Metastatik kolon kanserinde birinci basamak sonrası progresyon gelişen hastalarda regorafenib tedavisinin etkinliği
Efficacy of regorafenib treatment in patients with metastatic colon cancer according to clinical and pathological risk factors
- Tez No: 1015467
- Danışmanlar: PROF. DR. TİMUÇİN ÇİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Metastatik kolorektal kanser, regorafenib, progresyonsuz sağkalım, genel sağkalım, gerçek yaşam verisi, Metastatic colorectal cancer, regorafenib, progression-free survival, overall survival, real-world data
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, metastatik kolon kanser tanısı ile izlenen ve birinci basamak tedavi sonrasında progresyon gelişen hastalarda farklı tedavi basamaklarında uygulanan regorafenib tedavisinin progresyonsuz sağkalım ve genel sağkalım üzerindeki etkisinin gerçek yaşam verileriyle retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Adana Şehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği'nde 2017-2026 yılları arasında izlenen, 18 yaş ve üzeri, histopatolojik olarak doğrulanmış metastatik kolon adenokarsinom tanılı ve hastalık seyri sırasında en az bir kez regorafenib kullanmış hastaların dahil edildiği retrospektif, tek merkezli, gözlemsel bir çalışma olarak planlandı. Demografik özellikler, ECOG performans skoru, primer tümör lokalizasyonu, tanı anındaki metastaz durumu, KRAS, NRAS, BRAF ve MSI durumu ile alınan sistemik tedavi basamakları kaydedildi. Ayrıca Regorafenib dozlama şeması ve regorafenibe bağlı gelişen yan etkiler de değerlendirildi. Toplam sağkalım tanı anından ölüm ya da son kontrol tarihine kadar geçen süre, regorafenib sonrası progresyonsuz sağkalım ise regorafenib başlangıcından progresyon ya da son izlem tarihine kadar geçen süre olarak tanımlandı. Sağkalım analizleri Kaplan-Meier yöntemi ile yapıldı ve gruplar log-rank testi ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya toplam 58 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortancası 64,0 yıl olup, 25'i (%43,1) kadın ve 33'ü (%56,9) erkekti. Tanı anında 37 hastada (%63,8) ECOG skoru 0,21 hastada (%36,2) ECOG skoru 1 olarak saptandı. Regorafenib 4 hastada (%6,9) ikinci basamakta, 54 hastada (%93,1) ise ikinci basamaktan sonra kullanıldı. Regorafenib sonrası medyan progresyonsuz sağkalım 4,0 ay olarak bulundu. Tüm popülasyonda medyan toplam sağkalım 32,0 ay olarak hesaplandı. Regorafenibin uygulandığı basamak, KRAS, NRAS, BRAF ve MSI durumu, tümör lokalizasyonu, tanı anındaki metastatik hastalık varlığı, ECOG performans skoru ile birinci basamak tedavi paternlerine göre toplam sağkalım ve progresyonsuz sağkalım açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Bu çalışma, regorafenibin metastatik kolorektal kanserli hastalarda özellikle geç tedavi basamaklarında gerçek yaşam pratiğinde uygulanabilir ve etkin bir seçenek olduğunu göstermektedir. Elde edilen progresyonsuz sağkalım sonuçları literatürde bildirilen verilerle uyumlu görünmektedir. Bununla birlikte, prognostik alt grupların daha net belirlenebilmesi için daha geniş örneklemli, çok merkezli ve prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to retrospectively evaluate the effect of regorafenib treatment on progression-free survival and overall survival in patients with metastatic colorectal cancer who developed progression after first-line therapy, using real-world data. Materials and Methods: This was a retrospective, single-center, observational real-world study including patients aged 18 years and older with histopathologically confirmed metastatic colorectal adenocarcinoma who had received regorafenib at least once during the course of their disease at Adana City Hospital Oncology Clinic between 2017 and 2026. Demographic characteristics, ECOG performance status, primary tumor location, metastatic status at diagnosis, KRAS, NRAS, BRAF and MSI status, and systemic treatment lines were recorded. In addition, the Regorafenib dosage schedule and the side effects associated with regorafenib were evaluated. Overall survival was defined as the time from diagnosis to death or last follow-up, while regorafenib-related progression-free survival was defined as the time from initiation of regorafenib to disease progression or last follow-up. Survival analyses were performed using the Kaplan-Meier method, and subgroup comparisons were made with the log-rank test. Results: A total of 58 patients were included in the study. The median age was 64.0 years; 25 patients (43.1%) were female and 33 patients (56.9%) were male. At diagnosis, ECOG performance status was 0 in 37 patients (63.8%) and 1 in 21 patients (36.2%). Regorafenib was administered in the second-line setting in 4 patients (6.9%) and beyond the second line in 54 patients (93.1%). The median progression-free survival after regorafenib was 4.0 months. The median overall survival in the entire cohort was 32.0 months. No statistically significant differences were observed in overall survival or progression-free survival according to the line of regorafenib administration, KRAS, NRAS, BRAF and MSI status, tumor location, metastatic disease at diagnosis, ECOG performance status, or first-line treatment patterns. Conclusion: This study suggests that regorafenib is a feasible and effective treatment option in real-world practice for patients with metastatic colorectal cancer, particularly in later treatment lines. The progression-free survival findings appear to be consistent with the published literature. However, larger multicenter prospective studies are needed to better define prognostic subgroups.