Morfolin grupları içeren yeni suda çözünebilen ftalosiyaninlerin sentezi ve in vitro biyolojik aktvitelerinin incelenmesi
Synthesis of new water-soluble phthalocyanines containing morpholine groups and investigation of their biological activities
  1. Tez No: 1013079
  2. Yazar: TURGUT KELEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYA BIYIKLIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alzheimer hastalığı, Diabetes mellitus, Sitotoksisite, Sübstitüe ftalosiyaninler, Alzheimer disease, Diabetes mellitus, Cytotoxicity, Substituted phtalocyanines
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bilim ve teknolojideki gelişmelere rağmen Alzheimer ve diyabet gibi metabolik hastalıklar günümüzde önemli bir sağlık sorunu olmaya devam etmektedir. Mevcut tedaviler semptomların hafifletilmesi ile sınırlı kalmakta; toksisite ve organ hasarı gibi yan etkilerle sonuçlanmaktadır. Bu nedenle terapötik potansiyele sahip yeni ilaç adaylarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tez kapsamında, morfolin sübstitüe periferal ve nonperiferal ftalosiyaninler (Mn, Co, Cu, Zn), silisyum ftalosiyaninler ve bunların suda çözünebilen türevleri olmak üzere toplam 26 yeni bileşik sentezlenmiştir. Bileşiklerin karakterizasyonu NMR, FT-IR ve MS spektroskopi teknikleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu ftalosiyaninlerin antidiyabetik ve antikolinesteraz enzimlerine karşı inhibitör aktiviteleri spektrofotometrik yöntemlerle incelenmiş, etkin bulunanların sitotoksisite çalışmaları insan nöroblastom hücre hattında (SH-SY5Y) yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, MT-C3-H-Si yüksek α-glukozidaz ve düşük α-amilaz inhibisyonu gösterirken, suda çözünebilen tetra sübstitüe ftalosiyaninler güçlü kolinesteraz inhibisyonu ve düşük toksisite sergileyerek metabolik hastalıkların tedavisinde güçlü adaylar olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Despite advances in science and technology, metabolic diseases such as Alzheimer's and diabetes remain significant global health problems. Current treatments are mainly limited to alleviating symptoms and often result in adverse effects, including toxicity and organ damage. Therefore, there is an urgent need for novel drug candidates with improved therapeutic potential. In this study, a total of 26 new compounds, morpholine substituted peripheral and non-peripheral phthalocyanines (Mn, Co, Cu, Zn), silicon phthalocyanines, and their water-soluble derivatives, were synthesized. The structures of these compounds were characterized by NMR, FT-IR, and MS spectroscopic techniques. Their inhibitory activities against antidiabetic and anticholinesterase enzymes were evaluated using spectrophotometric methods, and cytotoxicity studies were performed on the human neuroblastoma cell line (SH-SY5Y). The results revealed that MT-C3-H-Si exhibited high α-glucosidase and low α-amylase inhibition, while water-soluble tetra substituted phthalocyanines showed strong cholinesterase inhibition with low toxicity, indicating their potential as promising therapeutic agents.