Onkoloji hekimlerinin antineoplastik tedaviler öncesinde periodontal değerlendirme ve dental tedaviye ilişkin bilgi düzeylerinin ve tutumlarının değerlendirilmesi
The knowledge and attitudes of oncology physicians' regarding periodontal evaluation and dental treatment prior to antineoplastic therapy
  1. Tez No: 1014600
  2. Yazar: KHALID ABBASLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM ZİHNİ KORKMAZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antineoplastik tedavi, Onkoloji hekimleri, Periodontal değerlendirme, Dental tedavi, Anket, Kesitsel çalışma, Antineoplastic therapy, Oncologists, Periodontal assessment, Dental treatment, Questionnaire, Cross-sectional study
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, onkoloji hekimlerinin antineoplastik tedaviler öncesinde periodontal değerlendirme ve dental tedaviye ilişkin bilgi düzeyleri ile klinik tutumlarını değerlendirmek, ayrıca bu yaklaşımların demografik ve mesleki özelliklere göre değişimini incelemektir. Bunun yanında, hekimlerin hasta yönlendirme alışkanlıkları, multidisipliner iş birliğine yaklaşımları ve eğitim gereksinimlerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma tanımlayıcı ve kesitsel bir anket çalışmasıdır. Veri toplama aracı olarak, literatürdeki benzer çalışmalar ve güncel bilimsel veriler doğrultusunda araştırmacı tarafından geliştirilen 30 soruluk bir anket formu kullanılmıştır. Anket; sosyodemografik ve mesleki özellikler, periodontolojiye ilişkin bilgi düzeyi ve klinik tutumlar olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Veriler, Google Forms aracılığıyla çevrim içi ortamda toplanmış ve gönüllü katılım esasına göre değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışma bulguları, onkoloji hekimlerinin periodontal hastalıklar ve antineoplastik tedavi öncesi dental değerlendirme konusundaki bilgi düzeylerinin değişkenlik gösterdiğini ortaya koymuştur. Katılımcıların önemli bir kısmının hastaları ağırlıklı olarak genel diş hekimine yönlendirdiği, periodontoloji uzmanına yönlendirme oranlarının ise daha düşük olduğu belirlenmiştir. Bilgi düzeyi arttıkça, invaziv dental işlemler öncesinde daha koruyucu klinik yaklaşımların benimsendiği ve daha uzun bekleme sürelerinin tercih edildiği saptanmıştır. Ayrıca, multidisipliner iş birliğine yönelik olumlu tutumun yaygın olduğu, ancak eğitim eksikliklerinin önemli bir sorun olarak devam ettiği görülmüştür. Sonuç: Onkoloji hekimlerinin periodontal değerlendirme ve dental tedaviye ilişkin bilgi düzeyleri ile klinik uygulamaları arasında önemli farklılıklar bulunmaktadır. Bu durum, antineoplastik tedavi sürecinde oral komplikasyonların önlenmesi açısından multidisipliner yaklaşımın yeterince standardize edilmediğini göstermektedir. Onkoloji ve periodontoloji disiplinleri arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi, eğitim programlarının artırılması ve klinik rehberlerin yaygınlaştırılması, hasta güvenliği ve tedavi başarısının artırılması açısından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to assess the knowledge levels and clinical attitudes of oncologists regarding periodontal evaluation and dental treatment prior to antineoplastic therapies, as well as to examine how these approaches vary according to demographic and professional characteristics. Additionally, the study aims to identify physicians' patient referral practices, their approaches to multidisciplinary collaboration, and their educational needs. Material and Method: This study is a descriptive, cross-sectional survey. A 30-item questionnaire developed by the researcher based on similar studies in the literature and current scientific data was used as the data collection tool. The survey consists of three sections: sociodemographic and professional characteristics, level of knowledge regarding periodontology, and clinical attitudes. Data were collected online via Google Forms and evaluated on a voluntary participation basis. The obtained data were analyzed using statistical methods. Results: The study findings revealed that oncologists' knowledge levels regarding periodontal diseases and pre-antineoplastic treatment dental evaluations vary. It was determined that a significant proportion of participants primarily referred their patients to general dentists, while referral rates to periodontists were lower. It was observed that as knowledge levels increased, more conservative clinical approaches were adopted prior to invasive dental procedures, and longer waiting periods were preferred. Additionally, while a positive attitude toward multidisciplinary collaboration was widespread, educational deficiencies were found to remain a significant issue. Conclusion: There are significant discrepancies between oncologists' knowledge of periodontal assessment and dental treatment and their clinical practices. This situation indicates that a multidisciplinary approach has not been sufficiently standardized in terms of preventing oral complications during antineoplastic therapy. Strengthening collaboration between the fields of oncology and periodontology, expanding educational programs, and disseminating clinical guidelines are of great importance for enhancing patient safety and treatment success.