Bursa ilinde tarımda örgütlenme ve kadın kooperatiflerinin ekonomik analizi
Agricultural organization and economic analysis of women's cooperatives in Bursa province
- Tez No: 1012843
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kadın kooperatifleri, kırsal kalkınma, kadın istihdamı, tarımsal üretim, finansal analiz, ekonomik güçlenme, Kadınlar, Tarım ekonomisi, Tarım endüstrisi, Tarım kooperatifleri, Tarım sektörü, Women's cooperatives, rural development, women's employment, agricultural production, financial analysis, economic empowerment, Women, Agricultural economy, Agricultural industry, Agricultural cooperatives, Agricultural sector
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Bursa ilinde kırsal alanda faaliyet gösteren kadın kooperatiflerinin demografik yapıları, üretim ve pazarlama biçimleri, kurumsal işleyişleri, karşılaştıkları yapısal sorunlar ve finansal durumlarını bütüncül bir çerçevede incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, kadın kooperatiflerinin kırsal kalkınmaya olan katkıları, kadınların ekonomik yaşama katılım düzeyleri ve kooperatiflerin mali sürdürülebilirlikleri karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Araştırma nicel yöntemle yürütülmüş; veri toplama sürecinde anket tekniği kullanılmıştır. Toplam 108 kadın katılımcıdan elde edilen veriler, frekans ve yüzde dağılımları ile değerlendirilmiştir. Bunun yanında seçilmiş beş kadın kooperatifine ait 2024 yılı bilanço verileri kullanılarak likidite, kaldıraç, finansman ve borç/özsermaye oranları hesaplanmış ve kooperatifler arası karşılaştırmalı analiz yapılmıştır. Bulgular, kadın kooperatiflerinin ağırlıklı olarak gıda temelli üretim yaptığını ve ürünlerini daha çok kişisel pazarlar, sergiler ve kooperatif birlikleri aracılığıyla pazarladığını göstermektedir. Katılımcıların büyük çoğunluğu kooperatifi kurma amacını gelir elde etmek ve kadın istihdamı yaratmak olarak ifade etmiştir. En yaygın sorunlar; pazarlama güçlükleri, kültürel baskılar, kadınların hane içi yükümlülükleri, kurumlar arası işbirliği eksikliği ve birlikte çalışma kaynaklı güven sorunlarıdır. Eğitim faaliyetlerinin içerik ve zamanlama açısından yeterince etkili bulunmadığı belirlenmiştir. Finansal analizler, kooperatiflerin önemli bir bölümünün orta ve yüksek gelir grubunda yer aldığını; ancak mali yapı açısından kooperatifler arasında belirgin farklılıklar bulunduğunu ortaya koymuştur. Bazı kooperatifler güçlü özsermaye ve likidite yapısına sahipken, bazıları yüksek borçlanma düzeyi nedeniyle daha kırılgan bir finansal yapıya sahiptir. Sonuç olarak, kadın kooperatiflerinin kırsal kalkınmada, kadınların ekonomik güçlenmesinde ve yerel üretimin sürdürülebilirliğinde önemli bir rol üstlendiği; ancak pazarlama, eğitim, yönetişim ve finansal sürdürülebilirlik alanlarında yapısal desteklere ihtiyaç duyduğu belirlenmiştir. Çalışma, kadın kooperatiflerine yönelik politika ve uygulamalara kanıta dayalı öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the demographic structures, production and marketing methods, institutional operations, structural problems encountered, and financial situations of women's cooperatives operating in rural areas in the province of Bursa within a comprehensive framework. The study comparatively analyzes the contributions of women's cooperatives to rural development, the levels of women's participation in economic life, and the financial sustainability of cooperatives. The research was conducted using quantitative methods; the survey technique was used in the data collection process. Data obtained from a total of 108 female participants were evaluated using frequency and percentage distributions. In addition, using the 2024 balance sheet data of five selected women's cooperatives, liquidity, leverage, financing, and debt/equity ratios were calculated, and a comparative analysis between cooperatives was performed. The findings show that women's cooperatives mainly engage in food-based production and market their products primarily through personal markets, exhibitions, and cooperative unions. The vast majority of participants stated that their purpose in establishing the cooperative was to generate income and create employment for women. The most common problems were marketing difficulties, cultural pressures, women's domestic responsibilities, lack of inter-institutional cooperation, and trust issues arising from working together. It was determined that educational activities were not sufficiently effective in terms of content and timing. Financial analyses revealed that a significant portion of cooperatives are in the middle and high income groups; however, there are marked differences between cooperatives in terms of financial structure. While some cooperatives have strong equity and liquidity structures, others have more fragile financial structures due to high levels of debt. In conclusion, women's cooperatives play an important role in rural development, women's economic empowerment, and the sustainability of local production; however, they require structural support in the areas of marketing, training, governance, and financial sustainability. The study provides evidence-based recommendations for policies and practices targeting women's cooperatives.