Hayvansal gıdalardan metisilin dirençli Staphylococcus aureus izolasyonu ve elde edilen izolatların moleküler karakterizasyonu
Isolation of methicillin-resistant Staphylococcus aureus from animal-based foods and molecular characterization of the obtained isolates
- Tez No: 1013154
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ORAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik direnci, mecA, MRSA, nuc, Staphylococcus aureus, Antibiotic resistance, mecA, MRSA, nuc, Staphylococcus aureus Page Number : 78 Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Filiz ORAK
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Antimikrobiyal dirençteki küresel artış ve mevcut antibiyotiklerin etkinliğinin azalması, enfeksiyon hastalıklarının yönetimini giderek zorlaştıran önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle Gram-pozitif bir patojen olan Staphylococcus aureus (S. aureus), hafif deri enfeksiyonlarından septisemi ve pnömoni gibi hayati tehlike arz eden tablolara kadar geniş bir hastalık yelpazesine yol açabilmektedir. Hayvancılıkta antibiyotiklerin kontrolsüz ve yaygın kullanımı, dirençli suşların seçilimini hızlandırmakta ve bu suşların hayvansal gıdalar aracılığıyla insanlara bulaşma riskini artırmaktadır. Bu nedenle, dirençli izolatların gıda örneklerindeki yaygınlığının belirlenmesi ve moleküler düzeyde karakterize edilmesi, halk sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Kayseri il merkezinde perakende olarak satışa sunulan farklı hayvansal kökenli gıda örneklerinde MRSA varlığının araştırılması, izole edilen suşların fenotipik özelliklerinin belirlenmesi ve metisilin direncinden sorumlu genetik mekanizmaları moleküler tekniklerle ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırma materyali olarak Aralık 2025 ile Şubat 2026 tarihleri arasında toplanan 20'şer adet tüketime hazır gıda, çiğ süt, kıyma ve tavuk örneği olmak üzere toplam 80 örnek incelendi. Örneklerin toplanma sürecinde soğuk zincirin korunmasına ve laboratuvara en kısa sürede ulaştırılmasına azami özen gösterildi. Örnekler önce Modified Giolitti-Cantoni Broth içerisinde zenginleştirilmiş, ardından Baird-Parker Agar ortamında 37°C'de aerobik inkübe edildi. Elde edilen şüpheli koloniler; Gram boyama, katalaz ve oksidaz testleri ile fenotipik olarak doğrulandı. İzolatların antibiyotik duyarlılık profilleri, Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) 2025 rehberine ve uluslararası standartlara uygun olarak oksasilin ve sefoksitin diskleri kullanılarak Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemiyle test edildi. Çalışmanın moleküler aşamasında, ticari kitler kullanılarak yapılan DNA ekstraksiyonunun ardından, türe özgü nuc geni ve metisilin direncini kodlayan mecA geninin varlığı PCR yöntemi kullanılarak araştırıldı. İncelenen 80 örneğin % 12,5'inde (n=10), nuc geni pozitifliği ile doğrulanan S. aureus izolatları elde edilmiştir. İzolatların gıda türlerine göre dağılımı; kıyma (n=6), tavuk eti (n=3) ve tüketime hazır gıda (n=1) şeklinde belirlenmiş olup, çiğ süt örneklerinde ise etkene rastlanmadı. Moleküler analiz verilerine göre. metisilin direncini sağlayan mecA geni, S. aureus izolatlarının % 30'unda (n=3) tespit edildi. Bu genetik materyale sahip izolatların tamamı kıyma örneklerinden elde edildi. Antibiyogram sonuçları, mecA pozitif izolatların tümünde metisilin direncini doğrularken, mecA negatif olarak tanımlanan iki kıyma izolatında da fenotipik metisilin direnci ortaya konmuştur. Elde edilen veriler, hayvansal kökenli gıdaların MRSA yayılımındaki rolünü ortaya koymak için önemli kanıtlar sunmaktadır. Sonuç olarak, bu tezin bulguları hem bölgesel hem de ulusal düzeyde gıda güvenliği politikalarının geliştirilmesine, halk sağlığı alanındaki risk analizlerinin güncellenmesine ve gelecekteki antimikrobiyal direnç izleme programlarına bilimsel temel teşkil edeceği düşünülmektedir. Bu veriler ayrıca, hayvan üretiminden tüketicinin sofrasına kadar tüm süreç boyunca hijyen standartlarının yükseltilmesi ve antibiyotiklerin rasyonel kullanımının teşvik edilmesi ihtiyacının altını çizmektedir.
Özet (Çeviri)
Antimicrobial resistance has emerged as a major global public health concern due to its increasing prevalence and the declining effectiveness of available antibiotics. Staphylococcus aureus (S. aureus), a prominent Gram-positive pathogen, is capable of causing a wide spectrum of diseases ranging from mild skin infections to life-threatening conditions such as septicemia and pneumonia. The widespread and uncontrolled use of antibiotics in livestock accelerates the selection of resistant strains and increases the risk of their transmission to humans through animal-derived foods. Therefore, determining the prevalence of resistant isolates in food samples and characterizing them at the molecular level is of great importance for public health. The aim of this study was to investigate the presence of Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) in various animal-derived food samples retailed in Kayseri province, to determine the phenotypic characteristics of the isolated Staphylococcus aureus strains, and to elucidate the genetic mechanisms responsible for methicillin resistance using molecular techniques. A total of 80 samples,(20 each of ready-to-eat food, raw milk, ground meat, and chicken), collected between December 2025 and February 2026, were analyzed. Utmost care was taken to maintain the cold chain during the collection process and to transport the samples to the laboratory as quickly as possible. Samples were first enriched in Modified Giolitti-Cantoni Broth, then aerobically incubated on Baird-Parker Agar at 37°C. Suspected colonies were confirmed phenotypically by Gram staining, catalase, and oxidase tests. Antibiotic susceptibility profiles of the isolates were tested using the Kirby-Bauer disc diffusion method with oxacillin and cefoxitin discs in accordance with the the Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI®) criteria. In the molecular phase of the study, following DNA extraction using commercial kits, the presence of the species-specific nuc gene and the mecA gene encoding methicillin resistance was investigated using the PCR method. S. aureus isolates were obtained from 12.5 % (n=10) of the 80 samples, and their identity was confirmed by nuc gene positivity. The distribution of isolates according to food types was identified as ground beef (n=6), chicken meat (n=3), and ready-to-eat food (n=1), while no agents were detected in raw milk samples. According to molecular analysis data, the mecA gene, which confers methicillin resistance, was detected in 30 % (n=3) of S. aureus isolates. All isolates possessing this genetic material were obtained from ground beef samples. While antibiogram results confirmed methicillin resistance in all mecA-positive isolates, phenotypic methicillin resistance was also observed in two mecA-negative ground meat isolates. The data obtained provide significant evidence to reveal the role of animal-derived foods in the spread of MRSA. Consequently, the findings of this thesis provide a scientific basis for the development of food safety policies at both regional and national levels, the updating of risk analyses in the field of public health, and future antimicrobial resistance monitoring programs. These data also underscore the need to raise hygiene standards throughout the entire process, from animal production to the consumer's table, and to promote the rational use of antibiotics.