Tükürükteki kalsiyum ve fosfat düzeyleri ile bu düzeyleri etkileyen faktörlerin erken çocukluk çağı çürüğü ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of salivary calcium and phosphate levels and the factors influencing these levels in relation to early childhood caries
  1. Tez No: 1013943
  2. Yazar: BÜŞRA ÇELİK KALAAĞASI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN ARIKAN, DOÇ. DR. FUNDA BULUT ARIKAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk diş hekimliği, Pediatric dentistry
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, tükürükteki kalsiyum, fosfat, osteokalsin (OCN), osteopontin (OPN), insülin benzeri büyüme faktörü-1 (IGF-1), alfa-Klotho ve trimetilamin N-oksit (TMAO) düzeyleri ile erken çocukluk çağı çürüğünün varlığı ve şiddeti arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, diş çürüğü ile tükürük kalsiyum– fosfat metabolizmasına ait biyokimyasal parametreler arasındaki ilişki değerlendirilmiş; literatürde sınırlı sayıda çalışmaya konu olan OCN, OPN, IGF-1, alfa-Klotho ve TMAO'nun EÇÇ üzerindeki olası etkileri araştırılmıştır. Bu çalışmaya, 2–6 yaş aralığında şiddetli erken çocukluk çağı çürüğü (Ş-EÇÇ), erken çocukluk çağı çürüğü (EÇÇ) ve çürüksüz kontrol grubunda yer alan toplam 90 çocuk dahil edilmiştir (Kontrol: n=29; EÇÇ: n=31; Ş-EÇÇ: n=30). Hastalardan sabah saatlerinde, aç karnına ve uyarılmamış tükürük örnekleri toplanmıştır. Örnekler −20 °C'de muhafaza edilerek laboratuvara transfer edilmiş; OCN, OPN, IGF-1, alfa- Klotho ve TMAO düzeyleri ELISA yöntemiyle, kalsiyum ve fosfat düzeyleri ise kolorimetrik yöntemle analiz edilmiştir. Gruplar arasında OCN, TMAO, fosfat açısından anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). OPN düzeylerinin, Ş-EÇÇ grubunda kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu gözlenmiştir. (p=0,017). IGF-1 düzeylerinin de benzer şekilde, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında Ş-EÇÇ grubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede arttığı belirlenmiştir (p=0,015). İkili analizler sonucunda alfa- klotho'nun kontrol grubunda EÇÇ grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır (p=0,034). Regresyon analizleri sonucunda EÇÇ grubunda, kalsiyum düzeylerinde yaş ve cinsiyetten bağımsız bir artış ile ilişkili olduğu saptanmıştır (B=0,297; GA: 0,075–0,519; p=0,009). Bu çalışmada, çürük şiddeti ile en güçlü ilişkiyi gösteren biyobelirteçlerin OPN ve IGF-1 olduğu ortaya konmuştur. Her iki belirteç, çürük aktivitesinin açıklanmasında en belirleyici değişkenler olarak öne çıkmıştır. Buna karşılık, fosfat, OCN ve TMAO'nun bu süreçteki katkısının görece düşük düzeyde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between salivary calcium, phosphate, osteocalcin (OCN), osteopontin (OPN), insulin-like growth factor-1 (IGF- 1), alpha-Klotho, and trimethylamine N-oxide (TMAO) levels and the presence and severity of early childhood caries (ECC). In this context, the relationship between dental caries and biochemical parameters related to salivary calcium–phosphate metabolism was evaluated, and the potential effects of OCN, OPN, IGF-1, alpha- Klotho, and TMAO on ECC, which have been the subject of limited investigation in the literature, were examined. A total of 90 children aged 2–6 years were included in this study and categorized into severe early childhood caries (S-ECC), early childhood caries (ECC), and caries-free control groups (Control: n=29; ECC: n=31; S-ECC: n=30). Unstimulated saliva samples were collected from the participants in the morning under fasting conditions. The samples were stored at −20 °C and transferred to the laboratory for analysis. OCN, OPN, IGF-1, alpha-Klotho, and TMAO levels were analyzed using the enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method, whereas calcium and phosphate levels were determined using colorimetric methods. No statistically significant differences were found among the groups in terms of OCN, TMAO, or phosphate levels (p>0.05). OPN levels were significantly higher in the S- ECC group compared with the control group (p=0.017). Similarly, IGF-1 levels were significantly increased in the S-ECC group compared with the control group (p=0.015). Pairwise analyses demonstrated that alpha-Klotho levels were significantly higher in the control group than in the ECC group (p=0.034). Regression analyses revealed that calcium levels in the ECC group were independently associated with an increase regardless of age and sex (B=0.297; CI: 0.075–0.519; p=0.009). The findings of this study demonstrated that OPN and IGF-1 were the biomarkers most strongly associated with caries severity. Both biomarkers emerged as the most significant variables in explaining caries activity. In contrast, the contributions of phosphate, OCN, and TMAO to this process were found to be relatively limited.