Farklı eğe sistemleri kullanılarak endodontik tedavisi yapılmış dişlere uygulanan fiber destekli koronal restorasyonların dişin kırılma direncine etkisinin incelenmesi
Effect of fiber-reinforced coronal restorations on the fracture resistance of endodontically treated teeth prepared with different file systems
  1. Tez No: 1013729
  2. Yazar: MERVE ŞAHUTOĞULLARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PARLA MEVA DURMAZPINAR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Premolar dişler, Bicuspid
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kök kanal şekillendirmesinde kullanılan farklı döner eğe sistemleri ile koronal restorasyonda tercih edilen kompozit materyallerin dişin kırılma direnci üzerindeki kombine etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu in vitro çalışmada, iki kanallı 100 adet çekilmiş maksiller premolar diş kullanıldı. Dişlerde standart sınıf II mesio-okluzo-distal kaviteler hazırlandıktan sonra, kök kanal şekillendirmesinde kullanılacak döner eğe sistemine göre dört ana gruba ayrıldı. (TruNatomy, JIZAI, T-Endo MIS ve ProTaper Ultimate). Koronal restorasyon aşamasında, her bir ana gruptaki örnekler kullanılacak kompozit materyale göre ikişer alt gruba ayrıldı; kor bölgesi kısa fiber takviyeli kompozit EverX Flow (GC, Japonya) veya yüksek dolduruculu akışkan kompozit Clearfil Majesty Flow (Kuraray Noritake Dental, Japonya) ile restore edildi (n=10). Termomekanik yaşlandırma (5°C–55°C arasında 3000 termal döngü ve 50 N kuvvve arktında 240.000 yükleme siklusu) sonrasında, örneklerin kırılma dayanımı 30° açılı oblik yükleme altında bir üniveral test cihazı ile test edildi. Maksimum kırılma kuvvetleri kaydedildi; kırılma özellikleri stereomikroskop ve taramalı elektron mikroskobu kullanılarak değerlendirildi. İstatistiksel analizler p<0,05 anlamlılık düzeyinde gerçekleştirildi. Bulgular: TruNatomy eğe sistemi kullanılan gruplarda Clearfil Majesty Flow ve EverX Flow kullanılan örnekler ile pozitif kontrol grubu arasında kırılma direnci açısından anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). T-Endo MIS ve ProTaper Ultimate eğe sistemleri kullanılan gruplarda ise EverX Flow ile restore edilen örneklerin kırılma dayanımı, Clearfil Majesty Flow grubuna kıyasla anlamlı derecede daha yüksek bulundu (p<0,05). Kırılma lokalizasyonu, tipi ve paterni açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı; kırıkların çoğunlukla palatinal bölgede meydana geldiği gözlendi. Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen bulgulara farklı eğe sistemleri ve kompozit materyallerin dişin kırılma direncini etkilediği, özellikle kısa fiber takviyeli materyallerin biyomekanik dayanımı artırabileceği söylenebilir. Bu bulguların klinik olarak doğrulanması için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the combined effects of different rotary file systems used in root canal shaping and composite materials used for coronal restoration on the fracture resistance of teeth. Materials and Methods: In this in vitro study, 100 extracted maxillary premolar teeth with two canals were used. After standard Class II mesio-occluso-distal cavities were prepared, the specimens were divided into four main groups according to the rotary file system used for root canal shaping (TruNatomy, JIZAI, T-Endo MIS, and ProTaper Ultimate). During the coronal restoration phase, specimens in each main group were further divided into two subgroups based on the composite material used; the core region was restored with either short fiber-reinforced composite EverX Flow (GC, Japan) or highly filled flowable composite Clearfil Majesty Flow (Kuraray Noritake Dental, Japan) (n=10). Following thermomechanical aging (3000 thermal cycles between 5°C–55°C and 240,000 loading cycles under 50 N force), fracture resistance of the specimens was tested using a universal testing machine under 30° oblique loading. Maximum fracture forces were recorded, and fracture characteristics were evaluated using a stereomicroscope and scanning electron microscope (SEM). Statistical analyses were performed at a significance level of p<0.05. Results: In the groups instrumented with the TruNatomy file system, no significant difference in fracture resistance was found between specimens restored with Clearfil Majesty Flow or EverX Flow and the positive control group (p>0.05). In contrast, in the T-Endo MIS and ProTaper Ultimate groups, specimens restored with EverX Flow exhibited significantly higher fracture resistance than those restored with Clearfil Majesty Flow (p<0.05). No statistically significant differences were observed among groups in terms of fracture location, type, and pattern; however, fractures predominantly occurred in the palatal region. Conclusion: The findings of this study indicate that different file systems and composite materials influence the fracture resistance of teeth, and short fiber-reinforced composites may enhance biomechanical strength. Further studies are needed to clinically validate these results.