Estetik bölgedeki implant üstü restorasyonların klinik başarısının değerlendirilmesi
Evaluation of the clinical success of implant-supported restorations in the esthetic zone
- Tez No: 1015305
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞU ÖMÜR DEDE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İmplant üstü protez, pembe estetik, beyaz estetik, metal seramik, tam seramik, Implant-supported prosthesis, pink esthetics, white esthetics, metal-ceramic, all-ceramic
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, üst çene estetik bölgede osseointegrasyon sürecinin ardından uygulanan tek üye implant destekli sabit bölümlü protezlerin (İDSBP) klinik başarısının analiz edilebilmesi için, implant çevresindeki yumuşak doku sağlığı, görünüm ve miktarı, restorasyonun konturu ve fiziksel özellikleri gibi görsel bulgular ile hasta memnuniyeti değerlendirilmiştir. Ayrıca hastaya ait alışkanlıklar, demografik ve sistemik özellikler, implant, dayanak ve restorasyona ait özellikler, cerrahi, protetik süreç ve erken dönem komplikasyonlar gibi klinik parametrelerin analiz edilerek, estetik hedeflere ve hasta memnuniyetine ulaşma düzeyiyle ilişkisinin değerlendirilmesi ve yapılacak klinik uygulamalara rehberlik edebilecek sonuçların ortaya konulması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Estetik bölgede son 1 yıl içerisinde uygulanmış metal seramik (MSR), tam seramik monolitik (TSMR) ve hibrit (TSHR) İDSBP restorasyonlar için toplam 78 hasta değerlendirilmiştir. Tedaviye ait klinik parametre ve Visual Analogue Scale (VAS) hasta memnuniyeti bulguları toplanmış ve standartlaştırılmış dijital fotoğraflar kayıtları üzerinden Pembe Estetik Skor (PES), Beyaz Estetik Skor (WES) ve Toplam Estetik Skor (TES) incelemeleri yapılmıştır. Klinik parametreler, PES, WES, TES ve VAS verilerinin istatistiksel analizleri Kruskal–Wallis, Dunn–Steel–Critchlow–Fligner (DSCF), tek yönlü ANOVA ve Tukey HSD testi kullanılarak gerçekleştirilmiştir (α=0,05). Bulgular: Hastaya ait cinsiyet, yaş, oral hijyen düzeyi, implant çapı, yükleme protokolü, yumuşak doku yönetimi ve restorasyon materyali gibi klinik parametrelerin restorasyon tipi dağılımına etkisi anlamlıdır (P<0,05). MSR grubunun PES (5,27 ± 1,20), WES (5,69 ± 1,32) ve TES (11,00 ± 2,19) değerleri daha düşük ve klinik olarak kabul edilebilir seviyenin altında (6 < PES-WES, 12 < TES), TSMR ve TSHR gruplarında estetik skorların daha yüksek (>7) seviyede olduğu görülmüştür. VAS skorları ise tüm gruplarda benzer şekilde yüksek (>92) bulunmuştur. Cinsiyet, yaş, oral hijyen düzeyi, implant çapı ve restorasyon materyali parametreleri ile PES, WES ve TES skorları arasında anlamlı korelasyon tespit edilmiştir (P<0,05). Sonuç: Estetik bölgede tek üyeli İDSBP'lerin uygulanmasında tüm restorasyon tipleri hasta memnuniyeti açısından genel olarak kabul edilebilir bulunmakla birlikte, MSR grubunun estetik performansının klinik kabul edilebilirlik sınırlarının altında kaldığı görülmüştür. Buna karşılık, hem peri-implant yumuşak doku estetiği hem de kron estetiği açısından mükemmele yakın sonuçların elde edilebilmesi için TSMR ve TSHR protokollerinin tercih edilmesi daha uygundur. Restoratif tedaviler öncesi uygulanacak estetik risk analizlerinde, kadın ve genç hastalarda tam seramik restorasyonların daha uygun olacağı, iyi oral hijyen düzeyi ve dar çaplı implant kullanımının ise daha yüksek estetik skorlarla ilişkili olacağı göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: This thesis aims to evaluate the clinical success of single-tooth implant-supported fixed partial dentures (ISFPDs) placed following the osseointegration process in the maxillary esthetic zone. To this end, visual findings—such as the health, appearance, and volume of the soft tissues surrounding the implant, as well as the contour and physical properties of the restoration—were assessed, along with patient satisfaction. Additionally, the study aims to analyze clinical parameters—including patient habits, demographic and systemic characteristics, as well as features of the implant, abutment, and restoration, along with surgical and prosthetic procedures and early-stage complications—to assess their relationship with the achievement of aesthetic goals and patient satisfaction, and to present findings that can guide future clinical practices. Materials and Methods: A total of 78 patients were evaluated for metal-ceramic (MSR), all-ceramic monolithic (TSMR), and hybrid (TSHR) IMCR restorations performed in the aesthetic zone within the past year. Clinical parameters related to treatment and Visual Analogue Scale (VAS) patient satisfaction findings were collected, and Pink Aesthetic Score (PES), White Aesthetic Score (WES), and Total Aesthetic Score (TES) evaluations were performed using standardized digital photographs. Statistical analyses of clinical parameters, PES, WES, TES, and VAS data were performed using the Kruskal–Wallis, Dunn–Steel–Critchlow–Fligner (DSCF), one-way ANOVA, and Tukey HSD tests (α=0.05). Results: Clinical parameters such as the patient's gender, age, oral hygiene level, implant diameter, loading protocol, soft tissue management, and restoration material had a significant effect on the distribution of restoration types (P <0.05). The MSR group had lower aesthetic scores and below the clinically acceptable level (6 <and 12 <), while aesthetic scores in the TSMR and TSHR groups were higher (>7). VAS scores, however, were similarly high (>92) across all groups. A significant correlation was found between PES, WES, and TES scores and the parameters of gender, age, oral hygiene level, implant diameter, and restoration material (P <0.05). Conclusion: While all restoration types used in the application of ISFPDs in the aesthetic zone were generally found to be acceptable in terms of patient satisfaction, the aesthetic performance of the MSR group was found to fall below the thresholds of clinical acceptability. Conversely, the TSMR and TSHR protocols are better suited to achieving near-perfect results in both peri-implant soft-tissue aesthetics and crown aesthetics. In aesthetic risk analyses conducted before restorative treatments, it should be noted that all-ceramic restorations are more suitable for female and younger patients, while good oral hygiene and the use of narrow-diameter implants are associated with higher aesthetic scores.