Türkiye'de bilim ve sanat merkezlerinde matematik eğitimi üzerine yapılan lisansüstü tezlerin incelenmesi
An investigation of graduation theses on mathematics education in science and art centers in Türkiye
- Tez No: 1012815
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT YENİLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Matematik dersi, Matematik eğitimi, Mathematics lesson, Mathematics education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmanın temel amacı, Türkiye'de Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) üzerine yapılmış ve matematik eğitimi alanına odaklanmış lisansüstü tezleri bibliyometrik (yıl, üniversite/enstitü, tez türü, araştırma yöntemi, örneklem) ve tematik (konu ve tema) açılardan incelemektir. Bu inceleme aracılığıyla, alandaki mevcut eğilimlerin, yöntemsel çeşitliliklerin ve tematik yönelimlerin ortaya konulması, aynı zamanda literatürdeki boşlukların belirlenerek gelecekte bu alanda yapılacak çalışmalara ışık tutulması hedeflenmektedir. Yöntem: Araştırmada, olguları kendi doğal ortamında derinlemesine anlamlandırmayı hedefleyen nitel araştırma yaklaşımı temele alınmış ve desen olarak doküman analizi yoluna gidilmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2007–2025 yıllarını kapsayan Yükseköğretim Kurulu Tez Merkezi'nde kayıtlı, BİLSEM ile matematik eğitimi alanında hazırlanmış ve tam metin erişimine açık olan 37 lisansüstü tez oluşturmaktadır. Toplanan verilerin çözümlenmesinde bibliyometrik ve tematik analiz tekniklerinden faydalanılmıştır. Bulgular: Araştırma bulguları, konuya olan ilginin özellikle 2022 yılından itibaren yoğunlaştığını ve en yüksek tez üretiminin 2024 yılında gerçekleştiğini göstermiştir; yapılan incelemede tezlerin büyük bir çoğunluğunun yüksek lisans düzeyinde (f=30) olduğu ve ağırlıklı olarak Eğitim Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yürütüldüğü tespit edilmiştir. Çalışmalarda en sık kullanılan araştırma yönteminin nitel yöntem (f=21) olduğu, desen olarak ise durum çalışmasının (f=18) öne çıktığı belirlenirken, örneklem grubunun esas olarak BİLSEM öğrencilerine odaklandığı ve konu alanı bakımından çalışmaların genel olarak“Genel Matematik Eğitimi”başlığı altında toplandığı gözlemlenmiştir. Sonuç ve Öneriler: Sonuç olarak, BİLSEM ve matematik eğitimi alanındaki akademik üretimin niceliksel olarak arttığı, ancak doktora düzeyindeki çalışmaların, karma ve nicel yöntemlerin sınırlı kaldığı tespit edilmiştir. Alanın gelişimi için doktora tezlerinin sayısının artırılması, aile ve öğretmenleri kapsayan çok paydaşlı araştırmalara yer verilmesi ve teknoloji entegrasyonu ile ölçme-değerlendirme gibi ihmal edilen temaların çalışılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research primarily aims to analyze academic theses focusing on mathematics education within the context of Science and Art Centers (BILSEM) in Tur- key, utilizing bibliometric (year, university/institute, thesis type, research method, sam- ple) and thematic (subject and theme) parameters. Through this investigation, the study intends to delineate existing trends, methodological variety, and thematic directions, while aiming to shed light on future studies by uncovering gaps in the current literature. Method: In the research, the qualitative research method, which aims to under- stand and explain phenomena within their own context, was adopted, and the document analysis design was utilized. The study group consists of 37 postgraduate theses regis- tered in the Council of Higher Education (YÖK) Thesis Center between the years 2007 and 2025, prepared in the field of BİLSEM and mathematics education, and available for full-text access. The obtained data were analyzed using bibliometric analysis and thematic analysis methods. Results: The research findings indicated that interest in the subject has intensified particularly since 2022, and the highest thesis production occurred in 2024. It was deter- mined that the vast majority of the theses were at the master's level (f=30) and were pre- dominantly conducted within the Institute of Educational Sciences. It was identified that the qualitative method (f=21) was the most frequently used research method in the stud- ies, with the case study (f=18) standing out as the design. It was observed that the sample group mainly focused on BİLSEM students, and in terms of subject area, the studies were generally gathered under the heading of“General Mathematics Education”. Conclusions and Recommendations: In conclusion, it has been observed that while academic production in the field of BILSEM and mathematics education is quanti- tatively increasing, PhD dissertations as well as studies utilizing mixed and quantitative methods remain limited. To foster the development of the field, it is recommended to increase the number of doctoral theses, include multi-stakeholder research involving par- ents and teachers, and focus on neglected themes such as technology integration and measurement and evaluation.