İntrakranial menenjiom yönetiminde on yıllık bir bakış: Birüniversite hastanesinden klinik, patolojik ve radyolojik bulgular
A ten-year overview of intracranial meningioma management:Clinical, pathological, and radiological findings from a university hospital
  1. Tez No: 1013676
  2. Yazar: TUĞÇE GÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT VURAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Menenjiom, WHO 2021, Ki-67, ADC, Peritümöral ödem, Meningioma, WHO 2021 classification, Ki-67, ADC, Peritumoral edema
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma,2014–2024 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniğinde opere edilen intrakraniyal menenjiom olgularının klinik, radyolojik ve patolojik özelliklerini retrospektif olarak değerlendirmek ve histopatolojik grade, Ki-67 proliferasyon indeksi ile difüzyon manyetik rezonans görüntüleme (MRG) parametresi olan görünür difüzyon katsayısının (ADC) klinik sonuçlarla ilişkisini analiz etmek amacıyla planlandı. Preoperatif MRG'si ve klinik/patoloji verileri eksiksiz olan toplam 257 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 58,0±12,3 yıl olup %69,6'sı kadındı. En sık başvuru semptomu baş ağrısı (%35,8) idi. Tümörlerin en sık yerleşimi konveksite (%22,6) ve parasagittal bölge (%21,8) olarak saptandı. Ortalama tümör çapı 40,6±16,4 mm, ortalama ADC 0,97±0,30 ve ortalama Ki-67 değeri 6,8±9,1 bulundu. WHO 2021 sınıflamasına göre olguların %68,1'i Grade I, %29,2'si Grade II ve %2,7'si Grade III idi. Peritümöral ödem %44,0 oranında gözlendi; nüks oranı %16,0 olarak saptandı.Analitik değerlendirmede Ki-67 ile ADC arasında negatif yönlü anlamlı korelasyon bulundu (r=-0,327; p<0,001). Grade II–III tümörlerde ADC değerleri Grade I'e göre anlamlı derecede daha düşükken (p=0,029), Ki-67 değerleri daha yüksekti (p<0,001). Ayrıca yüksek grade tümörlerde peritümöral ödem daha sık izlendi (p=0,006). Ki-67, nüks gelişen olgularda anlamlı düzeyde daha yüksek saptandı (p=0,001). Sonuç olarak, menenjiomlarda histopatolojik grade ve proliferatif aktivitenin klinik seyir ile yakından ilişkili olduğu; ADC ölçümlerinin ise tümörün biyolojik agresifliği hakkında non-invaziv prognostik bilgi sağlayabileceği görülmüştür. Cerrahi ve adjuvan tedavi kararlarının, yalnızca rezeksiyon derecesine değil, biyolojik ve radyolojik parametreleri içeren çok boyutlu risk değerlendirmesine dayandırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was designed to retrospectively evaluate the clinical, radiological, and pathological characteristics of patients operated for intracranial meningiomas between 2014 and 2024 at the Department of Neurosurgery, Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, and to analyze the relationship between histopathological grade, Ki-67 proliferation index, and the diffusion magnetic resonance imaging (MRI) parameter apparent diffusion coefficient (ADC) with clinical outcomes. A total of 257 patients with complete preoperative MRI and accessible clinical and pathological data were included. The mean age was 58.0±12.3 years, and 69.6% were female. The most common presenting symptom was headache (35.8%). Tumors were most frequently located in the convexity (22.6%) and parasagittal region (21.8%). The mean tumor diameter was 40.6±16.4 mm, mean ADC value was 0.97±0.30, and mean Ki-67 index was 6.8±9.1. According to the WHO 2021 classification, 68.1% of tumors were Grade I, 29.2% Grade II, and 2.7% Grade III. Peritumoral edema was observed in 44.0% of cases, and the recurrence rate was 16.0%. Analytical evaluation demonstrated a significant negative correlation between Ki-67 and ADC values (r = - 0.327; p < 0.001). ADC values were significantly lower in Grade II–III tumors compared to Grade I (p = 0.029), whereas Ki-67 levels were significantly higher (p < 0.001). Peritumoral edema was more frequently observed in higher-grade tumors (p = 0.006). Ki-67 was also significantly higher in patients with recurrence (p = 0.001). In conclusion, histopathological grade and proliferative activity are closely associated with clinical course in meningiomas, while ADC measurements may provide non-invasive prognostic information regarding tumor biological aggressiveness. Surgical and adjuvant treatment decisions should be based not only on the extent of resection but also on a multidimensional risk assessment incorporating biological and radiological parameters.