The role of urinary inflammation index (UII), pan-immune-inflammation value (PIV), and Inflammatory Burden Index (IBI) in predicting preterm birth in pregnant women with threatened preterm labor
Preterm eylem tehdidi olan hastalarda üriner inflamasyon indeksi(UII), pan immun inflammation value(PIV), inflamatuar burden index (IBI) indekslerinin preterm doğumu öngörmedeki yeri
  1. Tez No: 1012595
  2. Yazar: FATMA CEREN ALAKÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA VURAL YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preterm eylem tehdidi, preterm doğum, NLR, CAR, UII, Threatened preterm labor, preterm birth, NLR, CAR, UII
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Preterm Eylem Tehdidi Olan Hastalarda Üriner İnflamasyon İndexi (UII), Pan İmmun İnflammation Value (PIV), İnflamatuar Burden İndex (İBİ) indekslerinin Preterm Doğumu Öngörmedeki Yeri Amaç: Bu çalışmada, 24–37 gebelik haftaları arasında hastanemize başvuran ve PET tanısıyla hospitalize edilen gebelerde tam kan sayımı parametrelerinden hesaplanan sistemik inflamatuar indeksler ile Üriner İnflamasyon İndeksi'nin (UII) doğumun ilk 72 saat içinde gerçekleşmesini öngörmedeki tanısal değerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli retrospektif kohort olarak tasarlanan çalışmaya, 01.10.2022–01.11.2025 tarihleri arasında PET tanısıyla hospitalize edilen 267 tekil gebelik dâhil edilmiştir. Doğumun ilk 72 saat içinde gerçekleştiği olgular“preterm eylem grubu”(n=122), 72 saat içinde doğum yapmayan olgular ise“kontrol grubu”(n=145) olarak sınıflandırılmıştır. Tam kan sayımı ve biyokimya sonuçlarından NLR(Nötrofil/Lenfosit Oranı), PLR(Trombosit/Lenfosit Oranı), MLR(Monosit/Lenfosit Oranı), SII),(Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi), NLR (Sistemik İnflamatuar Yanıt İndeksi),CAR(C-Reaktif Protein/Albümin Oranı), FCR(Fibrinojen/CRP Oranı), IBI (İnflamatuar Yük İndeksi) ve PIV(Pan-immün-İnflamasyon Değeri) idrar tetkikinden UII (Üriner İnflamasyon İndeksi) elde edilmiştir. Gruplar uygun istatistiksel testlerle karşılaştırılmış; kısa dönemde doğumu öngören bağımsız belirleyiciler çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile değerlendirilmiş, tanısal performans ROC analizi ile test edilmiştir. Bulgular: Olguların %45,7'sinde (n=122) doğum ilk 72 saat içinde gerçekleşmiştir. Preterm eylem grubunda NLR, CAR, SII, SIRI ve IBI düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p <0.05). PLR, MLR, FCR, PIV ve UII açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Çok değişkenli lojistik regresyonda yalnızca NLR (aOR ≈ 1.2) ve CAR'ın kısa dönem doğum için bağımsız belirleyici olduğu görülmüştür. ROC analizinde en yüksek AUC IBI için yaklaşık 0,62 olarak saptanmış, UII'nin kısa dönem doğumu öngörmede anlamlı katkı sağlamadığı belirlenmiştir. Sonuç: PET ile başvuran gebelerde NLR ve CAR gibi kolay erişilebilir ve düşük maliyetli sistemik inflamatuar indeksler, doğumun ilk 72 saat içinde gerçekleşmesini öngörmede bağımsız belirleyiciler olarak öne çıkmaktadır. Ancak tanısal güçlerinin orta düzeyde olması nedeniyle tek başına triyaj aracı olarak kullanımları uygun değildir. Bu parametrelerin klinik bulgular ve servikal değerlendirme ile çok parametreli risk modellerine entegrasyonu tanısal doğruluğu artırabilir. UII ise PET olgularında kısa dönem preterm doğumu öngörmede etkili bulunmamış olup, üriner enfeksiyon taramasında yardımcı bir belirteç olarak ileri çalışmalara ihtiyaç duymaktadır.
Özet (Çeviri)
The Role of Urinary Inflammation Index (UII), Pan-Immune-Inflammation Value (PIV), and Inflammatory Burden Index (IBI) in Predicting Preterm Birth in Pregnant Women with Threatened Preterm Labor Objective: In this study, we aimed to evaluate the diagnostic value of systemic inflammatory indices calculated from complete blood count parameters, together with the Urinary Inflammation Index (UII), in predicting delivery within the first 72 hours in pregnant women who presented to our hospital between 24 and 37 weeks of gestation and were hospitalized with a diagnosis of threatened preterm labor (TPL). Materials and Methods: This single-center retrospective cohort study included 267 singleton pregnancies that were hospitalized with a diagnosis of preterm labor threat (PET) between 01 October 2022 and 01 November 2025. Cases in which delivery occurred within the first 72 hours were classified as the“preterm labor group”(n = 122), whereas those who did not deliver within 72 hours were classified as the“control group”(n = 145). Based on complete blood count and biochemical parameters, the neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), monocyte-to-lymphocyte ratio (MLR), systemic immune-inflammation index (SII), systemic inflammatory response index (SIRI), C-reactive protein-to-albumin ratio (CAR), fibrinogen-to-CRP ratio (FCR), inflammatory burden index (IBI), and pan-immune-inflammation value (PIV) were calculated, and from urinalysis the urinary inflammation index (UII) was obtained. The groups were compared using appropriate statistical tests; independent predictors of short-term delivery were evaluated by multivariable logistic regression analysis, and diagnostic performance was assessed using receiver operating characteristic (ROC) curve analysis. Results: Delivery occurred within the first 72 hours in 45.7% of cases (n=122). NLR, CAR, SII, SIRI and IBI were significantly higher in the preterm labor group compared with controls (p < 0.05). No significant differences were observed in PLR, MLR, FCR, PIV or UII. In multivariable logistic regression, NLR (aOR ≈ 1.2) and CAR remained independent predictors of short-term delivery. ROC analysis revealed that the highest AUC belonged to IBI (AUC ≈ 0.62). UII demonstrated no significant diagnostic value in predicting short-term delivery. Conclusion: Easily accessible and low-cost inflammatory indices such as NLR and CAR serve as independent predictors of delivery within 72 hours among women presenting with TPL. However, due to their moderate diagnostic performance, they should not be used as stand-alone triage tools. Integrating these indices into multiparametric risk models alongside clinical and cervical assessments may improve risk stratification. UII did not contribute to predicting short-term preterm birth and may be more useful as a supportive parameter in urinary infection screening rather than as a prognostic marker in TPL.