Türk Müziği Saz İcracılığında Klasik Kemençe ve Keman Etkileşiminin Örnek İcracılar Üzerinden İncelenmesi
Investigation of Classical Kemençe and Violin Interaction in Turkish Music Instrument Performance through Sample Performers
- Tez No: 1014052
- Danışmanlar: PROF. DR. CENK GÜRAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Keman, klasik kemençe, üslûp- tavır, etkileşim, Türk Müziği, teknik, melodik, Müzik, Violin, classical kemenche, style-attitude, interaction Turkish Music, technique, melodic, Music
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Müzikleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geleneksel Türk Müziği Bilim Dalı
Özet
TÜRK MÜZİĞİ SAZ İCRACILIĞINDA KLASİK KEMENÇE VE KEMAN ETKİLEŞİMİNİN ÖRNEK İCRACILAR ÜZERİNDEN İNCELENMESİ ÖZ Türk müziği saz icracılığı kültürel yapının etkisiyle farklı icra tavırlarına ve icra üslûplarına sahip olmuştur. Farklı icra tavırları ve üslûpları diğer kültür gruplarının da etkisiyle daha geniş bir yelpazeye yayılmıştır. Bu farklılıklardan doğan icra üslûplarında zenginlik yaşanmış ve icra teknikleri zamanla daha da gelişmiştir. Çoğunlukla bir arada bulunan çalgılar fasıl takımlarında birbirlerinin icra tekniklerini ve üslûplarını özümsemiş böylelikle etkileşim içerisine girmişlerdir. Bu gibi etkileşimlerin keman ve kemençe özelinde yaşanması, sonuç olarak icraya yansıması, çalışmamızın temel odak noktasını oluşturmuştur. Bu çalışmanın amacı; keman ve kemençe taksimlerini teknik ve melodik olarak analiz etmek, taksimlerin karakter yapılarını öne çıkartabilmek hem kemanın hem de kemençenin icra ettiği saz eserlerinde ortak icra unsurlarını ortaya koyabilmek, her iki çalgıdaki benzeşim noktalarını tespit edebilmektir. Çalışmada sekiz keman taksimi ve dört klasik kemençe taksimi dikte edilmiş, teknik-melodik, yay kullanım teknikleri, karakteristik tartım kalıpları, ezgi çekirdek yapıları, taksimlerin form yapıları bakımından analizler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca her iki çalgının ortak olarak icra ettiği saz eserlerinde de ortak ve benzer icra unsurları analizi yapılmıştır. Bu araştırmada nitel araştırma yönteminde var olan, veri toplama ve çözümleme tekniklerinden yararlanılmıştır. Müzikal analiz, içerik analizi yöntemleri araştırmanın veri çözümleme yöntemlerini oluşturmaktadır. Çalışmanın sonucunda keman ve kemençe çalgıları arasında etkileşimin varlığı saptanmış etkileşimin varlığıyla birlikte ortak ve benzer icra unsurları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION of CLASSICAL KEMENÇE and VIOLIN INTERACTION IN TURKISH MUSIC INSTRUMENT PERFORMANCE THROUGH SAMPLE PERFORMERS ABSTRACT Turkish instrumental music has evolved into diverse performance styles and approaches influenced by cultural structures. These diverse performance styles and approaches have further broadened due to the influence of other cultural groups. This richness in performance styles has resulted in the further development of performance techniques over time. Instruments often played together in musical ensembles have absorbed each other's performance techniques and styles, thus interacting with each other. The experience of such interactions, particularly with the violin and kemençe (a type of Turkish stringed instrument), and their subsequent reflection in performance, forms the central focus of this study. The aim of this study is to analyze violin and kemençe taksims (improvisations) technically and melodically, to highlight the characteristic structures of these taksims, to reveal common performance elements in instrumental pieces played by both violin and kemençe, and to identify points of similarity between the two instruments. In this study, eight violin taksims and four kemençe taksims were dictated, and analyses were carried out in terms of technical-melodic aspects, bowing techniques, core melodic structures, and the formal structures of the taksims. In addition, common and similar performance elements were analyzed in instrumental pieces performed jointly by both instruments. This research utilized data collection and analysis techniques found in qualitative research methods. Musical analysis and content analysis methods constitute the data analysis methods of this research. The study revealed the existence of interaction between the violin and the kemençe (a type of Turkish string instrument), and identified common and similar performance elements.