Tabakalı hibrit kompozit plakaların bölgesel titreşim analizi
Regional vibration analysis of laminated hybrid composite plates
- Tez No: 1014051
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZİYA ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mekatronik Mühendisliği, Mechatronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akustik rezonans testi, deneysel modal analizi, doğal frekans, hibrit malzeme, kompozit yapı, malzemelerin mekanik davranışı
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekatronik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, tabakalı bir hibrit kompozit sistemin doğal frekans ve gerinim özelliklerinin kapsamlı bir analizini sunmaktadır. Çalışmanın ilk aşamasında, nano ölçekli takviye elemanları içeren cam elyaf/epoksi ve karbon elyaf/epoksi esaslı kompozit malzemelerin üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretilen bu malzemelerin mekaniksel nitelikleri ve akustik davranışları detaylı bir şekilde incelenmiştir. Kompozit matris yapısına ağırlıkça %0.5, %1, %1.5 ve %2 oranlarında çok duvarlı karbon nanotüpler (DWCNT) ile benzer oranlarda nano silisyum dioksit (nano SiO₂) katkısı yapılmıştır. Bu çalışmanın temel hedefi, söz konusu kompozit malzemelerin mekanik ve dinamik özelliklerinin tahribatsız muayene yöntemleriyle belirlenmesidir. Yapısal akustik rezonans karakteristiklerinin incelenmesi, tahribatsız muayene teknikleri arasında önemli bir yer tutmaktadır. Bu bağlamda, deneysel modal analiz metodu uygulanarak farklı elyaf dizilimlerine sahip kompozit kirişlerin serbest akustik rezonans analizleri yapılmış ve bu yapıların doğal frekansları ile akustik davranışları deneysel olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study provides a comprehensive analysis of the natural frequency and strain properties of a layered hybrid composite system. In the first stage of the study, the production of glass fiber/epoxy and carbon fiber/epoxy -based composite materials containing nano -scale reinforcement elements was performed. The mechanical properties and vibrational behaviors of these materials produced were examined in detail. The composite matrix structure was contributed to 0.5 %, 1 %, 1.5 %and 2 % and nano silicon dioxide (Nano SİO₂) in similar proportions to multi -walled carbon nanotubes (MWCNT).The main objective of this study is to determine the mechanical and dynamic properties of these composite materials by non -destructive examination methods. The examination of structural vibration characteristics has an important place among the non -destructive examination techniques. In this context, free vibration analyzes of composite beams with different fiber sequences were performed by applying experimental modal analysis method and vibration behaviors of these structures and were found experimentally