Ortodontik tedavide kullanılan geleneksel braketlerin ve şeffafplakların çevresel sürdürülebilirlik açısından değerlendirilmesi
Evaluation of conventional brackets and clear aligners used inorthodontic treatment in terms of environmental sustainability
  1. Tez No: 1013578
  2. Yazar: ESER YAŞATIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKKI YILMAZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: braket, şeffaf plak, yaşam döngüsü değerlendirilmesi, sürdürülebilirlik, ortodonti, Ortodontik braketler, Çevresel sürdürülebilirlik, Şeffaf plaklar, brackets, clear aligner, life cycle assessment, sustainability, orthodontic, Orthodontic brackets, Sustainable environment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı Angle sınıf 1 maloklüzyona sahip, şeffaf plaklar ve konvansiyonel EdgeWise braketlerle tedavi edilmiş hastalarda kullanılan ortodontik malzemelerin çevresel sürdürülebilirlik açısından karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma için, her biri geleneksel kenar kenar braketleri ve şeffaf diş düzelticiler kullanılarak tedavisi tamamlanmış 25 hastadan oluşan iki ayrı hasta grubu oluşturuldu. Bu 50 hastanın tedavisinde kullanılan ortodontik malzemeler hesaplandı. Ardından, bu değerler kullanılarak iki varsayımsal hasta oluşturuldu. Bu şekilde bir hastanın tedavisinde kullanılması öngörülen malzeme miktarlarına ulaşılmıştır. Oluşturulan bu 2 hastanın toplam tedavi süreleri, kullanılan malzemelerin içeriği ve miktarı, tedavide kullanılan malzemelerin sterilizasyon döngüleri, transportu ve bertarafı dikkate alınarak bir karşılaştırmalı yaşam döngüsü değerlendirilmesi (YDD) yapılmıştır. Yaşam döngüsü değerlendirilmesi yapılırken SimaPro v 10.2 bilgisayar programı ve ecoincent v 11.2 veri tabanı kullanılmıştır. Bulgular: Konvansiyonel edgewise braketler değerlendirilen 16 orta-nokta etki kategorisinin 14'ünde şeffaf plak tedavisinden daha üstündür. Uç-nokta etki kategorilerinde ise konvansiyonel edgewise braketler 7 kategorinin 6'sında şeffaf plak tedavisinden daha üstün bulunmuştur. Şeffaf plak tedavisi için en büyük etken malzemelerin lojistiği iken konvansiyonel edgewise braketler için klinik süreçler ve otoklavın harcadığı enerji olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Yapılan çalışma sonucunda konvansiyonel edgewise braketlerin şeffaf plak tedavisinde kullanılan materyallerden daha sürdürülebilir olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ancak tedavi süreleri ve ulaşım yolları göz önüne alındığında şeffaf plakların sürdürülebilirlik açısından daha geliştirilebilir olduğu unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
IntroductIon and AIm: The aim of this study is to compare the environmental sustainability of orthodontic materials used in patients with Angle Class I malocclusion treated with clear aligners and conventional EdgeWise brackets. Materials and Methods: For this retrospective study, two separate patient groups were formed: 25 patJents treated with conventional edgewise brackets and 25 patients treated with clear aligners. The orthodontic materials used in the treatment of these patients were calculated. Subsequently, two hypothetical patients were created using these values. In this way, the amount of material expected to be used in the treatment of one patient was obtained. A comparative life cycle assessment (LCA) was performed for these two patients, taking into account their total treatment times, the content and quantity of materials used, the sterilisation cycles of the materials used in treatment, their transport, and their disposal. The life cycle assessment was performed using the SimaPro v 10.2 computer programme and the ecoinvent v 11.2 database. Results: Conventional edgewise brackets outperformed clear aligner therapy in 14 out of 16 midpoint effect categories evaluated. In the endpoint effect categories, conventional edgewise brackets were found to be superior to clear aligner therapy in 6 out of 7 categories. The most significant factor for clear aligner therapy is the logistics of the materials, whereas for conventional edgewise brackets, it stems from clinical processes and the energy consumed by the autoclave. ConclusIon: The study concluded that conventional edgewise brackets are more sustainable than the materials used in clear aligner treatment. However, considering treatment durations and access routes, it should be borne in mind that clear aligners have room for improvement in terms of sustainability.