Avrupa modasında Fransız ve İtalyan ikonik markalarının görsel kimliklerinin değişimi: Versace, Gucci, Chanel, Dıor ve Hermès örnekleri
The evolution of visual identities of French and Italian iconic brands in European fashion: samples of Versace, Gucci, Chanel, Dior and Hermès
  1. Tez No: 1012164
  2. Yazar: EKİN KAÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİZE CAN RENÇBERLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Giyim Endüstrisi, Art History, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel analiz, Görsel kültür, Küresel markalar, İkon marka, Visual analysis, Visual culture, Global brands, Icon brand
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel Kültür Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu tez, Avrupa'nın ikonik moda markaları olan Chanel, Dior, Versace, Gucci ve Hermès'in görsel kimliklerinin tarihsel süreç içerisindeki dönüşümünü incelemektedir. Çalışma, söz konusu markaların kuruluşlarından günümüze kadar kullandıkları logo, sembol, renk paleti, tipografi, reklam kampanyaları ve defile estetikleri gibi görsel unsurların nasıl evrildiğini ve bu dönüşümün dönemsel, toplumsal, kültürel ve estetik paradigmalarla olan ilişkisini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Moda markalarının görsel kimlikleri, yalnızca estetik tercihler olarak değil, aynı zamanda ideolojileri, değer sistemlerini ve kimlik politikalarını yansıtan kültürel göstergeler olarak ele alınmaktadır. Araştırma, 20. yüzyıl modernizmi ile 21. yüzyılın küresel moda kültürü arasındaki geçiş sürecine odaklanmakta; bu süreçte değişen görme rejimlerinin moda markalarının görsel temsillerine nasıl yansıdığı sorgulanmaktadır. Vogue dergisi kapakları önemli bir görsel veri kaynağı olarak değerlendirilmiş; Salvador Dalí gibi sanatçıların katkıları üzerinden sanat ve moda arasındaki etkileşim görsel kültür perspektifinden incelenmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmış; görsel analiz ve yazılı kaynak taramasıyla elde edilen bulgular, moda markalarının görsel kimliklerinin toplumsal dönüşümlerle paralel biçimde değiştiğini ortaya koymuştur. Tez, moda endüstrisinin görsel kültür üzerindeki etkisini tarihsel ve eleştirel bir çerçevede değerlendirmeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the historical transformation of the visual identities of iconic European fashion brands, namely Chanel, Dior, Versace, Gucci, and Hermès. The study aims to analyze how visual elements such as logos, symbols, color palettes, typography, advertising campaigns, and fashion show aesthetics have evolved from the brands' founding periods to the present day, and how this transformation relates to period-specific, social, cultural, and aesthetic paradigms. The visual identities of fashion brands are approached not merely as aesthetic choices, but as cultural indicators that reflect ideologies, value systems, and identity politics. The research focuses on the transitional process between twentieth-century modernism and twenty- first-century global fashion culture, questioning how changing regimes of vision are reflected in the visual representations of fashion brands. Vogue magazine covers are considered a significant visual data source, and the interaction between art and fashion is examined from a visual culture perspective through the contributions of artists such as Salvador Dalí. Employing a qualitative case study design, the study utilizes visual analysis and a review of written sources. The findings reveal that the visual identities of fashion brands have evolved in parallel with social transformations. The thesis aims to evaluate the impact of the fashion industry on visual culture within a historical and critical framework.