Akut pulmoner emboli hastalarında klinik sonlanımı öngörmek için yeni bir skorlama: HOPE (Hospital Outcome Prediction in Embolism) skorunun PESI skoru ile karşılaştırılması, pilot çalışma
A new scoring system to predict clinical outcomes in acute pulmonary embolism: Comparison of the HOPE (Hospital Outcome Prediction in Embolism) score with the PESI score—a pilot study
- Tez No: 1013472
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAVAŞ EKİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut pulmoner emboli, HOPE skoru, PESI, risk sınıflaması, hastane içi mortalite, yoğun bakım, mekanik ventilasyon, Acute pulmonary embolism, HOPE score, PESI, risk stratification, inhospital mortality, intensive care, mechanical ventilation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Akut Pulmoner Emboli Hastalarında Klinik Sonlanımı Öngörmek İçin Yeni Bir Skorlama: Hope (Hospital Outcome Prediction İn Embolism) Skorunun Pesı Skoru İle Karşılaştırılması, Pilot Çalışma Amaç: Bu retrospektif pilot çalışmada, BT pulmoner anjiyografi ile akut pulmoner emboli (APE) tanısı alan ve yatarak izlenen erişkin hastalarda önermekte olduğumuz yeni Hospital Outcome Prediction in Embolism (HOPE) skorunun hastane içi mortalite, yoğun bakım ünitesi (YBÜ) yatışı ve mekanik ventilasyon gereksinimini öngörmedeki performansını değerlendirmek ve bu performansı Pulmonary Embolism Severity Index (PESI) ile karşılaştırmak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nda 01.07.2023–31.12.2025 tarihleri arasında BT pulmoner anjiyografi ile APE tanısı doğrulanan, ≥18 yaş ve hospitalize edilmiş olguların verileri retrospektif olarak incelendi. Tüm olgularda HOPE skoru [HOPE Skoru = Sağ Ventrikül/Sol Ventrikül Oranı* + log10(Pro-BNP) + Log10(D-Dimer) + Hipoksi** [*Başvuru sırasındaki BT pulmoner anjiografi ile ölçülebilen en geniş çap referans alındı, **Başvuru sırasında arter kan gazı satürasyonu <88 ise 1 puan verildi]) formülü ile hesaplandı. PESI skoru ilgili kılavuza göre retrospektif olarak hesaplandı. Klinik sonlanımlar hastane içi mortalite, YBÜ yatışı ve mekanik ventilasyon gereksinimi olarak belirlendi. Bulgular: Toplam 107 olgu değerlendirildi. Ortalama yaş 64,73±14,57 yıl olup olguların %56,07'si erkekti. YBÜ endikasyonu %24,30 (n=26), mekanik ventilasyon gereksinimi %9,35 (n=10), hastane içi mortalite %3,74 (n=4) olarak saptandı. HOPE skoru ortalaması 8,06±1,57, PESI skoru ortalaması 110,71±46,79 idi. ROC analizi klinik sonlanımlarda HOPE'un ayırt ediciliğini PESI'ye kıyasla daha yüksek tespit etti (Mortalite için HOPE AUC=0,933; PESI AUC=0,816. YBÜ yatışı için HOPE AUC=0,903; PESI AUC=0,815. Mekanik ventilasyon için HOPE AUC=0,844; PESI AUC=0,756). Optimum kesme değerleri; mortalite için HOPE 9,72 (duyarlılık %100, özgüllük %84,5) ve PESI 112,5 (duyarlılık %100, özgüllük %55,3) idi. YBÜ için HOPE 8,315 (duyarlılık %92,3, özgüllük %77,5) ve PESI 129,5 (duyarlılık %73,1, özgüllük %80,2); mekanik ventilasyon ihtiyacı için HOPE 8,56 (duyarlılık %90, özgüllük %80,1)ve PESI 112,5 (duyarlılık %90, özgüllük %57,7) olarak bulundu. Sonuç: Tek merkezli bu retrospektif pilot çalışmada HOPE skoru, APE'de hastane içi mortalite, YBÜ yatışı ve mekanik ventilasyon gereksinimini öngörmede PESI'ye göre daha yüksek diskriminasyon göstermiştir. Bu bulgular, HOPE skorunun klinik risk sınıflamasında umut vadeden bir araç olabileceğini düşündürmekte olup, prospektif ve daha geniş örneklemli çalışmalarla doğrulanması gereklidir. vi
Özet (Çeviri)
A New Scoring System to Predict Clinical Outcomes in Acute Pulmonary Embolism: Comparison of the HOPE (Hospital Outcome Prediction in Embolism) Score with the PESI Score—A Pilot Study Objective: This retrospective pilot study aimed to evaluate the performance of a newly proposed Hospital Outcome Prediction in Embolism (HOPE) score in predicting inhospital mortality, intensive care unit (ICU) admission, and the need for mechanical ventilation among adult patients diagnosed with acute pulmonary embolism (APE) by CT pulmonary angiography (CTPA) and managed as inpatients, and to compare its performance with the Pulmonary Embolism Severity Index (PESI). Materials and Methods: Data of hospitalized patients aged ≥18 years with APE confirmed by CTPA between 01/07/2023 and 31/12/2025 at Kırıkkale University Faculty of Medicine, Department of Pulmonary Diseases, were reviewed retrospectively. The HOPE score was calculated for all patients using the formula: HOPE Score = RV/LV ratio + log10(Pro-BNP) + log10(D-dimer) + Hypoxia* [*the widest measurable diameter on admission CTPA was used; 1 point was assigned if arterial blood gas oxygen saturation on admission was <88%]. PESI was calculated retrospectively according to the relevant guideline. Clinical outcomes were defined as in-hospital mortality, ICU admission, and requirement for mechanical ventilation. Results: A total of 107 patients were evaluated. The mean age was 64.73±14.57 years, and 56.07% were male. ICU indication was 24.30% (n=26), mechanical ventilation requirement 9.35% (n=10), and in-hospital mortality 3.74% (n=4). Mean HOPE score was 8.06±1.57 and mean PESI score was 110.71±46.79. ROC analysis showed that HOPE had higher discrimination than PESI for clinical outcomes (for mortality: HOPE AUC=0.933 vs PESI AUC=0.816; for ICU admission: HOPE AUC=0.903 vs PESI AUC=0.815; for mechanical ventilation: HOPE AUC=0.844 vs PESI AUC=0.756). Optimal cut-off values were: for mortality, HOPE 9.72 (sensitivity 100%, specificity 84.5%) and PESI 112.5 (sensitivity 100%, specificity 55.3%); for ICU admission, HOPE 8.315 (sensitivity 92.3%, specificity 77.5%) and PESI 129.5 (sensitivity 73.1%, specificity 80.2%); for mechanical ventilation, HOPE 8.56 (sensitivity 90%, specificity 80.1%) and PESI 112.5 (sensitivity 90%, specificity 57.7%). Conclusion: In this single-center retrospective pilot study, the HOPE score demonstrated higher discrimination than PESI in predicting in-hospital mortality, ICU admission, and the need for mechanical ventilation in APE. These findings suggest that the HOPE score may be a promising tool for clinical risk stratification; however, validation in prospective studies with larger sample sizes is required. viii