Adölesan polikistik over sendromu olgularında serum nesfatin-1 düzeyinin araştırılması
Investigation of serum nesfatin-1 levels in adolescent patients with polycystic ovary syndrome
- Tez No: 1012596
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE ERDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Polikistik Over Sendromu, Adölesan, Nesfatin-1, Polycystic Ovary Syndrome, Adolescents, Nesfatin-1
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Adölesan Polikistik Over Sendromu Olgularında Serum Nesfatin-1 Düzeyinin Araştırılması Amaç: Polikistik over sendromu (PKOS), anovulasyon, hiperandrojenizm, insülin direnci ve infertilite gibi birden çok klinik tabloyla seyreden; çevresel ve genetik etkileşimlerin rol aldığı kronik, heterojen bir endokrin bozukluktur. Bu hastaların ileriki yaşamlarında bozulmuş glikoz toleransı, tip 2 diyabetes mellitus, dislipidemi, kardiyovasküler hastalıklar, hipertansiyon ve nihayetinde metabolik sendrom görülme oranı daha yüksektir. Nesfatin-1 beyindeki beslenme merkezlerindeki nöropeptitlerin modülasyonu yoluyla gıda alımının düzenlenmesinde rol alan nükleobinin-2'de (NUCB2) kodlanan 82 amino asitli bir peptittir. Bu çalışmada aneroksiyojenik bir peptid olan nesfatin-1 biyobelirtecinin adölesan PKOS ile ilişkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Mayıs 2025–Kasım 2025 tarihleri arasında hastanemiz Adölesan Polikliniği'ne başvuran toplam 88 olgu ile prospektif olarak yürütülmüştür. Çalışma grubuna Adölesan Polikliniğ'ine başvuran 44 PKOS'lu hasta, kontrol grubuna ise PKOS olmayan 44 sağlıklı adölesan dahil edildi. Adölesan PKOS tanısı Avrupa İnsan Üreme ve Embriyoloji Derneği/Amerikan Üreme Tıbbı Derneği (ESHRE/ASRM) 2023 kılavuzu kullanılarak Rotterdam kriterleri ile konuldu. Gruplar demografik ve klinik özellikler, laboratuvar parametreleri açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Bu çalışmada, Vücut Kitle İndeksi (VKİ), modifiye Ferriman Gallwey Skoru (mFGS) ve laboratuvar parametrelerinde gruplar arasında anlamlı fark izlenmiştir (p<0.05). PKOS olgularında serum nesfatin-1 düzeyleri kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak daha düşük saptandı (p<0.001). Tek değişkenli lojistik regresyon analizinde VKİ, nesfatin-1, total testosteron, serbest testosteron, Serbest Androjen İndeksi (FAİ) ve Lüteinize edici Hormon (LH)/Folikül Uyarıcı Hormon (FSH) oranı PKOS varlığı ile anlamlı ilişki göstermiştir (p < 0.05). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde ise yalnızca nesfatin-1 düzeyi bağımsız anlamlı bir değişken olarak kaldı (aOR = 0.992, %95 GA: 0.986–0.999, p = 0.028). viii VKİ'nin olası etkisi kontrol altına alındığında, parsiyel korelasyon analizinde serbest testosteron (r = -0.234, p = 0.029) ve FAİ (r = -0.276, p = 0.010) düzeyleri ile nesfatin-1 arasındaki negatif ilişki anlamlılığını korudu. ROC analizinde nesfatin-1, PKOS ayırıcı tanısında orta düzeyde performans göstermiştir (AUC = 0.723, duyarlılık %70, özgüllük %56). Sonuç: Çalışmamız adölesan PKOS olgularında serum nesfatin-1 düzeylerinin sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük olduğunu ve nesfatin-1'in PKOS ayırıcı tanısında orta düzeyde prediktif etkiye sahip olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
Investigation of serum nesfatin-1 levels in adolescent patients with polycystic ovary syndrome Objective: Polycystic ovary syndrome (PCOS) is a chronic, heterogeneous endocrine disorder characterized by multiple clinical features including anovulation, hyperandrogenism, insulin resistance, and infertility with contributions from environmental and genetic interactions. These patients have higher rates of impaired glucose tolerance, type 2 diabetes mellitus, dyslipidemia, cardiovascular disease, hypertension, and ultimately metabolic syndrome later in life. Nesfatin-1 is an 82 amino acid peptide encoded by nucleobindin-2 (NUCB2) that participates in the regulation of food intake by modulating neuropeptides within central feeding centers. This study aims to elucidate the relationship between nesfatin-1 an anorexigenic biomarker and adolescent PCOS. Materials and Methods: The study was conducted prospectively between May 2025 and November 2025 with a total of 88 cases presenting to our Adolescent Outpatient Clinic. The study group comprised 44 adolescents with PCOS who presented to the clinic, and the control group included 44 healthy adolescents without PCOS. The diagnosis of adolescent PCOS was established according to the 2023 guideline of the European Society of Human Reproduction and Embryology/American Society for Reproductive Medicine (ESHRE/ASRM), using the Rotterdam criteria. The groups were compared with respect to demographic and clinical characteristics as well as laboratory parameters. Conclusion: In this study, significant between-group differences were observed in body mass index (BMI), modified Ferriman–Gallwey score (mFGS), and laboratory parameters (p<0.05). Serum nesfatin-1 levels were significantly lower in the PCOS group than in controls (p<0.001). In univariable logistic regression, BMI, nesfatin-1, total testosterone, free testosterone, free androgen index (FAI), and the luteinizing hormone (LH)/follicle-stimulating hormone (FSH) ratio were all significantly associated with the presence of PCOS (p<0.05). In multivariable analysis, only nesfatin-1 remained an independent predictor (aOR=0.992, 95% CI: 0.986–0.999, p=0.028). After controlling for BMI, partial correlation analysis showed that the negative associations between nesfatin-1 and free testosterone (r=−0.234, p=0.029) and between nesfatin-1 and FAI (r=−0.276, p=0.010) remained significant. In ROC analysis, nesfatin-1 demonstrated moderate discriminative performance for differentiating PCOS (AUC=0.723; sensitivity 70%; specificity 56%). Results: Our study showed that serum nesfatin-1 levels were significantly lower in adolescents with PCOS than in healthy controls, and that nesfatin-1 has a moderate predictive value for differentiating PCOS.