Ekmeklik buğdayda (Triticum aestivum L.) 6x6 yarım diallel melezz analizi ile bazı tarımsal özelliklerin kalıtım durumlarının ve melez gücü değerlerinin belirlenmesi
Determination of inheritance and hybryd vigor of some agriculture traits by 6x6 half diallel hybryd analysis in bread wheat (Triticum aestivum L.)
- Tez No: 1013084
- Danışmanlar: PROF. DR. KÖKSAL YAĞDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Botanik, Ziraat, Genetics, Botany, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekmeklik buğday, diallel analiz, melez gücü, Bread wheat, diallel analayis, hybrid vigor
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma 6 ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) genotipiyle Jinks-Hayman tipi diallel analiz yöntemi ile bazı tarımsal özelliklerin kalıtım durumlarının saptanması amacıyla Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde yürütülmüştür. Çalışmada F1 bitkileri ve ebeveynler üzerinde bitki boyu, başak boyu, başakta başakçık sayısı, başakta tane sayısı ve ağırlığı, bin tane ve hektolitre ağırlığı özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda başak boyu ve bin tane ağırlığı özelliğinde additif etki, diğer tüm özelliklerde dominantlık etki gözlenmiştir. Ebeveynlere ilişkin çizilen Wr-Vr grafiğine göre, bitki boyu özelliğinde kısmi dominantlık, diğer tüm özelliklerde ise üstün dominantlık durumu tespit edilmiştir. Dar ve geniş anlamda kalıtım dereceleri en yüksek olarak bitki boyu özelliğinde sırasıyla 0,803-0,932 olarak bulunmuştur. Heterosis ve heterobeltiosis değerleri en yüksek sırasıyla %36,2 - %24,34 ile Yunus x Reis melezinde başak boyu özelliğinde saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out at the Faculty of Agriculture, Bursa Uludağ University, to determine the inheritance patterns of selected agronomic traits in six bread wheat (Triticum aestivum L.) genotypes using the Jinks–Hayman diallel analysis method. In the study, plant height, spike length, number of spikelets per spike, number of grains per spike, thousand-kernel weight and hectoliter weight were evaluated in F₁ generations and their parental lines. The study revealed an additive effect on spike length and thousand-kernel weight, while dominance effects were observed in all other traits. The highest estimates of narrow-sense and broad-sense heritability were recorded for plant height, with values of 0.803 and 0.932, respectively. The maximum heterosis and heterobeltiosis values were observed for spike length in the Yunus x Reis hybrid, amounting to 36.2% and 24.34%, respectively.