Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanıcılarında travmatik yaşantılar ile dissosiyatif reaksiyonlar, duygu düzenleme güçlükleri ve bilişsel esneklik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between traumatic experiences and dissociative reactions, emotion regulation difficulties and cognitive flexibility levels in depressant or stimulant drug users
  1. Tez No: 1013677
  2. Yazar: AHMET FATİH TUNÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDİNÇ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı travmaları, Childhood traumas
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Adli Bilimler Bilim Dalı
Özet
Doktora tez çalışmamız kapsamında uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı modern psikotravmatoloji ilkeleri ve dissoanaliz kuramı perspektifinden incelenmektedir. Denetimli serbestlik kapsamındaki uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanıcılarında travmatik yaşantılar ile dissosiyatif reaksiyonlar, duygu düzenleme güçlükleri ve bilişsel esneklik düzeyleri arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmamız, bağımlılık olgusunu yalnızca hukuki bir sorun değil, aynı zamanda klinik psikoloji, adli psikoloji, psikotravmatoloji ve dissoanalitik ekol kesişiminde yer alan çok boyutlu ve multidisipliner bir problem olarak ele almayı amaçlamaktadır. Doktora tez çalışmamızın, bağımlılığın oluşumu ve sürdürülmesinde travmatik yaşantıların ve psikolojik işlevlerin rolünü inceleyerek rehabilitasyon ve iyileştirme stratejilerine katkı sağlaması hedeflenmektedir. Tezimizin örneklemini, denetimli serbestlik tedbiri kapsamındaki 500 uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanıcısı oluşturmaktadır. Doktora araştırmamızın verileri, araştırmacı ve danışmanı tarafından oluşturulan Demografik Bilgi ve Görüşme Formu (DBGF) ile Bağımlılık Profil İndeksi (BAPI), Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği (CTQ), Birikimli Travma Ölçeği (BTO), Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği (DES), Duygu Düzenleme Ölçeği (DDO), Bilişsel Esneklik Ölçeği (BEO) kullanılarak toplanmıştır. Araştırmamızın uygulamaları; Adana Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde TCK-191 kapsamında haklarında denetimli serbestlik tedbiri bulunup 1 Aralık 2023 ile 30 Temmuz 2024 tarihleri arasında bireysel görüşmelere katılım gösteren uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanıcıları ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilmiştir. Aracılık testleri Baron–Kenny yöntemi ve Hayes PROCESS Macro ile yürütülmüştür. Korelasyon bulguları, çocukluk çağı travmalarının hem dissosiyasyon hem de bağımlılık şiddeti ile yüksek/orta düzeyde pozitif, bilişsel esneklik ile ise negatif ilişkili olduğunu göstermektedir: CTQ–BAPI r =.715, CTQ–DES r =.703, DES–BAPI r =.674 (tümü p < ,001); CTQ–BEO r = -.470, DES–BEO r =.540, BAPI–BEO r =.405 (tümü p < ,001). Birikimli travma da benzer bir örüntü sergilemiştir (BTO–BAPI r =.519; BTO–DES r =.495; BTO–BEO r = -.375; tümü p < ,001). Duygu düzenleme ile bağımlılık şiddeti arasındaki ilişki düşük-negatif düzeydedir (r = -.141, p < ,01). Regresyon analizi, çocukluk çağı travmasının bağımlılık şiddetini anlamlı biçimde yordadığını ortaya koymuştur (R²=.512, F (1,498) =521.45, p < ,001; B=0.237, t=22.835, p < ,001). Aracılık analizleri, hem CTQ→DES→BAPI hem de BTO→DES→BAPI için karşılandığını ve dissosiyasyonun hem çocukluk çağı travmaları bağımlılık şiddeti hem de birikimli travma ile bağımlılık şiddeti arasındaki ilişkide anlamlı bir aracı süreç olarak işlev gördüğünü göstermiştir. Yürütülen analiz sonuçlarına göre, travmatik yaşantılar bağımlılık şiddetinin önemli yordayıcılarıdır; dissosiyatif yaşantılar bu ilişkide aracı rol üstlenmekte, bilişsel esneklik ise travmatik yaşantılar ile negatif yönde ilişki sergilemektedir. Bulgular, denetimli serbestlik bağlamında modern psikotravmatoloji ilkeleri ve dissoanalitik ekol temelli değerlendirme ve müdahalelerin gerekliliğini vurgulamaktadır. Araştırmanın sonuçları, bağımlılık tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinde travma odaklı yaklaşımların gerekliliğini güçlü biçimde göstermektedir. Mevcut uygulamalarda çoğunlukla bireylere madde kullanımının zararları öğretilmekte, ancak bağımlılığın altında yatan travmatik kökenlere yönelik sınırlı sayıda araştırma yapılmaktadır. Sonuç olarak, bu doktora çalışması; travmatik yaşantılar, dissosiyatif reaksiyonlar, duygu düzenleme güçlükleri ve bilişsel esneklik arasındaki dinamik etkileşimi ortaya koyarak hem klinik psikoloji hem adli psikoloji hem de modern psikotravmatoloji ve dissoanalize özgün katkılar sunmaktadır. Araştırmamızın yalnızca akademik alanda değil, aynı zamanda denetimli serbestlik uygulamaları, ceza infaz kurumları ve bağımlılık rehabilitasyon merkezlerinde yürütülen çalışmalar için de yol gösterici nitelikte olacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this doctoral thesis, substance use (depressant or stimulant drug) is examined from the perspective of the principles of modern psychotraumatology and the dissoanalysis theory. This research, which examines the relationship between traumatic experiences, dissociative reactions, emotion regulation, and cognitive flexibility levels in depressant or stimulant users under probation, aims to address the phenomenon of addiction not only as a legal issue but also as a multidimensional and multidisciplinary problem situated at the intersection of clinical psychology, forensic psychology, psychotraumatology, and the dissoanalytic school. Our doctoral thesis purpose to contribute to rehabilitation and recovery strategies by examining the role of traumatic experiences and psychological functions in the development and persistence of addiction. Our thesis sample comprises 500 individuals who use illicit depressant or stimulants and are monitored under court-mandated probation (supervised release) measures. The data for this doctoral research were collected using a researcher- and supervisor-developed Personal Information Form (PIF) with the Addiction Profile Index (BAPI), the Childhood Trauma Questionnaire (CTQ), the Cumulative Trauma Scale (BTO), the Dissociative Experiences Scale (DES), the Emotion Regulation Scale (DDO), and the Cognitive Flexibility Scale (BEO). Data collection was carried out through face-to-face interviews at the Adana Probation Directorate with individuals who used drugs or stimulants under court-mandated supervision pursuant to Turkish Penal Code-191, who attended individual counseling sessions between December 1, 2023 and July 30, 2024. Mediation analyses in the study were conducted using the Baron–Kenny method and Hayes' PROCESS macro. Correlation findings indicate that childhood trauma is strongly/moderately positively correlated with both dissociation and addiction severity, and negatively correlated with cognitive flexibility: CTQ–BAPI r =.715, CTQ–DES r =.703, DES–BAPI r =.674 (all p < ,001); CTQ–BEO r = -.470, DES–BEO r =.540, BAPI–BEO r =.405 (all p < ,001). Cumulative trauma has shown a similar pattern (BTO–BAPI r =.519; BTO–DES r =.495; BTO–BEO r = -.375; all p < ,001). The association between the emotion regulation and addiction severity was weak and negative (r = -.141, p < ,01). The regression analysis showed that childhood trauma significantly predicted addiction severity (R² =.512, F(1, 498) = 521.45, p < ,001; B = 0.237, t = 22.835, p < ,001). Mediation analyses indicated that the mediation assumptions were satisfied for both the CTQ→DES→BAPI and BTO→DES→BAPI pathways, demonstrating that dissociation functioned as a significant mediating process in the relationships between childhood trauma and addiction severity, as well as between cumulative trauma and addiction severity. According to the results of the conducted analysis, traumatic experiences are significant predictors of addiction severity; dissociative experiences mediate this association, whereas cognitive flexibility shows a negative correlation with traumatic experiences. The findings underscore the necessity of modern psychotraumatology principles and the dissoanalytic school based assessment and interventions within the context of supervised probation. They also provide strong support for trauma-focused approaches in addiction treatment and rehabilitation processes. Current practices mostly focus on educating individuals about the harms of substance use, but there is limited research into the traumatic origins underlying addiction. In sum, by elucidating the dynamic interplay among traumatic experiences, dissociative reactions, emotion-regulation difficulties, and cognitive flexibility, this doctoral study presents unique contributions to clinical psychology, forensic psychology, modern psychotraumatology and dissoanalysis. It is anticipated that our research will be instructive not only for the academic domain but also for work conducted within supervised probation practices, correctional institutions, and addiction rehabilitation centers.