Para-kinon metitlerin heterosiklik bileşiklerle mekanokimyasal 1,6-konjuge katılma tepkimeleri ve benzofuran esaslı azadienlere alkol katılması
Mechanochemical 1,6-conjugate addition reactions of para-quinone methides with heterocyclic compounds and alcohol addition to benzofuran-based azadienes
  1. Tez No: 1012284
  2. Yazar: BUSENUR ORAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: para-Kinon Metit, orto-Kinon Metit, Kumaran, Kroman, Mekanokimya, Alkilasyon Mart 2026, 117 sayfa, para-Quinone Methide, ortho-Quinone Methide, Coumaran, Chromane, Mechanochemistry, Alkylation. March 2026, 117 pages
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Organik Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu yüksek lisans tezi kapsamında para- ve orto-kinon metitlerin mekanokimyasal olarak aktive edilmesi ve benzofuran türevli azadienlerin 1,4-alkol katılma tepkimesi amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında para- ve orto-kinon kinon metitler ile kroman ve kumaran mekanokimyasal alkilasyon reaksiyonları ve aynı zamanda benzofuran temelli azadienler ile alkol katılma tepkimelerinin gerçekleştirilmesi amaçlandı. Yöntem: para- ve orto-Kinon metitler ile belirtilen nükleofiller için ayrı ayrı mekanokimyasal koşullarda optimizasyon çalışmaları yapılmıştır. Optimizasyon çalışmaları sonucunda belirli frekans ve sürelerde uygun Lewis asidi katalizörleri varlığında çözücüsüz olarak tepkimeler gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda benzofuran türevli azadienlerin alkol katılma tepkimeleri için optimizasyon çalışmaları yapılmıştır. Optimizasyon çalışmaları sonucunda varlığında azadienlerin ürün dağılımı incelenmiştir. Bulgular: : para- ve orto-Kinon metitler ile çeşitli heterosiklik bileşiklerin (kroman, kumaran) mekanokimyasal alkilasyon tepkimeleri Lewis asidi katalizörü varlığında gerçekleştirildi. Ayrıca benzofuran türevli azadienlere çeşitli alkollerin katılma tepkimeleri gerçekleştirildi. Sonuç: : para- ve orto-Kinon metitlerin kullanılmasıyla kroman ve kumaranın mekanokimyasal alkilasyon tepkimeleri başarılı bir şekilde gerçekleştirildi ve hedeflenen ürünler iyi verimlerle elde edildi. Ayrıca benzofuran türevli azadienlerin 1,4 alkol katılma tepkimeleri başarılı bir şekilde gerçekleştirildi ve ürünler iyi verimlerle elde edildi.
Özet (Çeviri)
Purpose: This master's thesis aims to mechanochemically activate para- and ortho-quinone methides and to induce 1,4-alcohol addition reactions of benzofuran-derived azadiene. Specifically, the thesis seeks to achieve mechanochemical alkylation reactions between p- and o-quinone methides and coumaran and chromane, as well as alcohol addition reactions between benzofuran-based azadienes. Method: Mechanochemical optimization studies were carried out separately for the nucleophiles indicated by para- and ortho-quinone methides. As a result of the optimization studies, reactions were carried out solvent-free in the presence of suitable Lewis acid catalysts at specific frequencies and durations. Simultaneously, optimization studies were conducted for the alcohol addition reactions of benzofuran-derived azadiene. As a result of the optimization studies, the subsrate scope of azadienes was investigated. Findings: Mechanochemical alkylation reactions various heterocyclic compounds (chromane, coumaran) with para- and ortho-quinone methides were carried out in the presence of a Lewis acid catalyst. Additionally, addition reactions of benzofuran-derived azadiene reactions in the presence of base and alcohol were also performed. Results: Mechanochemical alkylation reactions of coumarane and chroman using para- and ortho-quinone methides were successfully carried out, and the target products were obtained in good yields. Additionally, 1,4-alcohol addition reactions of benzofuran-derived azadiene were successfully performed, and the products were obtained in good yields.