Lomber disk herni onarım cerrahisi geçiren hastalarda bilateral lomber erektör spina plan bloğunun, postoperatif analjezi,erken mobilizasyon ve hastanede kalış süresi üzerine etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of bilateral lumbar erector spina plan block on postoperative analgesia, early mobilization, and hospital stay in patients undergoing lumbar disc herniation repair surgery
- Tez No: 1014601
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER GENCER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Erektör spina plan blok, lomber disk hernisi, postoperatif analjezi, hasta kontrollü analjezi, tramadol, Erector spinae plane block, lumbar disc herniation, postoperative analgesia, patient-controlled analgesia, tramadol
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Lomber disk hernisi, erişkin popülasyonda en sık görülen spinal patolojilerden biri olup cerrahi tedavi gerektiren olgularda postoperatif ağrı yönetimi hasta konforu ve erken iyileşmeyi etkileyen önemli bir faktördür. Postoperatif ağrı kontrolünde multimodal analjezi stratejileri önerilmekte olup, rejyonel anestezi teknikleri bu yaklaşımların önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Erektör spina plan bloğu (ESPB), uygulama kolaylığı ve etkin analjezi sağlaması nedeniyle ön plana çıkmıştır. Literatürde ESPB'nin çeşitli spinal cerrahilerde etkinliğini destekleyen veriler mevcut olmakla birlikte, lomber disk herni cerrahilerindeki analjezik etkinliği ile ilgili veriler sınırlıdır. Bu nedenle çalışmamızda, tek seviye lomber disk herni onarım cerrahisi geçirecek hastalarda ESPB'nin postoperatif ağrı kontrolüne ve opioid tüketimine etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem Etik kurul onayını aldıktan sonra ESPB grubunda 39, kontrol grubunda 39 olmak üzere toplamda 78 hastanın verileri prospektif gözlemsel olarak değerlendirildi. Tüm hastaların demografik verileri, anestezi, cerrahi ve hastanede kalış süreleri, postoperatif derlenme ünitesinde 0., 15., 30., 60. dakika ve servis takiplerinde 2., 6., 12., 24. saatlerdeki istirahat ve derin nefes alma/öksürme NRS skorları, kurtarıcı analjezik gereksinimleri, HKA cihazından ilk analjezik talep zamanı, toplam talep sayısı ve ilk 24 saatte tüketilen toplam narkotik analjezik miktarı, bulantı-kusma skorları, ilk mobilizasyon zamanı, hastanede kalış süresi ve hasta memnuniyeti değerlendirilerek kaydedildi. Bulgular Çalışmamızda; tek seviye lomber disk herni onarım cerrahisinde ESPB ile kontrol grubuna göre, ilk 24 saatte toplam opioid tüketiminin, HKA cihazından toplam talep sayısının daha az olduğu, ilk analjezik talep zamanının anlamlı şekilde daha uzun olduğu, postoperatif ilk 24 saat istirahat halinde ve derin nefes alma/öksürme sırasında NRS ağrı skorlarının anlamlı şekilde daha düşük olduğu, postoperatif derlenme VIII alanında uygulanan ek analjezik miktarının daha düşük olduğu tespit edildi. Postoperatif bulantı-kusma oranlarının da ESPB ile daha düşük görüldüğü belirlendi. ESPB grubunda ilk mobilizasyon süresi ve hastanede kalış süresi anlamlı şekilde daha kısa, hasta memnuniyeti ise anlamlı şekilde daha yüksek bulundu. Sonuç Çalışmamız, ESPB'nin tek seviye lomber disk herni onarım cerrahisi geçiren hastalarda multimodal analjezi stratejilerine etkili bir katkı sağlayabileceğini ve opioid tüketimini azaltarak opioid ilişkili bulantı-kusma gibi yan etkileri azaltabileceğini göstermektedir. Ayrıca ESPB uygulanan grupta erken mobilizasyonun kolaylaştığı, hastanede kalış süresinin kısaldığı ve hasta memnuniyetinin arttığı saptanmıştır. ESPB; lomber disk herni onarım cerrahisi uygulamalarında, güvenli, uygulanabilir ve etkili bir rejyonel analjezi yöntemi olarak görülmekle birlikte bu bulguların daha geniş hasta gruplarında ve çok merkezli randomize kontrollü çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Lumbar disc herniation is one of the most common spinal pathologies in the adult population, and postoperative pain management is an important factor affecting patient comfort and early recovery in cases requiring surgical treatment. Multimodal analgesia strategies are recommended for postoperative pain control, and regional anesthesia techniques constitute an essential component of these approaches. The erector spinae plane block (ESPB) has gained attention due to its ease of application and effective analgesia. While there is growing evidence in the literature supporting the effectiveness of ESPB in various spinal surgeries, data regarding its analgesic efficacy in lumbar disc herniation surgery remain limited. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effects of ESPB on postoperative pain control and opioid consumption in patients undergoing single-level lumbar disc herniation repair surgery. Material and Method Following approval from the institutional ethics committee, data from a total of 78 patients were prospectively evaluated, including 39 patients in the ESPB group and 39 patients in the control group. Demographic data, anesthesia and surgical durations, length of hospital stay, postoperative rest and deep breathing/coughing Numeric Rating Scale (NRS) pain scores at 0, 15, 30, and 60 minutes in the postanesthesia care unit and at 2, 6, 12, and 24 hours during ward follow-up were recorded. In addition, the requirement for rescue analgesics, the time to first analgesic request from the patient-controlled analgesia (PCA) device, the total number of demands, the total amount of tramadol consumed in the first 24 hours, nausea and vomiting scores, time to first mobilization, length of hospital stay, and patient satisfaction were evaluated and documented. Results In our study, compared with the control group, patients who received ESPB during single-level lumbar disc herniation repair surgery demonstrated significantly lower total opioid consumption within the first 24 hours. The total number of demands X from the PCA device was reduced, while the time to first analgesic request was significantly prolonged. NRS scores, both at rest and during deep breathing/coughing, were consistently and significantly lower in the ESPB group throughout the first 24 postoperative hours. Additionally, the amount of rescue analgesics administered in the post-anesthesia care unit was lower in the ESPB group. Postoperative nausea and vomiting rates were also reduced in patients receiving ESPB. Time to first mobilization and length of hospital stay were significantly shorter, and patient satisfaction was significantly higher in the ESPB group. Conclusion Our study demonstrates that ESPB may provide an effective contribution to multimodal analgesia strategies in patients undergoing single-level lumbar disc herniation repair surgery and may reduce opioid-related side effects, such as nausea and vomiting, by decreasing opioid consumption. Furthermore, early mobilization was facilitated, length of hospital stay was shortened, and patient satisfaction was increased in the ESPB group. ESPB is considered a safe, feasible, and effective regional analgesia technique in lumbar disc herniation repair surgery; however, these findings need to be validated in larger patient populations and multicenter randomized controlled trials.