Restraining Agent Opportunism and Use of Hotel Management Contracts in Istanbul: General Manager Point of View
Ajan Fırsatçılığını Sınırlamak ve İstanbul'da Otel Yönetim Sözleşmelerinin Kullanımı: Genel Müdür Bakış Açısı
- Tez No: 1015053
- Danışmanlar: PROF. DR. IIS TUSSYADIAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Acente sözleşmesi, Otel endüstrisi, Otel yöneticileri, Agency contract, Hotel industry, Hotel managers
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Unıversıty Of Surrey
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Otel Yöneticiliği Bilim Dalı
Özet
Yönetim sözleşmelerinin dünya genelinde kullanılmasının tesadüfi olmadığı bir gerçektir. Bu, hem mülk sahipleri hem de işletmeciler için otel yönetim sözleşmelerine yatırım yapmanın en uygun yoludur, çünkü bu her iki taraf için de risk miktarını azaltır. Birçok faydası olmasına rağmen, mülk sahipleri otel yönetim sözleşmelerine girdiklerinde bazı zorluklarla karşılaşırlar. Bu sorun, ajans sorunu olarak tanımlanan ajans sorunudur. Bu makale, İstanbul'daki mülk sahiplerinin otel yönetim sözleşmeleriyle işletilen otellerinde ajan fırsatçılığını nasıl kontrol ettikine odaklanmaktadır. Bu araştırmayı gerçekleştirmek için, uluslararası tanınmış zincir otellerin genel müdürleriyle üç yarı yapılandırılmış yüzyüze görüşme yapılmıştır (yönetim sözleşmeleri ile işletilen). Ajans teorisine göre, yönetim sözleşmeleri ile işletilen üç uluslararası tanınmış zincir otelin genel müdürleri tarafından yapılan görüşmeler, genel müdürleri kontrol etmenin iki yönü olduğunu göstermektedir: operasyonel kontroller ve sözleşmeye dayalı kontroller. Ayrıca bulgular, sahiplerle genel müdür arasında çok yakın bir ilişki olduğunu ve bu ilişkinin genel müdürler tarafından çok değerli bulunduğunu göstermektedir. Bu nedenle genel müdürlerin fırsatçılık aramaya eğilimli olmadığını göstermektedir. Ayrıca, sonuç odaklı kontrolün önemi göz ardı edilemez. Bu özel konunun neden seçildiği, İstanbul'un otel yönetim sözleşmeleri açısından büyük potansiyele sahip olması ve İstanbul'da otel yönetim sözleşmeleri ile ilgili yapılmış bir çalışma olmamasıdır.
Özet (Çeviri)
It is not by chance that management contracts have been used through out the world. It is the most convenient way for both the property owners and the operators to invest in hotel management contracts, as this lowers the amount of risk for both parties. Among its many benefits, owners face some difficulties when they engage in hotel management contracts. The so- called problem is the agency problem, which is described by the agency problem. This paper focuses on how property owners in Istanbul control agent opportunism in their hotels, which are operated by management contracts. In order to carry out this research, three semistructured, face-to-face interviews were conducted with the general managers of internationally recognized chain hotels (operated by management contracts). With respect to agency theory, the interviews which were conducted by three General Managers of internationally recognized chain hotels (operated by management contracts) indicate that there are two aspects of controlling the general managers: operational controls and contractual controls. Furthermore, the findings also suggest that there is very close relationship between the owner and the general manager, which is valued very much by the general managers. Therefore, the general managers tend to not seek for opportunism. Furthermore, the importance of outcome- based control can not be overlooked. The reason why this specific subject had been chosen is that Istanbul has so much potential in terms of hotel management contracts and there has been no study done regarding hotel management contracts in Istanbul.