Behçet hastalığı ve ankilozan spondilitte işgücü kaybının karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesi: Tek merkezli çalışma
Comparative evaluation of work productivity loss in behçet's disease and ankylosing spondylitis: A single center study
- Tez No: 1013730
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE ERSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Behçet Hastalığı, Ankilozan Spondilit, İşgücü kaybı, WPAI, BDCAF, ASDAS, Behçet's Disease, Ankylosing Spondylitis, Work Productivity Loss, WPAI, Disease Activity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Romatoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Behçet hastalığı (BH) tanısı almış bireylerde işgücü kaybının; Ankilozan Spondilit (AS) tanılı hastalar ve yaş ile cinsiyet açısından uyumlu sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma gözlemsel, analitik ve kesitsel olarak planlanmıştır. Çalışmaya 1990 ISG kriterlerine göre BH tanısı almış 75 hasta, 2009 ASAS kriterlerine göre AS tanısı almış 75 hasta ve yaş ile cinsiyet uyumlu 150 sağlıklı kontrol grubu olmak üzere 300 birey dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara İş Verimliliği ve Aktivite Bozukluğu Anketi (WPAI) uygulanmış, hastalık aktiviteleri için BH'da BDCAF, AS hastalarında ASDAS skoru kullanılmıştır. BH tanılı bireylerde işgücü kaybı WPAI anketi aracılığıyla AS hastaları ve sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bulgular: BH ve AS hasta gruplarında işteyken verim kaybı (presentizm), toplam iş üretkenliği kaybı ve günlük aktivite bozulması parametreleri açısından sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek saptanmıştır (tüm karşılaştırmalar için sırasıyla p<0,001, p<0,001). WPAI alt parametreleri açısından işe devamsızlık (absentizm) yüzdesi BH ve AS gruplarının her ikisinde de kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (sırasıyla p=0,009 ve p<0,001). BH ve AS grupları arasında da absentizm anlamlı fark saptanmıştır (p=0,006). Hastalık aktivitesi ile WPAI skorları arasında bakılan korelasyonlarda; BH BDCAF ve AS, ASDAS-BASDAI skoru ile işe devamsızlık (absentizm), işe devamlılıkta verim kaybı (presentizm), günlük ativite bozulması arasında pozitif ve anlamlı korelasyonlar bulunmuştur. Sonuç: BH ve AS, çalışma çağındaki bireylerde belirgin işgücü kaybına yol açmaktadır. Elde edilen bulgular, bu hasta gruplarına yönelik işyeri düzenlemeleri ve sosyal destek mekanizmalarının geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim:The aim of this study was to comparatively evaluate work productivity loss in patients with Behçet's disease (BD), patients with Ankylosing Spondylitis (AS) and age and sex matched healthy controls. Material and Method: This observational, analytical, and cross-sectional study included a total of 300 individuals: 75 patients diagnosed with BD according to the 1990 ISG criteria, 75 patients diagnosed with AS according to the 2009 ASAS criteria, and 150 age and sex matched healthy controls. The Work Productivity and Activity Impairment (WPAI) questionnaire was administered to all participants. Disease activity was assessed using the BDCAF in patients with BD and the ASDAS in patients with AS. In individuals with BD, work productivity loss, including absenteeism, presenteeism, overall work productivity loss, and activity impairment in daily life, was comparatively evaluated with patients with ankylosing spondylitis and healthy controls using the WPAI questionnaire, taking into consideration clinical involvement characteristics, disease duration, disease activity, and demographic features such as occupational status (blue collar/white collar). Conclusion: In the BH and AS patient groups, presenteeism, overall work productivity loss, and daily activity impairment were significantly higher compared with the healthy control group (all comparisons: p<0.001, p<0.001, respectively). Regarding WPAI subparameters, absenteeism percentages were significantly higher in both the BH and AS groups compared with the control group (p=0.009 and p<0.001, respectively). A significant difference in absenteeism percentages was also observed between the BH and AS groups (p=0.006). Correlation analyses between disease activity and WPAI scores demonstrated significant positive correlations between BDCAF scores in BH patients and ASDAS/BASDAI scores in AS patients with absenteeism, presenteeism, and daily activity impairment. Result: Work productivity loss was significantly higher in both BD and AS patient groups compared to healthy controls.