Spinal anestezi ile yapılan sezaryen doğumda uygulanan sanal gerçeklik gözlüğünün annenin doğum memnuniyeti ve doğum sonu konforuna etkisi
The impact of virtual reality glasses on maternal satisfaction and postpartum comfort in cesarean sections performed under spinal anesthesia
- Tez No: 1012484
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİYE TURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Sezaryen, Sanal gerçeklik, Spinal anestezi, Memnuniyet, Doğum sonu konfor, Cesarean section, Virtual reality, Spinal anesthesia, Satisfaction, Postpartum comfort
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışma Sezaryen Doğum Memnuniyeti Ölçeği'nin geliştirilmesinin ardından sezaryen esnasında spinal anestezili kadınlara sanal gerçeklik gözlüğü uygulamasının doğum memnuniyeti ve doğum sonu konforuna etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma, iki aşamalı olarak Ekim 2024-Ocak 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Tezin birinci aşaması metodolojik, ikinci aşaması ise randomize kontrollü müdahale çalışmasıdır. İlk aşamada veriler; Kişisel Bilgi Formu, Sezaryen Doğum Memnuniyet Ölçeği Taslağı ve Doğumda Anne Memnuniyetini Değerlendirme Ölçeği formu ile; ikinci aşamada ise Kişisel Bilgi Formu, Sezaryen Doğum Memnuniyeti Ölçeği, Doğum Sonu Konfor Ölçeği ve Sanal Gerçeklik Gözlüğü Memnuniyet Değerlendirme Formu kullanılarak toplanmıştır. Veriler ilk aşamada IBM SPSS AMOS 23, ikinci aşamada IBM SPSS Statistics 26 kullanılarak analiz edilmiştir. Kategorik değişkenler için frekans dağılımı, sayısal değişkenler için tanımlayıcı istatistikler kullanıldı. Geçerlik için AFA ve DFA analizleri, güvenirlik için ise cronbach alfa değerinden, madde- toplam korelasyondan ve ölçekler arasındaki ilişki için pearson korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Normal dağılama uygunluk için Shapiro Wilk ve Kolmogorow Smirnow testlerine, zamana göre değişimlerin incelenmesinde tekrarlı ölçümler varyans analizinden yararlanılmıştır. Anlamlılık için p<0,05 kabul edilmiştir. BULGULAR: Açımlayıcı faktör analizi ile 11 madde ve tek boyuttan oluşan ölçek, doğrulayıcı faktör analizi sonucunda uyum iyiliği indekslerinin modelin verileriyle örtüştüğünü ortaya çıkarmıştır (χ2/df= 2,030, GFI= 0,921, NFI=0,929, TLI=0,948, IFI=0,963, CFI=0,962, RMSEA=0,078 ve SRMR=0,045). Ölçeğin Cronbach Alpha'sı 0,894 olarak bulunmuştur. İkinci aşamada, müdahale grubunda, herhangi bir uygulama yapılmayan kadınlara oranla sezaryen doğum memnuniyeti düzeyi ve doğum sonu konfor düzeyinin yüksek olduğu bulunmuştur (p<0,05). SONUÇ: Sezaryen Doğum Memnuniyet Ölçeği'nin güvenilir ve geçerli olduğu bulunmuştur. Müdahale grubunda sezaryen doğum memnuniyet ölçeği, doğum sonu konfor ölçek ve alt boyut puanlarının kontrol grubuna kıyasla daha yüksek olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: This study was conducted to examine the effects of applying virtual reality glasses to women undergoing cesarean section with spinal anesthesia on birth satisfaction and postpartum comfort, following the development of the Cesarean Section Satisfaction Scale. MATERIALS AND METHODS: The study was conducted in two phases between October 2024 and January 2026. The first phase of the thesis is methodological, and the second phase is a randomized controlled intervention study. In the first phase, data were collected using a Personal Information Form, a Draft Cesarean Section Satisfaction Scale, and a Maternal Satisfaction Assessment Scale during Childbirth; in the second phase, data were collected using a Personal Information Form, a Cesarean Section Satisfaction Scale, a Postpartum Comfort Scale, and a Virtual Reality Goggles Satisfaction Assessment Form. Data were analyzed using IBM SPSS AMOS 23 in the first phase and IBM SPSS Statistics 26 in the second phase. Frequency distributions were used for categorical variables, and descriptive statistics were used for numerical variables. Exploratory Factor Analysis (EFA) and Confirmatory Factor Analysis (CFA) were used for validity, and Cronbach's alpha, item-total correlation, and Pearson correlation analysis were used for reliability. Shapiro-Wilk and Kolmogorov-Smirnow tests were used to assess the suitability of the distribution for normality, and repeated measures analysis of variance was used to examine variation over time. A significance level of p<0.05 was accepted. RESULTS: Exploratory factor analysis of the 11-item, single-dimension scale revealed that the goodness-of-fit indices matched the model data (χ2/df= 2.030, GFI= 0.921, NFI=0.929, TLI=0.948, IFI=0.963, CFI=0.962, RMSEA=0.078 and SRMR=0.045). The Cronbach Alpha of the scale was found to be 0.894. In the second stage, the intervention group showed higher levels of satisfaction with cesarean delivery and postpartum comfort compared to women who did not receive any intervention (p<0.05). CONCLUSIONS: The Cesarean Section Satisfaction Scale was found to be reliable and valid. The intervention group had higher scores on the Cesarean section satisfaction scale, postpartum comfort scale, and its sub-dimensions compared to the control group.