Astım ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tanılı çocuklarda bilişsel kopma sendromu, uyku bozuklukları ve anksiyete belirtilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of cognitive disengagement syndrome, sleep disorders, and anxiety symptoms in children with asthma and adhd
  1. Tez No: 1013858
  2. Yazar: AISOUN KADI TARCHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU KARDAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Bilişsel Kopma Sendromu, Anksiyete, Uyku, Asthma, Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, Cognitive Disengagement Syndrome, Anxiety, Sleep
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, astım, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve astım+DEHB tanılı çocuklarda bilişsel kopma sendromu (BKS) belirtileri ile anksiyete düzeyleri ve uyku alışkanlıklarının incelenmesi ve bu klinik grupların sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma, 6–12 yaş aralığında toplam 136 çocukla yürütülmüş olup örneklem pür astım (n=34), pür DEHB (n=34), astım+DEHB (n=34) ve sağlıklı kontrol (n=34) gruplarından oluşmuştur. Değerlendirmede Barkley Çocuk Dikkat Anketi, Conners Ebeveyn Derecelendirme Ölçeği–Yenilenmiş Kısa Form ile birlikte anksiyete, uyku ve davranışsal güçlükleri değerlendiren ölçekler kullanılmıştır. Gruplar arası karşılaştırmalar ve ROC analizleri yapılmıştır. Bulgular, BKS belirtileri ve DEHB ile ilişkili davranışsal güçlüklerin, pür DEHB ve astım+DEHB gruplarında pür astım ve sağlıklı gruplara kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek olduğunu göstermiştir. Pür astım grubunda ise ölçek puanlarının sağlıklı grupla benzer düzeylerde olduğu saptanmıştır. ROC analizlerinde, Conners Ebeveyn Derecelendirme Ölçeği–Yenilenmiş Kısa Form'un, özellikle DEHB içeren grupları sağlıklı kontrollerden ayırt etmede yüksek ayırt edici güce sahip olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, BKS belirtilerinin ve ilişkili davranışsal güçlüklerin özellikle DEHB içeren klinik tablolarda daha belirgin olduğu; astım ve DEHB birlikteliğinin değerlendirilmesinde BKS boyutunun dikkate alınmasının klinik açıdan anlamlı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine cognitive disengagement syndrome (CDS) symptoms together with anxiety levels and sleep habits in children diagnosed with asthma, attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD), and asthma+ADHD, and to compare these clinical groups with healthy controls. The study sample consisted of 136 children aged 6–12 years, including pure asthma (n=34), pure ADHD (n=34), asthma+ADHD (n=34), and healthy control (n=34) groups. Assessments were conducted using the Barkley Child Attention Questionnaire, the Conners' Parent Rating Scale–Revised Short Form, and additional scales evaluating anxiety, sleep habits, and behavioral difficulties. Group comparisons and receiver operating characteristic (ROC) analyses were performed. The results showed that CDS symptoms and ADHD-related behavioral difficulties were significantly higher in the pure ADHD and asthma+ADHD groups compared with the pure asthma and healthy control groups. In contrast, scale scores in the pure asthma group were found to be similar to those of healthy controls. ROC analyses demonstrated that the Conners' Parent Rating Scale–Revised Short Form had a high discriminatory power, particularly in distinguishing ADHD-containing groups from healthy controls. In conclusion, CDS symptoms and associated behavioral difficulties appear to be more pronounced in clinical conditions involving ADHD. These findings suggest that considering the CDS dimension in the assessment of children with asthma and ADHD comorbidity may be clinically meaningful.