Polimetil metakrilat polimerinin bitümün ve bitümlü sıcak karışım performansına etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of polymethyl methacrylate polymer on the performance of bitumen and hot mix asphalt
- Tez No: 1013116
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF ORUÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bitüm, Reoloji, Bitumen, Rheology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bitüm ve karışım performansının artırılmasına yönelik çalışmalar güncelliğini korumakta; bu doğrultuda farklı katkı maddelerinin bitüm ve karışım özellikleri üzerindeki etkilerini inceleyen araştırmalar artarak sürmektedir. Bu çalışmada, polimetil metakrilat (PMMA) polimerinin bitüm modifikasyonunda kullanılabilirliği ile bitüm ve bitümlü sıcak karışım performansına etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, B 50/70 saf bitümüne bitüm ağırlığınca %1, %3, %5, %7 ve %9 oranlarında PMMA ilave edilerek modifiyeli numuneler ve katkısız kontrol numunesi hazırlanmıştır. Numuneler üzerinde fiziksel, kimyasal, morfolojik ve reolojik deneylerin yanı sıra yaşlanma, depolama stabilitesi, adezyon ve asfalt karışım performansına yönelik deneyler yürütülmüştür. Sonuçlar, PMMA ilavesinin genel olarak bitümü sertleştirerek penetrasyonu azalttığını, yumuşama noktası, penetrasyon indeksi ve viskoziteyi artırdığını göstermiştir. FTIR analizleri modifikasyonun büyük ölçüde fiziksel etkileşimle gerçekleştiğini, SEM görüntüleri ise özellikle düşük ve orta katkı oranlarında daha homojen bir yapı oluştuğunu ortaya koymuştur. Reolojik bulgular, PMMA'nın yüksek sıcaklık performansını ve kalıcı deformasyon direncini iyileştirdiğini; ancak yüksek katkı oranlarında işlenebilirlik, depolama stabilitesi ve yorulma açısından olumsuzluklar oluşturabildiğini göstermiştir. Ayrıca PMMA'nın belirli oranlara kadar adezyon, karışım stabilitesi, dolaylı çekme dayanımı ve nem hasarına karşı direnci geliştirdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Research aimed at improving bitumen and asphalt mixture performance remains highly relevant, and accordingly, studies examining the effects of various additives on the properties of bitumen and mixtures continue to expand. In this study, the usability of polymethyl methacrylate (PMMA) polymer in bitumen modification and its effects on the performance of bitumen and hot mix asphalt were investigated. For this purpose, modified samples and an additive-free control sample were prepared by incorporating PMMA into B 50/70 base bitumen at ratios of 1%, 3%, 5%, 7%, and 9% by weight of bitumen. The samples were subjected to physical, chemical, morphological, and rheological tests, as well as experiments related to aging, storage stability, adhesion, and asphalt mixture performance. The results showed that PMMA generally stiffened the bitumen, decreasing penetration while increasing the softening point, penetration index, and viscosity. FTIR analyses indicated that the modification occurred predominantly through physical interaction, while SEM images revealed a more homogeneous structure, particularly at low and medium additive contents. Rheological findings demonstrated that PMMA improved high-temperature performance and resistance to permanent deformation; however, at high additive contents, it could adversely affect workability, storage stability, and fatigue-related behavior. In addition, PMMA was found to improve adhesion, mixture stability, indirect tensile strength, and resistance to moisture damage up to certain dosage levels.