy Scale. The data obtained from the scales were analyzed using the SPSS statistical software. Within the scope of the analyses, romantic jealousy was examined in relation to the attachment style dimensions of anxious attachment and avoidant attachment, as well as the subdimensions of cognitive distortions related to relationships, namely unrealistic relationship expectations, avoidance of intimacy, and mind reading. Independent samples t-test, Pearson correlation analysis, one-way analysis of variance (ANOVA), and hierarchical regression analysis were used to analyze the data. The results indicated that anxious attachment and all subdimensions of cognitive distortions significantly and positively predicted romantic jealousy. However, no significant relationship was found between avoidant attachment and romantic jealousy. When the relationships between attachment styles and cognitive distortions were examined, significant and positive relationships were found between anxious attachment and the subdimensions of unrealistic relationship expectations and avoidance of intimacy, whereas no significant relationship was found between anxious attachment and mind reading. In the analyses conducted between avoidant attachment and cognitive distortions, a significant relationship was found only with the avoidance of intimacy subdimension. In addition, analyses conducted to examine the relationship between demographic variables and romantic jealousy revealed that romantic jealousy significantly differed according to participants' gender and education level. Overall, the findings indicate that romantic jealousy is significantly associated with individuals' cognitive evaluations regarding relationships and their attachment patterns.