أساليب التمويل الاجتماعي الإسلامي الخيري في الأوقاف
Vakıflarda islami sosyal yardım finansman yöntemleri
- Tez No: 1013535
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KHALED DUGHIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Din, Economics, Religion
- Anahtar Kelimeler: Sosyal finansman, İslami hayır finansmanı, hayır vakfı, Social finance, Islamic philanthropic finance, charitable endowment
- Yıl: 2025
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, İslami sosyal yardım finansmanının ne olduğunu açıklamayı, İslami sosyal yardım finansmanı yöntemlerini detaylandırmayı ve İslami sosyal yardım finansmanının rolünü vurgulamayı amaçlamaktadır. Bu amaca ulaşmak için betimsel ve tümevarımsal yöntemler kullanılmıştır. Çalışmanın ana problemi, şu temel soruyu yanıtlamaya odaklanmıştır: Hayırsever vakıfların İslami sosyal yardım finansmanındaki rolü nedir? Bu çalışmanın önemi, İslami ekonomiyi teşvik etmek ve iyilik projelerine yatırım yapmayı destekleyerek topluma iş fırsatları sunmaktır. Yoksulları desteklemek, hayırsever vakıfların toplumdaki yoksulları desteklemesi ve yaşam standartlarını iyileştirmesi açısından önemlidir. Ayrıca, hayırsever projelerin sürdürülebilir finansmanının sağlanması da önemlidir; çünkü vakıflar bu projelere finansal sürdürülebilirlik sunar ve faizli finansmandan bağımsız olmayı mümkün kılar. Çalışma, finansal kapsayıcılığı artırma, sosyal inovasyonu teşvik etme, sürdürülebilir kalkınmayı destekleme ve ortaklıklar ile işbirliklerini güçlendirme gibi önemli sonuçlara ulaşmıştır. Çalışma, hayırsever vakıfların büyümesini destekleyen ve vakıf şeffaflığını ve güvenilirliğini artıran yasaların ve düzenlemelerin hazırlanmasını, ayrıca hayırsever vakıfların etkilerini ve sürdürülebilir kalkınma ile sosyal adaleti teşvik etme rollerini vurgulayan araştırma ve çalışmaların desteklenmesini önermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to clarify the nature of Islamic social charitable financing and explain the methods of Islamic social charitable financing, as well as to highlight the role of Islamic social charitable financing. To achieve this goal, descriptive and inductive methods were used. The main issue of the study revolves around answering the following primary question: What is the role of charitable endowments (waqf) in Islamic social charitable financing? The importance of this study lies in enhancing the Islamic economy and contributing to it by stimulating investment in charitable projects and providing job opportunities for individuals in the community. Supporting the poor is considered one of the roles of charitable endowments in improving their living standards. Additionally, sustainable financing for charitable projects is achieved through endowments, as they offer financial sustainability for these projects without relying on interest-based financing The study reached several key findings, including enhancing financial inclusion, stimulating social innovation, promoting sustainable development, and strengthening partnerships and cooperation. The study recommended the formulation of laws and regulations that support the growth of charitable endowments, improve the transparency and credibility of charitable endowments, and support research and studies that highlight the impact of charitable endowments and their role in promoting sustainable development and social justice.