Türkiye'de milliyetçiliğin sağ ve sol siyasetteki görünümleri: 1960-1980 dönemi üzerine bir sözlü tarih çalışması
Nationalism manifested in right-wing and left-wing politics in Türkiye: An oral history study on the 1960-1980 period
  1. Tez No: 1014039
  2. Yazar: FATMA SEDA KUNDAKCI TUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Sağ ideolojiler, Sol ideolojiler, Sosyalizm, Türkiye tarihi, Nationalism, Right ideology, Left ideologies, Socialism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Türkiye'de 1960-1980 yılları arasında sağ ve sol siyasal geleneklerin farklı damarları içinde milliyetçiliğin kazandığı çoğul biçimleri sözlü tarih yöntemi aracılığıyla incelemeyi konu edinmektedir. Çalışmanın temel amacı, bahsi geçen zaman aralığında farklı siyasal grupların milliyetçilikle hangi ideolojik hatlar üzerinden ilişki kurduklarını, bu ilişkiyi hangi tarihsel dönemlerde ve hangi koşullar altında yeniden tanımladıklarını ya da kimi zaman bu çizgiden nasıl uzaklaştıklarını ortaya koymaktır. Tezin çıkış noktası, milliyetçiliğin yalnızca sağ siyasetle özdeşleştirilebilecek tekil bir ideolojik aidiyet değil; Türkiye'de neredeyse tüm siyasal geleneklerin söylemine, duygulanım dünyasına ve gündelik tahayyüllerine farklı yoğunluk ve biçimlerde sızmış çok yönlü bir anlam alanı olduğu varsayımına dayanmaktadır. Bu çerçevede çalışma, yazılı kaynaklardan yararlanmakla birlikte esas olarak, 1960-1980 döneminde sağ ve sol siyasal çevrelerde yer almış toplam elli aktörle gerçekleştirilen sözlü tarih görüşmelerine dayanmaktadır. Araştırma, söz konusu dönemde farklı siyasal geleneklere mensup aktörlerin milliyetçilikle kurdukları ilişkilerin tarihsel bağlam, söylemsel örüntüler, ideolojik konumlanmalar ve bireysel deneyimler üzerinden nasıl şekillendiğini analiz etmeyi hedeflemektedir. Bu ilişkilerin çeşitliliği üzerinden, milliyetçiliğin anlamının nasıl sürekli olarak yeniden üretildiği ve dönüştürüldüğü gösterilmeye çalışılmaktadır. Bu doğrultuda, milliyetçiliğin toplumsal pratikler aracılığıyla kimlik inşa eden bir söylem olarak nasıl işlediğini kavramak, tezin temel hedefleri arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the plural forms assumed by nationalism within different strands of right- and left-wing political traditions in Turkey between 1960 and 1980 through the method of oral history. The primary aim of the study is to identify the ideological trajectories through which various political groups engaged with nationalism during this period, as well as to trace the historical moments and conditions under which these relationships were redefined or, at times, loosened or abandoned. This study is based on the premise that nationalism should not be understood as a singular ideological affiliation identified exclusively with the political right, but rather as a multifaceted field of meaning that has shaped, in varying forms and intensities, the discourses, affective worlds, and everyday imaginaries of nearly all political traditions in Turkey. Within this framework, while also drawing on written sources, the study is primarily based on oral history interviews conducted with fifty actors who were active in right- and left-wing political milieus between 1960 and 1980. The research seeks to analyze how the relationships established with nationalism by actors belonging to different political traditions were shaped through historical contexts, discursive patterns, ideological positions, and lived experiences. Through the diversity of these relationships, the thesis aims to demonstrate how the meaning of nationalism was continuously reproduced and transformed. In this respect, one of the central objectives of the study is to understand how nationalism operates as a discourse that produces identities through social practices.