Örgütsel sessizlik, örgütsel sinizm ve mesleki tükenmişlik arasındaki ilişkiler: Sivas ili 112 çalışanları örneği
The relationship between organizational silence, organizational cynicism, and professional burnout: The case of 112 employees in Sivas province
- Tez No: 1011353
- Danışmanlar: PROF. DR. FERDA ALPER AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sessizlik, Örgütsel Sinizm, Mesleki Tükenmişlik, Sağlık Çalışanları, Sağlık kurumları, Organizational Silence, Organizational Cynicism, Professional Burnout, Health Employees
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı 112 çalışanlarının örgütsel sessizlik, örgütsel sinizm ve mesleki tükenmişlik arasındaki ilişkileri araştırmaktır. Bu çalışmanın evrenini, Sivas Merkezde çalışan Sivas İl Ambulans Servisi Başhekimliğine bağlı 224 sağlık çalışanı (doktor, paramedik, acil tıp teknisyeni ve diğer sağlık çalışanları) oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem seçilmemiş olup evrenin tümüne ulaşılması hedeflenmiştir ve bu doğrultuda araştırmayı 15 Şubat-15 Mayıs 2025 tarihleri arasında araştırmaya gönüllü olarak katılan 204 sağlık çalışanı oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama araçları olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Örgütsel Sessizlik Ölçeği”,“Örgütsel Sinizm Ölçeği”ve“Maslach Tükenmişlik Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma nicel bir tasarımla yürütülmüş olup veriler anket yöntemiyle toplanmıştır. Katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek için tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Araştırmada sessizlik, sinizm ve tükenmişlik düzeylerinin sosyo-demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini incelemek amacıyla bağımsız örneklemler için t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek için Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Sinizm, sessizlik ve tükenmişlik arasındaki nedensel yolları test etmek amacıyla Hayes'in (2022) PROCESS makrosu kullanılarak Model 4 ile aracılık analizi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca sessizliğin sinizm ile tükenmişlik arasındaki ilişkide düzenleyici bir etkiye sahip olup olmadığını belirlemek için PROCESS Model 1 ile moderasyon analizi yapılmıştır. Tüm analizlerde %95 güven aralığı esas alınmış ve anlamlılık düzeyi .05 olarak kabul edilmiştir. Katılımcıların %51'i erkek, %77,5'i evli, %65,2'si önlisans mezunu, %47,1'i paramedik ve %32,8'si 11-15 yıl arasında görev yapmaktadır. Örgütsel Sessizlik Ölçeği toplam puan ortalaması X̄=2,74 (SS = 0,68), Örgütsel Sinizm Ölçeği toplam puan ortalaması ise X̄=3,18 (SS = 0,95) olup, Tükenmişlik ölçeği puan ortalaması X̄=3,2 (SS = 0,55) olarak bulunmuştur (N = 204). Sosyo-demografik özelliklere göre değişkenler arasında bazı anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Araştırma sonuçları, 112 çalışanlarının tükenmişlik, sessizlik ve sinizm düzeylerinin birbirini besleyen bir döngü oluşturduğunu göstermekte; özellikle sinizmin tükenmişlik sürecinde kritik bir belirleyici olduğunu vurgulamaktadır. Araştırmaya göre savunmacı sessizlik ve tükenmişlik ile anlamlı ilişkili bulunurken, aracılık ve düzenleyici etki analizleri sessizliğin sinizm ile tükenmişlik arasındaki ilişkide aracı veya düzenleyici bir rol üstlenmediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationships among organizational silence, organizational cynicism, and occupational burnout among 112 emergency healthcare workers. The population of the study consists of 224 healthcare personnel (physicians, paramedics, emergency medical technicians, and other healthcare staff) affiliated with the Sivas Provincial Ambulance Service Chief Physician's Office in Sivas city center. This study did not involve sampling; the aim was to reach the entire population, and accordingly, the study consisted of 204 healthcare professionals who voluntarily participated in the research between February 15 and May 15, 2025.Data were collected using the“Personal Information Form,”“Organizational Silence Scale,”“Organizational Cynicism Scale,”and the“Maslach Burnout Inventory.”The study employed a quantitative design, and data were gathered through a survey method. Descriptive statistics were used to determine participants' demographic characteristics. Independent samples t-tests and one-way ANOVA were conducted to examine whether levels of silence, cynicism, and burnout differed according to socio-demographic variables. Pearson correlation analysis was used to determine the relationships among variables. Hayes' PROCESS macro was applied to test causal pathways, with Model 4 used for mediation analysis and Model 1 for moderation analysis. A 95% confidence interval was adopted, and the significance level was set at.05. Of the participants, 51% were male, 77.5% were married, 65.2% held an associate degree, 47.1% were paramedics, and 32.8% had 11–15 years of professional experience. The mean score of the Organizational Silence Scale was X̄ = 2.74 (SD = 0.68), the Organizational Cynicism Scale mean was X̄ = 3.18 (SD = 0.95), and the Burnout Scale mean was X̄ = 3.20 (SD = 0.55) (N = 204). Some significant differences were identified among the variables based on socio-demographic characteristics. The results indicate that silence, cynicism, and burnout form a mutually reinforcing cycle among 112 emergency healthcare workers, with cynicism emerging as a critical determinant in the burnout process. Findings revealed that defensive silence was significantly associated with burnout, whereas mediation and moderation analyses indicated that silence did not play a mediating or moderating role in the relationship between cynicism and burnout.