Kadıasker Mustafa İzzet Efendi'nin ve Şevki Efendi'nin nesih hattındaki tavırlarının mukayesesi
A comparison of the nashk calligraphy styles of Kadıasker Mustafa Izzet Efendi and Sevki Efendi
  1. Tez No: 1012376
  2. Yazar: YASEMİN KARASAKAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT SAMİ KANBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Hilye, Hüsn-i hat, Kazasker, Kıt`a, Murakka, Mushaf, Yazı tipi, Üslup, Hilye, Hüsn-i hat, Military judge, Git`s, Patchwork, Font type, Stylistic
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, XIX. yüzyılın ekol sahibi hattatlarından Kadıasker Mustafa İzzet Efendi'nin ve Şevki Efendi'nin murakkaa, kıt'a, hilye ve mushaf türündeki eserleri; satır, kelime, harf ve diğer yazı unsurlarının mukayeseleri yapılarak nesih tavırlarındaki farklılığın tespit edilmesi amaçlanmıştır. Kütüphane, müze, arşiv ve hususî koleksiyonlar taranarak nesihle yazılmış bütün eserler tespit edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen eserler; tür, içerik ve evâil, evâsıt, evâhir dönemlerine göre tasnif edilerek karşılaştırılması en uygun olanlar seçilmiştir. Mustafa İzzet Efendi'nin ve Şevki Efendi'nin hayatları; biyografi kitapları, ansiklopedi maddeleri, arşiv belgeleri ve gazete nüshalarıyla incelenerek kayda alınmıştır. İstifâde ettikleri hocalarının ve nam salmış talebelerinin hayatlarına ve eserlerine yer verilmiştir. Nesih hattının tarihçesi, ekolleri, kullanıldığı yerler ve temel özellikleri hakkında bilgi verilerek bu yazı çeşidinin daha iyi kavranılması sağlanmıştır. Sülüs-nesih murakkaalar, aynı metinlerin yazılı olduğu kıt'alar, hilyeler, ve Mushaflardaki yazılar; kelime ve harf bünyesinin yapısı, boyutu, kalem hareketi, açısal farklılığı ve mıstar düzeni değerlendirilerek mukayese edilmiştir. Yapılan tespitler sonucunda, Mustafa İzzet Efendi'nin ve Şevki Efendi'nin nesih hattındaki üslup zenginliği ve özgünlüğü daha iyi anlaşılarak tavır farklılığını görmek mümkün hâle gelmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the differences in the naskh calligraphy styles of Kadıasker Mustafa İzzet Efendi and Sevki Efendi, two master calligraphers of the 19th century, by comparing their works in the forms of muraqqa', qit'a, hilyah, and mushaf. All naskh calligraphy works were sought by scanning libraries, museums, archives, and private collections. The collected works were classified according to their type, content, and earlier, middle, late periods. The most suitable ones for comparison were selected. The lives of Mustafa İzzet Efendi and Sevki Efendi are narrated based on biographical books, encyclopedia entries, archival documents and newspapers. Information about their teachers and famous students, as well as their works, is included. Their artistry is highlighted by mentioning their mastery in all types of calligraphies they practiced, and their significant place in calligraphic art is emphasized. Information on the history, schools, areas of use and fundamental characteristics of naskh calligraphy is provided to ensure a better understanding of this type. The calligraphic works in thuluth-naskh muraqqa's, qit'as with identical texts, hilyahs and Mushafs were compared by evaluating the structure, size, pen movement, angular differences and line arrangement of words and letters. As a result of these determinations, it became possible to observe the differences by gaining a better understanding of the stylistic richness and originality of Mustafa İzzet Efendi and Sevki Efendi in the naskh calligraphy.