Farkındalık temelli emzirme programının sezaryen doğum sonrası annelerde emzirme farkındalığı ve emzirme tutumuna etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of mindfulness-based breastfeeding programme on breastfeeding awareness and breastfeeding attitude in mothers after cesarean delivery: A randomised controlled study
  1. Tez No: 1013944
  2. Yazar: ŞERİFE BÜYÜKOKUDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR KÖRÜKCÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Farkındalık, Emzirme, Sezaryen, Tutum, Hemşirelik, Mindfulness, Breastfeeding, Cesarean Section, Attitude, Nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hemşireler, sezaryen doğum sonrası erken dönemde annelerin emzirmeye başlaması, emzirmeyi sürdürmesi ve emzirme sürecinde yaşanan güçlüklerle baş etmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu çalışma Farkındalık Temelli Emzirme Programı'nın sezaryen doğum sonrası annelerde emzirme farkındalığı, emzirme tutumu ve anne sütü ile beslenmenin devamlılığı üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmada pariteye göre tabakalandırılmış randomize kontrollü deneysel tasarım kullanılmıştır. Araştırma 11 Mayıs 2024-2026 tarihleri arasında Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hastanesinde, sezaryen yapılan 140 kadın ile yürütülmüştür. Müdahale grubuna postpartum 8-72. saatler arasında 6 oturumluk Farkındalık Temelli Emzirme Programı uygulanmış, kontrol grubu rutin bakım almıştır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Emzirmede Farkındalık Ölçeği, IOWA Bebek Beslenmesi Tutum Ölçeği ve Bebek İzlem Formu ile toplanmıştır. Veriler SPSS v31 ile tanımlayıcı istatistikler, t test, Ki-kare, Mixed Repeated Measures ANOVA kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Müdahale grubundaki annelerin Emzirmede Farkındalık Ölçeği ve IOWA Bebek Beslenmesi Tutum Ölçeği puan ortalamalarının, kontrol grubundaki annelere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,001). Ayrıca müdahale grubunda ilk altı ay yalnızca anne sütü ile besleme oranının kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir (p=0,004). Sonuç: Farkındalık Temelli Emzirme Programı'nın sezaryen doğum sonrası annelerde emzirme farkındalığını artırdığı, emzirme tutumunu olumlu yönde değiştirdiği, ilk altı ay sadece anne sütü ile besleme oranlarını ve emzirmeye devam etme oranını artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Programın, hemşireler tarafından postpartum erken dönemde uygulanabilecek yapılandırılmış, destekleyici ve bütüncül bir hemşirelik girişimi olarak klinik uygulamalara ve emzirme eğitim programlarına entegre edilmesi emzirme sonuçlarının iyileştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Nurses play an important role in helping mothers initiate breastfeeding, maintain breastfeeding, and cope with difficulties experienced during the breastfeeding process in the early period after cesarean birth. This study was designed to determine the effect of a Mindfulness-Based Breastfeeding Programme on mindfulness in breastfeeding, breastfeeding attitudes and the continuity of breastfeeding among mothers following caesarean section. Method: A randomized controlled experimental design stratified according to parity was used in the study. The study was conducted with 140 women who underwent cesarean section at Afyonkarahisar Health Sciences University Hospital between May 11, 2024 and 2026. The 6-session Mindfulness-Based Breastfeeding Program was applied to the intervention group between postpartum 8–72 hours, while the control group received routine care. Data were collected using the Personal Information Form, Mindful Breastfeeding Scale, IOWA Infant Feeding Attitude Scale, and Infant Follow-up Form. The data were analyzed using descriptive statistics, t-test, Chi-square test, and Mixed Repeated Measures ANOVA in SPSS v31. Results: It was determined that the mean scores of the mothers in the intervention group on the Mindful Breastfeeding Scale and the IOWA Infant Feeding Attitude Scale were statistically significantly higher than those of the mothers in the control group (p<0.001). In addition, the rate of exclusive breastfeeding during the first six months was found to be statistically significantly higher in the intervention group compared to the control group (p=0.004). Conclusion: It was concluded that the Mindfulness-Based Breastfeeding Program increased breastfeeding awareness, positively changed breastfeeding attitude, and increased the rates of exclusive breastfeeding during the first six months and breastfeeding continuation in mothers after cesarean birth. Integrating the program into clinical practices and breastfeeding education programs as a structured, supportive, and holistic nursing intervention that can be implemented by nurses in the early postpartum period may contribute to improving breastfeeding outcomes.