Tarımsal bitkilerde dolu zararının tespiti için tasarlanan dolu simülasyon makinesi için geliştirilen besleme düzeneğinin dolu atım yoğunluğu ve dağılımın saptanması
Determination of hail discharge intensity and distribution of the feeding mechanism developed for a hail simulation machine designed to assess hail damage in agricultural
  1. Tez No: 1015054
  2. Yazar: HİKMET PARAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Dolu, Dolu Simülasyonu, Otomatik Besleme Sistemi, Atım Yoğunluğu, Dağılım Analizi, Servo Motor Kontrollü Sistem, Hail, Hail Simulation, Automatic Feeding System, Discharge Intensity, Distribution Analysis, Servo Motor Controlled System
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarım Makinelerı ve Teknolojileri Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Dolu yağışları, tarımsal üretimde önemli verim ve kalite kayıplarına neden olan meteorolojik afetler arasında yer almaktadır. TÜBİTAK 1001-221O286 projesi kapsamında geliştirilen dolu simülasyon makinesinde, dolu tanesini temsil eden bims materyalinin manuel beslenmesi iş gücü ihtiyacını artırmakta ve deneysel tekrarlanabilirliği sınırlandırmaktadır. Bu çalışmada, söz konusu sorunları gidermek amacıyla dolu simülatörüne servo motor tahrikli otomatik besleme sistemi tasarlanıp entegre edilmiştir. Sistemin performansı; 6, 9 ve 12 mm dolu çapları, farklı besleme devirleri, üfleme frekansları ve çalışma süreleri kombinasyonlarında yürütülen deneylerle değerlendirilmiştir. Deneyler sonucunda atılan dolu sayısı, atım yoğunluğu ve dağılım karakteristikleri belirlenmiş, veriler varyans analizi (ANOVA) ile analiz edilmiştir. Bulgular, sistem performansının özellikle besleme devri ve çalışma süresinden önemli ölçüde etkilendiğini göstermiştir. Geliştirilen otomatik besleme sistemi sayesinde dolu atım yoğunluğu kontrol edilebilmekte, uygulama süresi önceden ayarlanabilmekte ve deneysel süreçte önemli ölçüde iş gücü tasarrufu sağlanmaktadır. Sistem, farklı dolu çaplarında kontrollü ve tekrarlanabilir uygulamalar yapılarak dolu zararının deneysel olarak modellenmesine olanak sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Hail events are among the meteorological hazards that cause significant yield and quality losses in agricultural production. In the hail simulation machine developed within the scope of the TÜBİTAK 1001-221O286 project, the manual feeding of pumice material representing hailstones increases labor requirements and limits experimental repeatability. In this study, a servo motor-driven automatic feeding system was designed and integrated into the hail simulator in order to eliminate these limitations. The performance of the system was evaluated through experiments conducted under combinations of 6, 9, and 12 mm hail diameters, different feeding speeds, blower frequencies, and operating durations. As a result of the experiments, the number of projected hailstones, impact density, and distribution characteristics were determined, and the obtained data were analyzed using analysis of variance (ANOVA). The findings revealed that system performance was significantly affected particularly by feeding speed and operating duration. Thanks to the developed automatic feeding system, hail impact density can be controlled, application duration can be pre-adjusted, and substantial labor savings can be achieved during the experimental process. The system enables controlled and repeatable applications for different hail diameters, thereby allowing experimental modeling of hail damage under standardized conditions.