Kolorektal kanser tarama testleri ile tanı alan ve semptomatik başvuru sonrası tanı alan kolon adenokarsinom hastalarının kanser evrelerinin ve prognozlarının karşılaştırılması
Comparison of cancer stages and prognosis of colon adenocarcinoma patients diagnosed with colorectal cancer screening tests and those diagnosed after symptomatic presentation
  1. Tez No: 1013262
  2. Yazar: AYSEL BEŞBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA PEKGÖR, DOÇ. DR. AYŞE NUR UĞUR KILINÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Patoloji, Family Medicine, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal adenokarsinom, kolorektal kanser taraması, erken tanı, prognoz, tarama yaşı, Colorectal adenocarcinoma, colorectal cancer screening, early diagnosis, prognosis, screening age
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kolorektal adenokarsinom tanısı alan hastalarda tarama testlerinin tanı sürecindeki rolünü ortaya koymak ve tarama ile tanı alan olgular ile semptomatik başvuru sonrası tanı alan olgular arasında erken evre saptanma oranları, tümör lokalizasyonu, histopatolojik özellikler, tanı yaşı, evre dağılımları ve prognoz açısından farklılıkları kapsamlı bir şekilde karşılaştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif arşiv taramasında Ocak 2022-Şubat 2025 tarihleri arasında Konya Şehir Hastanesinde kolorektal adenokanser tanısı konulmuş tüm hastalar taranmıştır. Toplam 577 hasta taranmıştır. Verilerine ulaşılamayan ve kolorektal kanserin primer değil başka bir organın uzak metastazı olduğu olgular çıkarılmış ve toplam 504 hasta dahil edilmiştir. Hastaların tanı yöntemi, tanı yılı, cinsiyeti, tanı yaşı, tanı anındaki evresi, metastaz varlığı ve metastaz yeri, semptomatik tanı almış ise semptomları ve klinik prezantasyonu, takip süresi, sağkalım durumu, tümör lokalizasyonu, aldığı tedavi, mikrosatellit instabilite durumu, cerbB2 pozitifliği, tümör tomurcuklanma düzeyi, tümör belirteçleri, histolojik grade verileri kaydedilmiştir. Veri girişi ve istatiksel analiz SPSS 26.0 paket programı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Hastaların %10,9'u tarama ile, %89,1'i semptomatik başvuru sonrası tanı almıştır. Semptomatik tanı alanların yaşı daha yüksektir. Semptomatik tanı alan hastalar, tarama ile tanı alanlara kıyasla; daha ileri tümör evresine (Evre 3-4 oranları %75,6), daha yüksek metastaz varlığına (%39,5), daha yüksek exitus oranına (%36,1) semptom nedeniyle tanı alan bireylerin, tarama ile tanı alanlara göre; daha ileri tümör evresine (Evre 3-4 oranları %75,6), daha yüksek metastaz varlığına (%39,5), daha yüksek exitus oranına (%36,1) sahiptir (p<0,001). Semptomatik tanı alanlar daha yüksek CEA ve CA19-9 seviyelerine sahiptir(p<0,01). 50 yaş ve altında tanı alanların oranı %12,1'dir. Mikrosatellit instabilitesi 50 yaş ve altında olan hastalarda anlamlı düzeyde daha yüksek saptanmıştır (p=0,005). Tanı yaşı 50 yaş ve altında olan hastalarda histolojik grade 2–3 tümör oranı, 50 yaş üstü gruba kıyasla anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur (p=0,007). İki grup arasında tümör evresi, metastaz varlığı ve mortalite açısından istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmemiştir (p>0,05). Takip süresi 50 yaş ve altı grupta anlamlı olarak daha uzundur (p=0,026). Sonuç: Bu çalışma, kolorektal adenokarsinom tanılarının büyük çoğunluğunun semptomatik dönemde konulduğunu ve bunun daha ileri evre, artmış metastaz ve mortalite ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Tarama ile tanı alan hastalar daha erken evrede ve daha iyi prognostik özelliklerle tanı almaktadır. Ayrıca erken başlangıçlı kolorektal kanser olgularının kayda değer sıklıkta olması ve bu grubun ileri yaş hastalarla benzer prognoz göstermesi, mevcut tarama stratejilerinin ve tarama başlangıç yaşının risk temelli yaklaşımlar doğrultusunda yeniden değerlendirilmesi gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to reveal the role of screening tests in the diagnostic process of patients diagnosed with colorectal adenocarcinoma and to comprehensively compare the differences in early stage detection rates, tumor localization, histopathological features, age at diagnosis, stage distributions, and prognosis between cases diagnosed through screening and those diagnosed after symptomatic presentation. Materials and Methods: This retrospective archive review included all patients diagnosed with colorectal adenocarcinoma at Konya City Hospital between January 2022 and February 2025. A total of 577 patients were reviewed. Cases for which data were unavailable and cases where the colorectal cancer was not primary but a distant metastasis to another organ were excluded, resulting in a total of 504 patients being included. Data recorded for each patient included: diagnostic method, year of diagnosis, gender, age at diagnosis, stage at diagnosis, presence and location of metastasis, symptoms and clinical presentation (if symptomatic), follow-up period, survival status, tumor localization, treatment received, microsatellite instability, cerbB2 positivity, tumor budding level, tumor markers, and histological grade. Data entry and statistical analysis were performed using the SPSS 26.0 software package. Results: 10.9% of patients were diagnosed through screening, while 89.1% were diagnosed after presenting with symptoms. Patients diagnosed with symptoms were older. Patients diagnosed symptomatically had a more advanced tumor stage (Stage 3-4 rates of 75.6%), a higher incidence of metastasis (39.5%), and a higher mortality rate (36.1%) compared to those diagnosed through screening. Individuals diagnosed due to symptoms had a more advanced tumor stage (Stage 3-4 rates of 75.6%), a higher incidence of metastasis (39.5%), and a higher mortality rate (36.1%) compared to those diagnosed through screening. more advanced tumor stage (Stage 3-4 rates 75.6%), higher metastasis rates (39.5%), and higher mortality rates (36.1%) compared to those diagnosed through screening (p<0.001). Those diagnosed symptomatically have higher CEA and CA19-9 levels (p<0.01). The proportion of those diagnosed at age 50 or younger is 12.1%. Microsatellite instability was significantly higher in patients aged 50 years and younger (p=0.005). The rate of histological grade 2–3 tumors was significantly lower in patients diagnosed at 50 years of age or younger compared to the group over 50 years of age (p=0.007). No statistically significant differences were observed between the two groups in terms of tumor stage, presence of metastasis, and mortality (p>0.05). The follow-up period was significantly longer in the group aged 50 years and below (p=0.026). Conclusion: This study shows that the vast majority of colorectal adenocarcinoma diagnoses are made during the symptomatic period and that this is associated with more advanced stages, increased metastasis, and mortality. Patients diagnosed through screening are diagnosed at an earlier stage and with better prognostic characteristics. Furthermore, the significant frequency of early-onset colorectal cancer cases and the fact that this group shows a prognosis similar to that of older patients suggests that current screening strategies and the age at which screening begins should be reevaluated in line with risk-based approaches.