ENDÜSTRİYEL KENEVİR ÇEŞİDİ KULLANILARAK SENTEZLENEN ÇİNKO OKSİT NANOPARTİKÜLLERİNİN FARKLI KOLON KANSERİ HÜCRE HATLARINDAKİ ANTİPROLİFERATİF ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI
INVESTIGATION OF THE ANTIPROLIFERATIVE EFFECTS OF ZINC OXIDE NANOPARTICLES SYNTHESIZED USING INDUSTRIAL HEMP VARIETY ON DIFFERENT COLON CANCER CELL LINES
  1. Tez No: 1012375
  2. Yazar: BEYZANUR ERÇİNLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE BALPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Çinko oksit, Nanoteknoloji, Kolon kanseri, Kenevir, Zinc oxide, Nanotechnology, Colon cancer, Hemp
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kenevir Araştırmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Kenevir Yetiştiriciliği ve Islahı (disiplinlerarası) Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında endüstriyel kenevirden yeşil sentez yöntemi ile elde edilen ZnO nanopartiküllerinin SW480 ve SW620 hücre hatları üzerinde gösterdiği etkiler araştırıldı ve mevcut olarak uygulanan kolon kanseri tedavilerinin geliştirilmesine katkı sunulması amaçlandı. Yeşil sentez yöntemi ile yerli endüstriyel kenevir çeşidi olan Narlı'dan yeşil sentez yöntemi ile ZnO nanopartikülleri sentezlendi ve karakterizasyonu yapıldı. SW480 ve SW620 kolon kanseri hücre hatları üzerinde sentezlenen ZnO nanopartiküllerinin etkisi incelendi. Hücre hatlarının her birine beşer farklı dozda uygulama yapıldı ve kontrol gruplarıyla çalışma desteklendi. Elde edilen sonuçlar partikül boyutu analizi, MTT, TAK, TOD ve ELISA testleri ile analiz edildi. Sentezlenen ZnO nanopartiküllerinin partikül boyutları analiz edildi ve 47 nm olarak ölçüldü. Ölçümün 100 nm'nin altında olması ve SPAN değerinin düşük olması sentezlenen nanopartikül boyut ve dağılımlarının homojen olduğunu göstermektedir. MTT sonuçlarına göre ZnO nanopartiküllerinin; SW480 hücre hattında yaklaşık %33 ile %45 arasında, SW620 hücre hattında ise %40 ile %47 arasında daha etkili olduğu gözlendi. SW480 hücre hattı için TOD ve TAK değerleri kontrol grubuna kıyasla daha düşük seyretti. SW620 hücre hattında TOD ve TAK değerlerinin her ikisi de düzensiz bir profil gösterdi. Bu durum SW620'nin antioksidan koruma kapasitesinin SW480'den daha güçlü olduğunu göstermiştir. IL-1β, TNF-α ve TGF-β serum uygulaması her iki hücre hattında da değerlendirildi. IL-1β; SW480'de düzensiz bir dağılım gösterirken,SW620'de ise 10 µg/ml dozu hariç IL-1β seviyelerini arttırdı. TNF-α; SW480'de düşük dozlarda apoptozu, yüksek dozlarda metastazı destekleyici etkiler gösterirken, SW620'de düşük dozlarda hücre canlılığını arttırcı etki gözlemlendi. TGF-β her iki hücre hattında da kontrol grubuna kıyasla bir artış meydana geldi. Elde edilen sentez materyallerinin hedeflenen nanopartiküller olduğu ispatlandı. Tüm bulgular incelendiğinde ZnO nanopartikülleri uygulaması sonucunda kolon kanseri hücrelerinin etkinliğinin azaldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the effects of ZnO nanoparticles, which were obtained from industrial hemp via the green synthesis method on SW480 and SW620 cell lines were investigated, with the aim of contributing to the development of current colon cancer treatments. ZnO nanoparticles were synthesized from the domestic industrial hemp variety“Narlı”using the green synthesis method, and their characterization was performed. The effects of the synthesized ZnO nanoparticles on SW480 and SW620 colon cancer cell lines were examined. Five different doses were applied to each cell line, and the study was supported by control groups. The synthesized ZnO nanoparticles were characterized by particle size analysis, and their biological effects were evaluated using MTT, TAC, TOS, and ELISA assays. Particle size analysis revealed a mean particle size of 47 nm. The particle size being below 100 nm, together with the low SPAN value, indicates a homogeneous particle size and a narrow size distribution of the synthesized nanoparticles. According to the MTT results, it was observed that ZnO nanoparticles were approximately 33% to 45% more effective in the SW480 cell line and 40% to 47% more effective in the SW620 cell line. For the SW480 cell line, TOS and TAC values were lower compared to the control group. In the SW620 cell line, both TOS and TAC values exhibited an irregular profile. This situation demonstrated that the antioxidant defense capacity of SW620 is stronger than that of SW480. IL-1β, TNF-α, and TGF-β serum applications were evaluated in both cell lines. IL-1β showed an irregular distribution in SW480, whereas in SW620, IL-1β levels increased at all doses except the 10 µg/ml dose. For TNF-α, effects that are supporting apoptosis at low doses and metastasis at high doses were observed in SW480, while an effect that is increasing cell viability was observed at low doses in SW620. An increase in TGF-β occurred in both cell lines compared to the control group. It was proven that the obtained synthesis materials were the targeted nanoparticles. When all findings were examined, was concluded that the activity of colon cancer cells decreased as a result of ZnO nanoparticle application.