Türkiye'deki spor federasyonlarının örgütsel sürdürülebilirliği
Organizational sustainability of sports federations in Türkiye
- Tez No: 1015408
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN FARUK ŞİRİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Federasyon, spor, sürdürülebilirlik, Federation, sport, sustainability
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, Türkiye'de faaliyet gösteren ulusal spor federasyonlarının örgütsel sürdürülebilirlik boyutlarına ilişkin mevcut durumu federasyon yöneticilerinin görüşleri doğrultusunda ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulguların ilgili alan yazın çerçevesinde değerlendirilerek Türkiye'deki spor federasyonlarının kurumsallaşma düzeylerinin geliştirilmesine, yönetsel kapasitelerinin güçlendirilmesine ve sürdürülebilir yönetim anlayışının federasyonların kurumsal yapıları içerisinde daha etkin biçimde uygulanmasına katkı sağlaması hedeflenmiştir. Bu kapsamda amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi kullanılarak Türkiye'de faaliyet gösteren farklı spor federasyonlarında görev yapan yönetici ve karar vericileri ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, Türkiye'de faaliyet gösteren ulusal spor federasyonlarında başkan, yönetici ve genel sekreter olarak görev yapan toplam 12 katılımcı oluşturmuştur. Nitel yöntemin benimsendiği araştırmada fenomenoloji, araştırma deseni olarak belirlenmiştir. Araştırma verileri içerik analizine ve betimsel analize tabi tutulmuş olup analiz sonucunda 10 tema, 45 kod elde edilmiştir. Araştırma sonuçları spor federasyonlarının örgütsel sürdürülebilirliğinin tek bir unsur üzerinden açıklanamayacağını göstermiştir. Fiziksel kapasitenin geliştirilmesi, kamu desteğinin sürdürülmesi, sportif başarının sağlanması ve yönetsel istikrarın korunması önemli olmakla birlikte, bu unsurların tek başına sürdürülebilir bir federasyon yapısının oluşturulması için yeterli olmadığı belirlenmiştir. Spor federasyonlarının sürdürülebilirliği açısından güçlü bir mali yapı, etkili bütçe planlaması, çevresel duyarlılık, nitelikli altyapı sistemleri, stratejik yönetim anlayışı, demokratik yönetişim, kurumsal bağımsızlık, nitelikli insan kaynağı, şeffaflık ve katılımcı yönetim ilkelerinin birbiriyle ilişkili ve bütüncül biçimde uygulanması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra kamu kaynaklarına yüksek düzeyde bağımlılık, sponsorluk gelirlerinin yetersizliği, uzun vadeli stratejik planlama eksikliği, nitelikli insan kaynağı sorunları ve yönetsel yapıdan kaynaklanan aksaklıkların federasyonların örgütsel sürdürülebilirliğini sınırlandıran başlıca unsurlar olduğu değerlendirilmiştir. Sonuç olarak Türkiye'deki spor federasyonlarının kısa vadeli sonuçlara ve yalnızca sportif başarıya odaklanan yapılardan uzaklaşarak ekonomik dayanıklılığı yüksek, kurumsal kapasitesi güçlü, profesyonel yönetim anlayışına sahip, şeffaf, hesap verebilir ve demokratik yönetişim ilkelerini benimseyen stratejik organizasyonlara dönüştürülmesi gerektiği belirlenmiştir. Örgütsel sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için federasyon yönetiminin kişilerden bağımsız, planlı, sistematik ve denetlenebilir bir kurumsal yapı içerisinde yürütülmesi; mali kaynakların çeşitlendirilmesi, insan kaynaklarının liyakat ve uzmanlık temelinde geliştirilmesi ve uzun vadeli kurumsal gelişimi esas alan politikaların uygulanması önemli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to reveal the current state of the organizational sustainability dimensions of national sports federations operating in Türkiye based on the perspectives of federation executives. It was further intended that the findings would contribute to the enhancement of the institutionalization levels of Turkish sports federations, the strengthening of their managerial capacities, and the more effective implementation of a sustainable management approach within their organizational structures through evaluation in light of the relevant literature. Accordingly, the maximum variation sampling technique, one of the purposive sampling methods, was employed to select participants, and semi-structured interviews were conducted with executives and decision-makers serving in different national sports federations across Türkiye. The study group consisted of 12 participants serving as presidents, executives, and general secretaries of national sports federations. Adopting a qualitative research approach, the study was designed within the phenomenological research framework. The collected data were analyzed using both content analysis and descriptive analysis, resulting in the identification of 10 themes and 45 codes. The findings indicated that the organizational sustainability of sports federations cannot be explained by a single factor. Although the improvement of physical capacity, the continuation of public financial support, the achievement of sporting success, and the maintenance of managerial stability were identified as important components, these factors alone were found to be insufficient for establishing a sustainable federation structure. The results demonstrated that organizational sustainability requires the integrated and holistic implementation of a strong financial structure, effective budget planning, environmental responsibility, qualified infrastructure systems, strategic management, democratic governance, institutional autonomy, qualified human resources, transparency, and participatory management principles. Furthermore, excessive dependence on public funding, insufficient sponsorship revenues, the lack of long-term strategic planning, deficiencies in qualified human resources, and managerial shortcomings were identified as the principal factors limiting the organizational sustainability of sports federations. In conclusion, the findings suggest that sports federations in Türkiye should move beyond organizational structures primarily focused on short-term outcomes and sporting success and instead evolve into strategic organizations characterized by strong economic resilience, high institutional capacity, professional management practices, transparency, accountability, and democratic governance principles. Ensuring organizational sustainability requires federation governance to be conducted within an institutional framework that is independent of individuals, systematic, planned, and accountable. In addition, the diversification of financial resources, the development of human resources based on merit and professional competence, and the implementation of policies that prioritize long-term institutional development were identified as fundamental requirements for achieving sustainable organizational structures.