Kolorektal kanser cerrahisi geçiren hastalara uygulanan sanat terapisinin ağrı, kaygı, umut ve yaşam doyumuna etkisi: Randomize kontrollü çalışma
Effects of art therapy on pain, anxiety, hope, and life satisfaction in patients undergoing colorectal cancer surgery: A randomized controlled trial
- Tez No: 1014211
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF GEZGİNCİ AKPINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Kaygı, Sanat terapisi, Pain, Anxiety, Art therapy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kolorektal kanser cerrahisi geçiren hastalara uygulanan sanat terapisinin ağrı, kaygı, umut ve yaşam doyumu üzerine etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Randomize kontrollü olarak yürütülen araştırma, İstanbul'daki bir eğitim ve araştırma hastanesinin genel cerrahi servisinde kolorektal kanser cerrahisi geçiren 98 hasta ile gerçekleştirildi. Hastalar müdahale ve kontrol grubu olarak iki gruba ayrıldı. Müdahale grubuna rutin bakıma ek olarak ameliyat sonrası 1. 2. ve 3. günlerde görsel sanat terapisi (karakalem, boyama, mandala, kil çalışması ve boncuk takı yapımı) uygulandı. Kontrol grubuna yalnızca rutin bakım verildi. Veriler, ameliyat öncesi Herth Umut Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği; ameliyat sonrası 1., 2. ve 3. günlerde ise uygulama öncesi ve sonrası Fizyolojik Parametreler, Vizüel Analog Skala ve Durumluk Kaygı Envanteri ile toplandı. Umut ve yaşam doyumu ölçümleri ameliyat sonrası 3. gün ve taburculuk sonrası 10. günde tekrarlandı. Bulgular: Müdahale ve kontrol gruplarının tanıtıcı özellikleri arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Ameliyat sonrası 1. gün ağrı puanları arasında fark görülmezken (p>0,05), 2. ve 3. günlerde müdahale grubunda ağrı düzeyi anlamlı biçimde azaldı (p<0,05). Kaygı puanlarında da 1. gün uygulama öncesi fark yokken (p>0,05), uygulama sonrası ile 2. ve 3. günlerde müdahale grubunda belirgin azalma saptandı (p<0,05). Ameliyat öncesi umut ve yaşam doyumu puanları benzerken (p>0,05), müdahale grubunda ameliyat sonrası 3. gün ve taburculuk sonrası 10. günde bu puanlar anlamlı şekilde arttı (p<0,05). Sonuç: Görsel sanat terapisi, kolorektal kanser cerrahisi geçiren hastalarda ağrı ve kaygıyı azaltırken, umut ve yaşam doyumunu artırmaktadır. Sanat terapisinin hemşirelik bakımına entegre edilmesi ve bu konuda daha kapsamlı çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effect of art therapy applied to patients undergoing colorectal cancer surgery on pain, anxiety, hope and life satisfaction. Materials and Methods: The randomised controlled trial was conducted with 98 patients who underwent colorectal cancer surgery in the general surgery department of a teaching and research hospital in Istanbul. Patients were divided into two groups: intervention and control. In addition to standard care, the intervention group received visual art therapy (pencil drawing, painting, mandala, clay work, and bead jewellery making) on days 1, 2, and 3 after surgery. The control group received only standard care. Data were collected using the Herth Hope Scale and Life Satisfaction Scale before surgery; and using Physiological Parameters, Visual Analogue Scale, and State Anxiety Inventory before and after the intervention on the 1st, 2nd, and 3rd days after surgery. Hope and life satisfaction measurements were repeated on the 3rd day after surgery and on the 10th day after discharge. Results: There was no significant difference between the characteristics of the intervention and control groups (p>0.05). While there was no difference in pain scores on the first day after surgery (p>0.05), pain levels decreased significantly in the intervention group on the second and third days (p<0.05). There was no difference in anxiety scores on the first day before the intervention (p>0.05), but a significant decrease was observed in the intervention group after the intervention and on the second and third days (p<0.05). While preoperative hope and life satisfaction scores were similar (p>0.05), these scores increased significantly in the intervention group on the 3rd day postoperatively and on the 10th day post-discharge (p<0.05). Conclusion: Visual art therapy reduces pain and anxiety in patients who have undergone colorectal cancer surgery, while increasing hope and life satisfaction. It is recommended that art therapy be integrated into nursing care and that more comprehensive studies be conducted in this area.