Proksimal tibia biplanar retrotüberkül açık kama osteotomisi sonrası tek plak ile çift plaklı osteosentezin karşılaştırılması ve tuberositas tibiadan ap planda gönderilen kortikal vidanın stabiliteye etkisi
  1. Tez No: 1015082
  2. Yazar: MEHMET ALİ YAYLA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ ŞÜKRÜ POYANLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Açık kama osteotomi, Retrotüberkül, Biplanar, Patellar tendon, Open Wedge Osteotomy, Retrotubercle, Biplanar, Patellar Tendon
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmataloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomekanik Bilim Dalı
Özet
PROKSİMAL TİBİA BİPLANAR RETROTÜBERKÜL AÇIK KAMA OSTEOTOMİSİ SONRASI TEK PLAK İLE ÇİFT PLAKLI OSTEOSENTEZİN KARŞILAŞTIRILMASI VE TUBEROSİTAS TİBİADAN AP PLANDA GÖNDERİLEN KORTİKAL VİDANIN STABİLİTEYE ETKİSİ Amaç: Bu çalışmanın amacı varus gonartrozunun cerrahi tedavisinde uyguladığımız proksimal tibia medial biplanar retrotüberkül açık kama osteotomisinde kullanılan 2 farklı plağın dikey eksende ve rotasyonel olarak maruz kaldığı kuvvete direnci ve AP planda gönderilen Tuberisitas tibia fiksasyonu için kullanılan kortikal vidanın stabiliteye katkısını araştırmak. Gruplar ve Yöntem: Grup 1: 5 adet sawbone tibia, 2 adet 10mm. kamalı plak ile osteosentez - AP kortikal vida var Grup 2: 5 adet sawbone tibia, 2 adet 10mm. kamalı plak ile osteosentez - AP kortikal vida yok Grup 3: 5 adet sawbone tibia, 1 adet 10mm. bloklu plak ile osteosentez - AP kortikal vida var Grup 4: 5 adet sawbone tibia, 1 adet 10mm. bloklu plak ile osteosentez - AP kortikal vida yok Grup 5: 4 adet sawbone tibia, 1 adet 10mm. bloklu plak ile osteosentez - AP kortikal vida var Grup 6: 4 adet sawbone tibia, 2 adet 10mm. kamalı plak ile osteosentez - AP kortikal vida var Toplam 28 adet sawbone tibia'ya proksimal biplanar retrotuberkül osteotomisi yapılarak 6 gruba bölündü ve yukarıda belirtildiği gibi farklı osteosentez işlemleri uygulandı. Ekstra olarak 1. , 3. , 5. ve 6. Gruplara AP planda kortikal vida gönderildi. İlk 4 gruba (grup 1,2,3 ve4) rotasyonel kuvvete dayanıklılığı ölçmek amacıyla burkma testi uygulandı, son 2 gruba (grup 5 ve 6) kompresif dayanıklılığı karşılaştırmak amaçlı basma testi uygulandı. Bulgular: Burkma deneylerinde 1. ve 2. grup arasında (U=0,000; p=0,008); 2. ve 4. grup arasında (U=0,000; p=0,008) ve 3. ve 4. grup arasında (U=0,000; p=0,008) elde edilen açı değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır. Burkma deneylerinde 1. ve 2. grup arasında (U=0,000; p=0,008) elde edilen moment değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır. Basma deneylerinde 1. ve 2. grup arasında (U=3; p=0,20) elde edilen force değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamaktadır. Sonuç: Çalışmamıza göre; proksimal retrotuberkül biplanar tibia osteotomisinde stabilizasyonda kullanılan 2 plaklı kamalı plaklar, bloklu tekli plaklara göre rotasyonel kuvvetlere daha fazla dayanıklı. AP planda gönderilen kortikal vidalar eklendikleri tüm gruplarda rotasyonel kuvvete direnci artırdı. Kompresif kuvvetlere dayanıklılık açısından 2 plak sistemi arasında fark yoktu.
Özet (Çeviri)
Abstract COMPARISON OF SINGLE AND DOUBLE PLATE OSTEOSYNTHESIS AFTER PROXIMAL RETROTUBERCLE BIPLANAR TIBIA OSTEOSYNTHESIS AND THE EFFECT OF THE CORTICAL SCREW SENT IN AP PLAN FROM TUBROSITAS TIBIA TO STABILIT Objective: The purpose of this work is to examine the resistance of two different plates we are using for proximal retro tubercle biplanar tibia osteosynthesis performing in surgical therapy of varus gonartrozu to the vertical axis and rotational force and examining the contribution of cortical screws used in Turberisitias tibia fixation sent in AP plan to stability. Groups and Methods: Group 1: 5 pcs sawbone tibia, osteosynthesis with 2 pcs 10mm. Tibial Wedge Osteotomy Plates – there are AP cortical screws Group 2: 5 pcs sawbone tibia, osteosynthesis with 2 pcs 10mm. Tibial Wedge Osteotomy Plates- there are no AP cortical screws Group 3: 5 pcs sawbone tibia, osteosynthesis with 1 pcs Tibial Wedge Osteotomy Plates with 10 mm block - there are AP cortical screws Group 4: 5 pcs sawbone tibia, osteosynthesis with 1 pcs Tibial Wedge Osteotomy Plates with 10 mm block - there are no AP cortical screws Group 5: 4 pcs sawbone tibia, osteosynthesis with 1 pcs Tibial Wedge Osteotomy Plates with 10 mm block - there are AP cortical screws Group 6: 4 pcs sawbone tibia, osteosynthesis with 1 pcs Tibial Wedge Osteotomy Plates with 10 mm metal block - there are AP cortical screws 28 pcs sawbone tibias in total are divided into six groups by proximal retro tubercle biplanar tibia osteosynthesis, and different osteosynthesis processes are made as mentioned above. Cortical screws were sent to 1st, 3rd, 5th and 6th groups as an extra. Sprain test was made to first 4 groups (Group 1,2,3, and 4) to measure the resistance to rotational force; compression test was made to last 2 groups (group 5 and 6) to compare compressive resistance. Results: In sprain tests, there is no statistically reasonable difference between angle values of the 1st and 2nd group (U=0,000; p=0,008); and 2nd and 4th group (U=0,000; p=0,008) and 3rd and 4th group (U=0,000; p=0,008) In sprain tests, there is no statistically reasonable difference between moment values of the 1st and 2nd group (U=0,000; p=0,008); In compression tests, there is no statistically reasonable difference between force values of the 1st and 2nd group (U=3; p=0,020). Conclusion: According to our work, two plates osteosynthesis used in proximal retro tubercle biplanar tibia osteosynthesis, are more resistant than single block plates to rotational forces. Cortical screws sent in AP Plan increased resistance to rotational force in every group they are added. There was no difference between two plate systems in terms of resistance to compressive forces.