Nano-silika modifiyeli çimento esaslı harçlarda alternatif akımın etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of alternating current on nano-silica modified cement based mortars
- Tez No: 1012020
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HOCAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Civil Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kompozit malzemeler, Composite materials
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında çimento esaslı harçların nano-silika ile modifiye edilerek, fiziksel, mekanik, durabilite ve mikro yapılarının geliştirilmesi hedeflenmiştir. Literatürdeki araştırmalarda nano-silikanın olumlu etkiler gösterdiği kanıtlanmıştır. Ancak; önceki araştırmalarda nano-silikanın hidratasyon sıcaklığına etkilerini inceleyen kısıtlı sayıda çalışmaya rastlanmıştır. Bu çalışmada harçlar hazırlandıktan hemen sonra (hidratasyon başlangıç aşamasında) harçların orta noktalarına sıcaklıklık sensörleri yerleştirilerek nano-silikanın hidratasyon sıcaklığına etkisi araştırılacaktır. Ayrıca bazı seriler üzerinde nem ölçümü yapılarak çimento esaslı malzemelerin dayanım ve dayanıklılığında en etkili bağlar olan CSH jellerinin oluşum zamanları tahmin edilmesi amaçlanmaktadır. Bunlara ek olarak çimento yerine farklı oranlarda nano-silika konulan harçlar üretilerek optimum nano-silika oranının belirlenmesi hedeflenmektedir. Soğuk hava koşullarında çimentolu sistemlerde hidratasyon sıcaklığını arttıran önlemler alınması kritik öneme sahiptir. Önceki araştırmalarda nano-silikanın çimentolu sistemlerde hidratasyon sıcaklığını arttırdığı, priz süresini ise kısalttığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışmada taze haldeki nano-silika modifiyeli harçlara alternatif akım uygulanarak priz süresinin daha fazla kısaltılması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study aims to improve cement-based mortars' physical and mechanical durability and microstructure by modifying them with nano-silica. Research in the literature has proven that nano-silica has positive effects. However, In previous research, a limited number of studies examining the effects of nano-silica on hydration temperature were found. In this study, the effect of nano-silica on the hydration temperature will be investigated by placing temperature sensors at the midpoints of the mortars immediately after the mortars are prepared (at the initial stage of hydration). In addition, it is aimed to estimate the formation times of CSH gels, which are the most effective bonds in the strength and durability of cement-based materials, by measuring moisture on some series. In addition, it is aimed to determine the optimum nano-silica ratio by producing mortars in which different proportions of nano-silica are added instead of cement. It is critical to take precautions that increase the hydration temperature in cementitious systems in cold weather conditions. Previous studies have concluded that nano-silica increases the hydration temperature and shortens the setting time in cementitious systems. This study aims to further shorten the setting time by applying alternating current to nano-silica-modified fresh mortars.