Three essays on the interplay between trading and business conditions
Piyasa işlemleri ve ekonomik koşullar arasındaki ilişki üzerine üç makale
  1. Tez No: 1015407
  2. Yazar: NURİ VOLKAN KAYAÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADITYA KAUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgiye dayalı işlem olasılığı, Borsa işlemleri, Ekonomik konjonktür, Fama French faktörleri, Finansal piyasalar, Getiri tahmin edilebilirliği, Hisse senedi getirileri, Piyasa etkinliği, Portföy yatırımları, Riskten korunma, Probability of informed trading, Transaction on an exchange, Economic conjuncture, Fama French factors, Financial markets, Return predictability, Stock returns, Efficent markets, Portfolio investments, Protection from risk
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Unıversıty Of Alberta
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
Özet
İlk makale, büyüklük (SMB) ve değer (HML) faktör portföylerindeki emir akışının ekonomik koşullar ve yatırımcı duyarlılığı ile nasıl bir ilişki içinde olduğunu inceleyerek, büyüklük ve değer primlerinin kökenlerine dair kanıtlar sunmaktadır. Ekonomik koşulların kötüleşmesi (iyileşmesi) beklendiğinde hem SMB hem de HML için alış baskısının düştüğünü (arttığını); buna karşın alış baskısının yatırımcı duyarlılığı ve satış büyümesi göstergeleriyle ilişkisi olmadığı saptanmıştır. Bu bulgular; büyük firma ve değer hisselerinin, ekonomik koşullardaki olumsuz değişimlere karşı bir korunma aracı olarak görüldüğü fikriyle tutarlılık göstermekte ve büyüklük ile değer primleri için rasyonel durum değişkeni açıklamasını desteklemektedir. İkinci makale, hisse bazındaki emir akışlarının piyasa genelindeki ortalamasının ve büyük hisselerin ortalama emir akışı ile küçük hisselerin ortalama emir akışı arasındaki farkın (emir akışı diferansiyeli), reel GSYH, sanayi üretimi ve şirket karlarındaki büyüme oranlarını öngördüğünü ortaya koymaktadır. Bu iki ölçütün öngörüsel anlamlılığı, getiri faktörleri kontrol edildiğinde bile geçerliliğini korumakta ve emir akışının pay senedi getirilerini tahmin etmede bir rolü olduğuna işaret etmektedir. Bu doğrultuda, emir akışı diferansiyelindeki bir artışın—çok sayıda değişken hesaba katıldıktan sonra bile—bir sonraki çeyrekte büyüklüklerine göre sıralanmış on portföy için anlamlı derecede daha yüksek getiriler ve daha yüksek piyasa ve büyüklük primleri öngördüğü gösterilmiştir. Bu bulgular, emir akışının, farklı bilgi düzeyindeki yatırımcılardan gelen dağınık bilgileri bir araya getirdiği bir dünya modeliyle örtüşmektedir. Üçüncü makale, değerlemesi daha zor olan hisselerin (büyüme opsiyonları daha az değerli olan ve analist tahminlerinde daha fazla ayrışma görülen hisseler) ve bilgiye dayalı olmayan işlem faaliyetini daha az çeken hisselerin (küçük, likit olmayan, analistlerin takip etmediği hisseler) daha yüksek fiyat etkisine ve bilgiye dayalı işlem olasılığına ve getirilerinde daha fazla özel bilgiye sahip olduğunu göstermektedir. Zaman serisi analizinde, işlem faaliyeti ve tüketici duyarlılığındaki düşüşler, işlemlerin ortalama fiyat etkisini artırmakta ve getirilerdeki firmaya özgü bilgi payını azaltmaktadır. Resesyon dönemlerinde yüksek fiyat etkileri, düşük işlem faaliyeti ve özel sinyallerin fiyat hareketlerinde daha küçük bir paya sahip olduğu görülmektedir. Özel bilgideki azalmanın, fiyatların şirket yöneticileri için bilgilendirici olma niteliği üzerinde negatif bir etkisi olduğu anlaşılmaktadır: Şirket yatırımlarının fiyatlara olan duyarlılığı, resesyon dönemlerinde anlamlı derecede daha düşüktür.
Özet (Çeviri)
The first essay provides evidence on the origins of the size and value premiums by examining how order flow in the SMB and HML portfolios relates to economic conditions and investor sentiment. We find that buying pressure for both SMB and HML is lower (increases) when economic conditions are expected to deteriorate (improve), while it is unrelated to proxies for investor sentiment and sales growth. These findings are consistent with big stock and value stocks being regarded as hedges against adverse shifts in economic conditions, and support a rational state variable interpretation of the size and value premiums. The second essay finds that the marketwide average of individual stock order flows and the difference between the average order flow for big stocks and the average order flow for small stocks (order flow differential) predict growth rates in real GDP, industrial production, and corporate earnings. The predictive significance of these two measures is robust to controls for return factors, suggesting a role for order flow in forecasting stock returns. Consistently, we show that an increase in the order flow differential forecasts higher returns for ten size-sorted portfolios and significantly greater market and size premiums in the subsequent quarter, even after accounting for a large host of variables. These findings are consistent with a world where aggregate order flow brings together dispersed information from heterogeneously informed investors. The third essay shows that stocks that are harder to value (stocks with less valuable growth options and more dispersed analyst forecasts) and stocks that attract less uninformed trading activity (small stocks, illiquid stocks, stocks not covered by analysts) have higher price impacts, greater probabilities of informed trading, and more private information in returns. In the time-series, reductions in trading activity and consumer sentiment increase the average price impact of trading and reduce the share of firm-specific information in returns. Recessions see high price impacts, low trading activity, and a smaller share of private signals in price movements. This reduction in private information seems to have an impact on the informativeness of prices for corporate managers: the sensitivity of corporate investment to the prices is significantly lower during recessions.