Designer's Degree of Freedom and Individual Character in Turkish and EU Design Law
Türkiye ve Avrupa Birliği Tasarım Hukukunda Tasarımcının Serbestlik Derecesi ve Ayırt Edici Nitelik
  1. Tez No: 1013732
  2. Yazar: İSKENDER EMSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİN ÖZDEN MERHACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım Hukuku, Bilgilenmiş Kullanıcı, Seçenek Özgürlüğü, Ayırt Edici Nitelik, Tasarım Koruması, Design Law, Informed User, Degree of Freedom, Individual Character, Design Protection
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fikri Mülkiyet Hakları, Teknoloji Politikaları ve İnovasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fikri Mülkiyet Hukuku Bilim Dalı
Özet
Tasarım hukukunda yaratıcı yeniliğin teşvik edilmesi ile adil rekabetin korunması arasında bir denge kurulması gerekmektedir. Tasarım korumasının hukuki çerçevesi, tarihsel gelişimi ve Türk tasarım hukukunun Avrupa Birliği tasarım hukuku ile uyumu bu dengenin sağlanmasında belirleyici unsurlar arasında yer almaktadır. Ayırt edici niteliğin değerlendirilmesinde tasarımcının seçenek özgürlüğü temel ölçütlerden biri olarak kabul edilmekte, bu ölçütün kapsamı ve uygulanması ise öğretide ve yargı kararlarında çeşitli tartışmalara konu olmaktadır. Bilgilenmiş kullanıcı kriterinin uygulanmasında ortaya çıkan belirsizlikler de ayırt edici niteliğin değerlendirilmesini güçleştirmektedir. Tasarım hukukunda hukuki güvenliğin ve öngörülebilirliğin sağlanabilmesi bakımından, seçenek özgürlüğü ile ayırt edici niteliğin değerlendirilmesine ilişkin somut ve standartlaştırılmış ölçütlerin belirlenmesi önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
A balance should be maintained between encouraging creative innovation and protecting fair competition in design law. The legal framework and historical development of design protection, together with the harmonisation of Turkish design law with European Union design law, are among the key factors in achieving this balance. The designer's degree of freedom is recognised as one of the main criteria in the assessment of individual character, while its scope and application is a part of various discussions in legal doctrine and judicial practice. Uncertainties surrounding the application of the informed user criterion also make the assessment of individual character more difficult. In order to ensure legal certainty and predictability in design law, it is important to establish concrete and standardised criteria for assessing the designer's degree of freedom and individual character.