Türkiye'de yaşayan yerleşik yabancı kadınların sosyal uyumunu etkileyen faktörler
Factors affecting the social adaptation of resident foreign women living in Türki̇ye
- Tez No: 1013471
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE KUMCAĞIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal uyum, Yerleşik yabancı, Zorunlu göç, Social adjustment, Foreign resident, Forced emigration
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın ve Aile Araştırmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Yabancıların sosyal uyumu; yaşadıkları toplumun kurallarına ve değerlerine uyum sağlayabilmeleri ve toplumla sağlıklı ilişkiler kurabilmeleri ile ilişkilidir. Literatürde, yerleşik yabancı kadınların sosyal uyumunun çok yönlü ve dinamik bir süreç olduğu; bu sürecin yalnızca bireysel çabalarla değil, aynı zamanda toplumun sunduğu olanaklar ve sergilediği tutumlarla da şekillendiği vurgulanmaktadır. Bu bağlamda araştırmanın temel amacı, Türkiye'nin farklı illerinde yaşayan farklı uyruktaki yabancı kadınların sosyal uyumunu etkileyen faktörleri belirleyerek koruyucu ve önleyici stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlamaktır. Araştırma kapsamında, Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşayan, farklı yasal kalış statülerine ve uyruklara sahip, sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle rastgele belirlenen ve gönüllü olarak katılım sağlayan 18 yaş üstü 281 yerleşik yabancı kadına çevrim içi anket uygulanmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden kolayda örnekleme yöntemi, veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve Göçmenler İçin Sosyal Uyum Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 27.00 programı ile analiz edilmiş; yapılan normallik testi sonucunda verilerin normal dağılım göstermediği belirlenmiş ve bu doğrultuda Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H ve Spearman korelasyon analizleri gibi non-parametrik testler kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, katılımcıların demografik ve sosyoekonomik özellikleri (uyruk, eğitim düzeyi, yaş, medeni durum, çocuk sayısı, Türkçe dil düzeyi, Türkiye'de kalış süresi, çalışma durumu, ekonomik durum vb.) ile sosyal uyum düzeyleri arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Ayrıca sosyal çevre ile etkileşim (komşuluk ilişkileri, iş ortamı, çocukların sosyal ilişkileri) ve gelecek algısı gibi değişkenlerin de sosyal uyum üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonuçları, dil yeterliliği ve ekonomik durum gibi bireysel faktörler olumlu olsa dahi, yabancı kadınların dışlanma ve ötekileştirme yaşayabildiğini göstermektedir. Bu durum, sosyal uyumun yalnızca bireysel çabalara bağlı olmadığını, ev sahibi toplumun tutumlarının da belirleyici olduğunu ortaya koymakta ve yerel toplumun sürece aktif katılımının önemine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Social harmony of foreigners is related to their ability to adapt to the rules and values of the society they live in and to establish healthy relationships with the society. In the literature, it is emphasised that the social harmony of established foreign women is a multifaceted and dynamic process; this process is shaped not only by individual efforts, but also by the opportunities and attitudes exhibited by society. In this context, the main purpose of the research is to contribute to the development of protective and preventive strategies by determining the factors affecting the social adaptation of foreign women of different nationalities living in different provinces of Türkiye. Within the scope of the research, an online survey was applied to 281 resident foreign women over the age of 18 living in various provinces of Türkiye, having different legal stay statuses and nationalities, who were randomly determined with the support of non-governmental organisations and who participated voluntarily. From quantitative research methods, the easy sampling method, the personal information form and the Social Integration Scale for Immigrants were used as a data collection tool. The data were analysed with SPSS 27.00 program; As a result of the normality test, it was determined that the data did not show normal distribution and non-parametric tests such as Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H and Spearman correlation analyses were used in this direction. According to the research findings, significant relationships were found between the demographic and socioeconomic characteristics of the participants (nationality, education level, age, marital status, number of children, Turkish language level, length of stay in Türkiye, work status, economic status, etc.) and their social adaptation levels. In addition, it has been determined that variables such as interaction with the social environment (neighbour relationships, work environment, children's social relations) and future perception also have an effect on social harmony. Research results show that even if individual factors such as language proficiency and economic situation are positive, foreign women may experience exclusion and marginalisation. This situation reveals that social harmony does not depend only on individual endeavours, but that the attitudes of the host community are also decisive, and points to the importance of the active participation of the local community in the process.