HBV ve mapshed modellerinin performans analizi, küçük aksu havzası örneği
Performance analysis of HBV and mapshed models, the case study of kucuk aksu
- Tez No: 1012531
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA EROL KESKİN, PROF. DR. NECATİ AĞIRALİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz, Hidroloji, Karst, Mediterranean, Hydrology, Karst
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Karst sistemlerinin karmaşık hidrolojisi genellikle özelleştirilmiş modelleme yaklaşımları gerektirse de, sınırlı veri çözünürlüğüne sahip havzalarda hidrolojik modeller yeterli sonuçlar verebilmektedir. Bu çalışma, Türkiye'nin batı Akdeniz kıyısında yer alan 241.84 km² alana sahip karstik Küçük Aksu havzasında Mapshed ve HBV hidrolojik modellerinin performansını değerlendirmektedir. Dokuz yıllık (2013-2021) meteorolojik ve akarsu akım verileri kullanılarak SCS Eğri Numarası yöntemine dayanan Mapshed modeli ve yarı dağıtılmış HBV modeli uygulaması yapılmıştır. Havza, 55 ila 2447 metre arasında değişen yükselti farkı ile orta ve yüksek eğimli topografyaya sahiptir. Yıllık ortalama yağış 1035 mm olup, en yüksek yağışlar Ocak ve Aralık aylarında gözlenmiştir. Sentinel 2 ve Landsat 8 uydu verileri ile kar örtüsü analizi yapılmış, kar örtüsünün Aralık-Nisan döneminde gözlendiği ancak havzanın %5'ini aşmadığı tespit edilmiştir. Model performansları NSE, MAE, RMSE ve R2 göstergeleri ile değerlendirilmiştir. Toplam veri seti için HBV modeli 0.77, Mapshed modeli 0.52 NSE değeri elde etmiştir. Duyarlılık analizinde HBV modelinde FC, LP, β, K1 ve MAXBAS parametrelerinin; Mapshed modelinde ise CN, ET ve GWSC parametrelerinin etkili olduğu belirlenmiştir. Gözlenen %32 akış katsayısına karşılık modeller %34 ve %28 değerleri üretmiştir. Sonuç olarak, düşük zamansal çözünürlüklü veriye rağmen her iki kavramsal model de bölgenin karmaşık iklim koşulları ve karstik jeolojisine rağmen kabul edilebilir sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
Despite the complex hydrology of karst systems, which typically necessitates specialized modeling approaches due to rapid flow dynamics and multiple flow regimes, hydrological models may yield adequate results in basins with limited data resolution. This study evaluates the performance of Mapshed and HBV hydrological models in the karstic Küçük Aksu basin (241.84 km²) on Turkey's western Mediterranean coast. The research examined nine years (2013-2021) of meteorological and streamflow data using the Mapshed model, based on the SCS Curve Number method, and the HBV model, a semi-distributed hydrological approach. The basin exhibits moderate to high slope topography with elevations ranging from 55 to 2,447 meters. Average annual precipitation was 1,035 mm, with highest rainfall in January and December. Snow cover analysis using Sentinel 2 and Landsat 8 satellite data revealed seasonal patterns from December to April, though coverage never exceeded 5% of the basin area. Model performance was evaluated using NSE, MAE, RMSE, and R2 indicators. The HBV model achieved an NSE of 0.77, while Mapshed obtained 0.52 across the total dataset. Sensitivity analysis identified FC, LP, β, K1, and MAXBAS as influential parameters for HBV, while CN, ET, and GWSC were significant for Mapshed. The observed runoff coefficient of 32% compared favourably with model predictions of 34% and 28%, respectively. Despite low temporal data resolution, both conceptual models produced acceptable results given the complex Mediterranean climate patterns and karstic geology, demonstrating their applicability for water budget calculations in similar environments.