Koruma altındaki çocuklarla çalışan profesyonellerde psikolojik dayanıklılık, iş tatmini ve çocuk gelişimi bilgi düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
An examination of the relationships between psychological resilience, job satisfaction, and child development knowledge levels among professionals working with children under protection
  1. Tez No: 1014349
  2. Yazar: ZEHRA AKAR UZUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR DEMİR ASMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Koruma, Çocuk Gelişimi Bilgi Düzeyi, Psikolojik Dayanıklılık, İş Tatmini, Mesleki İyi Oluş, Child Protection, Child Development Knowledge Level, Psychological Resilience, Job Satisfaction, Professional Well-Being
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
daha sonra Bu araştırmanın amacı, koruma altındaki çocuklarla çalışan profesyonellerin psikolojik dayanıklılık, iş doyumu ve çocuk gelişimi bilgi düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemektir. Ayrıca bu değişkenlerin yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyi gibi demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığı değerlendirilmiştir. Araştırma, nicel araştırma yöntemi kapsamında betimsel ve ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, çocuk koruma alanında görev yapan sosyal çalışmacı, çocuk gelişimci, psikolog, sosyolog, öğretmen ve diğer meslek gruplarından toplam 153 profesyonel oluşturmaktadır. Veriler; Demografik Bilgi Formu, Çocuk Gelişimi Bilgi Düzeyi Değerlendirme Formu, Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ve İş Doyumu Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler korelasyon ve regresyon analizleri ile analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, psikolojik dayanıklılık ile iş doyumu arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunduğunu ve psikolojik dayanıklılığın iş doyumunu anlamlı biçimde yordadığını göstermektedir. Ayrıca çocuk gelişimi bilgi düzeyi ile psikolojik dayanıklılık arasında pozitif ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki saptanmış; çocuk gelişimi bilgi düzeyinin psikolojik dayanıklılığı artırdığı belirlenmiştir. Çocuk gelişimi bilgi düzeyi ile iş doyumu arasında ise pozitif yönlü ancak zayıf düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Demografik değişkenlerin genel olarak psikolojik dayanıklılık ve iş doyumu üzerinde sınırlı bir ayırt ediciliğe sahip olduğu, ancak çocuk gelişimi alanında eğitim almış olmanın bu değişkenler üzerinde olumlu etkiler yarattığı görülmüştür. Sonuç olarak, çocuk gelişimine ilişkin bilgi birikiminin psikolojik dayanıklılığı güçlendirdiği ve psikolojik dayanıklılığın iş doyumu üzerinde belirleyici bir rol oynadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between psychological resilience, job satisfaction, and child development knowledge levels of professionals working with children under protection. In addition, differences in these variables according to demographic characteristics such as age, gender, and education level were evaluated. The study was conducted using a descriptive and correlational survey design within the framework of quantitative research methodology. The sample of the study consisted of 153 professionals from various occupational groups working in the field of child protection, including social workers, child development specialists, psychologists, sociologists, teachers, and other professionals. Data were collected using the Demographic Information Form, the Child Development Knowledge Level Assessment Form, the Adult Psychological Resilience Scale, and the Job Satisfaction Scale. The obtained data were analyzed using correlation and regression analyses. The findings revealed a positive and significant relationship between psychological resilience and job satisfaction, and psychological resilience was found to be a significant predictor of job satisfaction. In addition, a positive and moderate relationship was identified between child development knowledge level and psychological resilience, indicating that child development knowledge significantly enhances psychological resilience. A positive but weak relationship was found between child development knowledge level and job satisfaction. The results also showed that demographic variables generally had limited discriminatory power on psychological resilience and job satisfaction; however, receiving education or coursework in the field of child development had positive effects on psychological resilience and child development knowledge levels. In conclusion, the study demonstrates that knowledge accumulation in the field of child development strengthens psychological resilience, and psychological resilience plays a decisive role in job satisfaction. The findings highlight the importance of knowledge-based and holistic approaches in supporting the professional well-being of individuals working in child protection services.