Diyot lazer işleme sistemleri için derin öğrenme tabanlı parametre tahmini: Transfer learning ve crowdsourced veri ile hibrit yaklaşım
Deep learning-based parameter estimation for diode laser processing systems: A hybrid approach with transfer learning and crowdsourced data
  1. Tez No: 1014982
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM HANCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENDER ŞAHİNASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Management Information Systems, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Diyod lazer, Yapay zeka, Yönetim bilişim sistemleri, Diode laser, Artificial intelligence, Management information systems
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
Özet
Lazer tabanlı üretim süreçlerinde işleme parametrelerinin belirlenmesi, özellikle diyot lazer sistemleri söz konusu olduğunda, operatörler açısından ciddi bir güçlük oluşturmaktadır. Sistematik bir rehberden yoksun kalan kullanıcılar, uygun güç, hız ve geçiş sayısına çoğunlukla tekrarlı denemeler yoluyla ulaşmaktadır. Bu durum hem malzeme israfına hem de üretim süresinin uzamasına neden olmaktadır. Geliştirilen LaserTuner isimli yazılım, kesme, kazıma ve çizme işlemlerine yönelik bu karar sürecini desteklemek amacıyla tasarlanmıştır. Python ve FastAPI altyapısı üzerine inşa edilmiştir. Malzemeye özgü fiziksel özelliklerden hareketle derin öğrenme modeli aracılığıyla işleme parametresi tahmini gerçekleştirmektedir. Crowdsourced veri toplama altyapısı gerçek kullanıcıların katkı sunmasına elverişli olacak şekilde geliştirilmiştir. Bu çalışma kapsamında veri seti, kontrollü deneyler ve uygulama araştırmacı paneli üzerinden öğrenme sistemine aktarılan JSON formatındaki işlem kayıtlarından oluşmaktadır. Test sonucunda elde edilen bulgular geliştirilen yaklaşımın geleneksel yöntemlere kıyasla daha tutarlı ve hızlı sonuçlar verdiğini göstermiştir. Sonuç olarak geliştirilen sistemin üretim sürecinde standartlaşmayı desteklediği, zaman ve malzeme israfını azalttığı ve özellikle küçük ölçekli üreticiler için pratik bir çözüm sunduğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Determining machining parameters in laser-based manufacturing processes, especially with diode laser systems, poses a significant challenge for operators. Lacking systematic guidance, users often arrive at appropriate power, speed, and pass counts through repeated trials. This leads to both material waste and increased production time. The developed software, LaserTuner, is designed to support this decision-making process for cutting, engraving, and etching operations. It is built on Python and FastAPI infrastructure. It performs machining parameter estimation through a deep learning model based on material-specific physical properties. The crowdsourced data collection infrastructure has been developed to allow contributions from real users. In this study, the dataset consists of JSON-formatted processing logs transferred to the learning system from controlled experiments and an application researcher panel. The findings obtained from the tests showed that the developed approach yielded more consistent and faster results compared to traditional methods. In conclusion, it was evaluated that the developed system supports standardization in the production process, reduces time and material waste, and offers a practical solution, especially for small-scale manufacturers.