Yenidoğanlarda polifonik ninni ve piş piş sesinin uykuya geçiş ve uyku süresine etkisi
The effect of polyphonic lullaby and pish pish sound on sleep transition and sleep duration in newborns
- Tez No: 1011418
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİL İNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Bebek-yenidoğmuş, Çok sesli müzik, Infant-newborn, Polyphonic music
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Çalışma, polifonik ninni ve piş piş sesi uygulamalarının sağlıklı term yenidoğanlarda uykuya geçiş ve uyku süresine etkisini belirlemek amacıyla Aralık 2024–Temmuz 2025 tarihleri arasında randomize kontrollü deneysel bir araştırma olarak Ezine Devlet Hastanesi Kadın Doğum Servisi'nde yürütüldü. Toplam 81 yenidoğan polifonik ninni (PNG/n=27), piş piş sesi (PG/n=27) ve kontrol grubu (KG/n=27) olmak üzere randomize olarak üç gruba ayrıldı. Uyku öncesi 3 ay süreyle PNG grubundaki bebeklere polifonik ninni, PG bebeklere piş piş sesi dinletilirken, kontrol grubu bebeklere herhangi bir girişim uygulanmadı. Veriler“Anne ve Bebek Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Genişletilmiş BISQ Bebek Kısa Uyku Anketi”ve“Uyku Günlüğü”kullanılarak toplandı. Bulgular, her iki ses temelli müdahalenin kontrol grubuna kıyasla daha uzun gece uykusu (sırasıyla PG: 555 dk / PNG: 521 dk / KG: 483 dk; p<0,001), daha kısa uykuya dalma süresi (sırasıyla PG: 29,63 dk / PNG: 45,37 dk / KG: 56,67 dk; p<0,001), daha düşük gece uyanma sayısı (sırasıyla PNG: 3,04 / PG: 3,07 / KG: 3,74; p=0,002) ve daha kısa uyanıklık süresi (sırasıyla PG: 68,89 dk / PNG: 70,74 dk / KG: 89,63 dk; p=0,044) sağladığını göstermiştir. Piş piş sesi grubu tüm aylarda en uzun gece uyku süresine sahipken (sırasıyla PG: 555 dk / PNG: 521 dk / KG: 483 dk; p<0,001), polifonik ninni grubu üçüncü ayda uyanma sıklığını azaltmada belirgin üstünlük sağlamıştır (Ay-1: 4,56 ± 1,01; Ay-2: 3,67 ± 0,73; Ay-3: 3,04 ± 0,94, p<0,001). Sonuç olarak, polifonik ninni ve piş piş sesi uygulamaları yenidoğanlarda uykuya geçişi kolaylaştırmış, uyku sürekliliğini artırmıştır. Bu nedenle bu iki ses temelli uygulama yenidoğan bakımında güvenli, düşük maliyetli ve non-farmakolojik destekleyici bakım yaklaşımları olarak değerlendirilebilir. Bu çalışma ClinicalTrials.gov veri tabanına kayıtlıdır (ClinicalTrials.gov Identifier: NCT06615323)
Özet (Çeviri)
This randomized controlled experimental study was conducted at the Department of Obstetrics and Gynecology at Ezine State Hospital from December 2024 to July 2025. The study aimed to determine the effects of polyphonic lullabies and pish pish sounds on sleep onset and duration in healthy term newborns. Eighty-one newborns were randomly assigned to one of three groups: polyphonic lullabies (PNG; n = 27), pish pish sounds (PG; n = 27), or control (KG; n = 27). For three months, infants in the PNG group listened to polyphonic lullabies before bedtime, infants in the PG group listened to pish pish sounds, and infants in the control group received no intervention. Data were collected using the“Mother and Infant Demographic Information Form,”the“Extended BISQ Infant Short Sleep Questionnaire,”and the“Sleep Diary.”The findings showed that both sound-based interventions resulted in longer nighttime sleep (PG: 555 minutes, PNG: 521 minutes, KG: 483 minutes, respectively; p<0.001), shorter sleep onset time (PG: 29.63 minutes, PNG: 45.37 minutes, KG: 56.67 minutes, respectively; p<0.001), fewer nighttime awakenings (PNG: 3.04, PG: 3.07, KG: 3.74, respectively; p=0.002), and shorter wakefulness periods (PG: 68.89 minutes, PNG: 70.74 minutes, KG: 89.63 minutes, respectively; p=0.044) compared to the control group. The pish pish sound group had the longest nighttime sleep duration in all months (PG: 555 minutes, PNG: 521 minutes, KG: 483 minutes, respectively; p <0.001). However, the polyphonic lullaby group showed a significant advantage in reducing the frequency of awakenings in the third month (Month 1: 4.56 ± 1.01, Month 2: 3.67 ± 0.73, Month 3: 3.04 ± 0.94, p <0.001). In conclusion, polyphonic lullabies and pish pish sounds facilitated transitioning to sleep and increased sleep continuity in newborns. Therefore, these two voice-based applications can be considered safe, low-cost, nonpharmacological approaches to supportive care in neonatal care. This study is registered in the ClinicalTrials.gov database (ClinicalTrials.gov Identifier: NCT04674977).