Modifiye Oxford metodu ile AP pelvis grafilerinin adli yaş tayininde kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the usability of modified Oxford method in forensic age estimation using AP pelvis radiographs
- Tez No: 1014270
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRAH EMİRAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli tıp, Kemik yaşı ölçülmesi, Radyografi, Yaş tayini, Forensic medicine, Age determination by skeleton, Radiography, Age determination
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, 10-20 yaş aralığındaki bireylere ait anteroposterior (AP) pelvis grafilerini inceleyerek“Modifiye Oxford”metodunun kemik yaşı tespiti ve adli yaş tayinindeki güvenilirliğini ve kullanılabilirliğini araştırmaktır. Mevcut kemik yaşı atlaslarının Türk toplumundaki yetersizliklerini gidermek adına, pelvis bölgesindeki ossifikasyon merkezleri kullanılarak yaş tahmini için alternatif bir model oluşturup oluşturamayacağı test edilmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamında, 10-20 yaş aralığındaki bireylerin retrospektif olarak seçilen AP pelvis grafileri değerlendirilmiştir. Değerlendirmede; femur başı epifizi, büyük trokanter, küçük trokanter, iliak krest ve triradiat kıkırdak olmak üzere beş ana anatomik bölgeye odaklanılmıştır. Bu bölgelerdeki morfolojik gelişim, orijinal Oxford metoduna sadık kalınarak evrelenmiş ve her bir evreye sayısal puanlar verilerek toplam bir skor elde edilmiştir. Verilerin analizinde cinsiyetler arası gelişim farkları gözetilerek lineer ve polinomal regresyon modelleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 10-20 yaş aralığında toplam 379 olgu (188 erkek, 191 kadın) dahil edilmiştir. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda, incelenen tüm pelvik ossifikasyon merkezleri (proksimal femur epifizi, büyük trokanter, küçük trokanter, triradiat kıkırdak ve iliak krest) ile kronolojik yaş arasında ileri düzeyde anlamlı ve pozitif yönlü bir korelasyon saptanmıştır (p < 0,001). Cinsiyetler arası karşılaştırmada, kemik olgunlaşmasının kız çocuklarında erkeklere oranla daha erken yaşlarda tamamlandığı görülürken, her iki cinsiyette yaş ile en güçlü ilişkiyi iliak krest apofizi (erkeklerde Rs = 0,917, kadınlarda Rs = 0,869) sergilemiştir. Yaş tahmini için geliştirilen modellerde, erkek olgularda toplam iskelet skoruna dayalı ikinci dereceden polinomal regresyon analizi %86,6'lık yüksek bir açıklayıcı gücü (R² = 0,866) ve 1,17 yıl standart tahmin hatası ile en başarılı sonucu vermiştir. Kadın olgularda ise bireysel varyasyonun daha yüksek olduğu ve sadece iliak krest gelişim evrelerine dayalı lineer modelin (R² = 0,747, 1,57 yıl tahmin hatası) toplam skordan (polinomal modelde R² = 0,696, 1,72 yıl tahmin hatası) daha güvenilir bir gösterge olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Modifiye Oxford metodu, Türk popülasyonunda 10-20 yaş aralığındaki bireylerin yaş tayini süreçlerinde destekleyici bir araç olarak kullanılabilir niteliktedir. Özellikle el bilek grafilerinin yetersiz kaldığı durumlarda veya mevcut pelvis grafilerinin ikincil değerlendirmesinde önemli bir veri sunmaktadır. Ancak, pelvik bölgenin yüksek radyasyon maruziyeti riski nedeniyle, bu yöntemin rutin bir primer inceleme yerine, mevcut grafiler 1 üzerinden destekleyici bir yöntem olarak kullanılması önerilmektedir. Araştırmanın tek merkezli ve retrospektif tasarımı nedeniyle; gelecekte sosyoekonomik düzey, beslenme ve diğer demografik özelliklerin de birlikte değerlendirildiği, yüksek örneklem büyüklüğüne sahip prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The primary objective of this study is to investigate the reliability and applicability of the“Modified Oxford”method in skeletal age estimation and forensic age determination by examining anteroposterior (AP) pelvis radiographs of individuals aged 10-20 years. To address the limitations of existing bone age atlases in the Turkish population, this study tests whether ossification centers in the pelvic region can provide an alternative model for age estimation. Material and Methods: In this study, retrospectively selected AP pelvis radiographs of individuals aged 10-20 years were evaluated. The assessment focused on five primary anatomical regions: the epiphysis of the femoral head, the greater trocanter, the lesser trocanter, the iliac crest, and the triradiate cartilage. Morphological development in these regions was staged according to the original Oxford method, and a total score was obtained by assigning numerical points to each stage. Linear and polynomial regression models were utilized in the data analysis, accounting for developmental differences between genders. Findings: The study included a total of 379 cases (188 males, 191 females) aged 10-20. Statistical analyses revealed a high level of significant and positive correlation (p < 0.001) between chronological age and all examined pelvic ossification centers (proximal femoral epiphysis, greater trocanter, lesser trocanter, triradiate cartilage, and iliac crest). In the comparison between genders, skeletal maturation was observed to be completed at earlier ages in females than in males; however, the apophysis of the iliac crest exhibited the strongest correlation with age in both genders (Rs = 0.917 for males, Rs = 0.869 for females). Regarding the models developed for age estimation, the second-order polynomial regression analysis based on the total skeletal score in male subjects provided the most successful result, with a high explanatory power of 86.6% (R² = 0.866) and a standard error of estimate of 1.17 years. In female subjects, individual variation was higher, and the linear model based solely on iliac crest developmental stages (R² = 0.747, 1.57 years error of estimate) was found to be a more reliable indicator than the total score (R² = 0.696, 1.72 years error of estimate for polynomial model). Conclusion: The Modified Oxford method serves as a viable supportive tool in the age determination processes for individuals aged 10-20 years in the Turkish population. It provides significant data, particularly in cases where hand-wrist radiographs are insufficient or for the secondary evaluation of existing pelvis radiographs. However, due to the risk of high radiation 3 exposure in the pelvic region, it is recommended that this method be used as a supportive approach via existing radiographs rather than as a routine primary examination. Due to the single center and retrospective design of the study, there is a need for high sample size prospective studies in the future that jointly evaluate socioeconomic status, nutrition, and other demographic characteristics.