Mini insansız hava araçları için toroidal pervane tasarımı ve deneysel analizi
Toroidal propeller design and experimental analysis for mini unmanned aerial vehicles
  1. Tez No: 1015527
  2. Yazar: MEHMET ALPEREN ANDAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL ATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uçak mühendisliği, Aircraft engineering
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uçak Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, mini insansız hava araçlarında alternatif bir pervane geometrisi olarak öne çıkan toroidal pervaneler ile havacılıkta yaygın olarak kullanılan klasik pervaneler, itki performansı ve gürültü emisyonu yönünden deneysel olarak incelenmiştir. Deneylerde öncelikle, aynı çap ve hatve ölçülerinde iki ve üç palli klasik pervaneler ile toroidal pervaneler aynı devir aralığında ürettikleri itki kuvvetleri yönüyle; ardından özdeş itki değerlerinde sergiledikleri gürültü seviyeleri yönünüyle karşılaştırılarak toroidal geometrinin itki performansı ve gürültü emisyonu üzerine etkileri incelenmiştir. Deneysel bulgular, aynı devir aralığında bi-loop toroidal pervanelerin iki palli klasik pervanelere göre ortalama %160, tri-loop toroidal pervanelerin de üç palli klasik pervanelere göre ortalama %128, daha yüksek itki kuvveti ürettiğini göstererek, toroidal pervanelerin klasik pervanelere kıyasla daha yüksek itki potansiyeli sunabildiğini ortaya koymuştur. Gürültü analizleri, bi-loop toroidal pervanelerin iki palli klasik pervanelere göre en yüksek deneysel itki kuvvetini üretirken gürültü emisyonunu %1,96 oranında azaltarak yüksek itki değerlerinde akustik avantaj sunabildiğini göstermiştir.Toroidal pervanelerde, halka (loop) sayısındaki artışın itki performansına %18,51 oranında katkı sağladığı ve gürültü emisyonunu %3,26 oranında azalttığı saptanmıştır. Yüksek itki, düşük gürültü, kriterleri baz alındığında, tri-loop toroidal pervaneler itki performansı ve gürültü emisyonu yönünden en optimum seçenek olarak saptanmıştır, Deneysel veriler hesaplamalı akışkanlar dinamiği analizleri ile ortalama %5,22 oranında bir sapma ile yüksek bir korelasyonla doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, toroidal propellers, which stand out as an alternative propeller geometry in mini unmanned aerial vehicles, and classic propellers commonly used in aviation were experimentally investigated in terms of thrust performance and noise emission. In the experiments, firstly, conventional two- and three-bladed propellers with the same diameter and pitch dimensions were compared with toroidal propellers in terms of the thrust forces they produced in the same speed range; then, in terms of the noise levels they exhibited at identical thrust values, the effects of toroidal geometry on thrust performance and noise emission were investigated. Experimental findings have shown that, within the same speed range, bi-loop toroidal propellers produce an average of 160% higher thrust than two bladed conventional propellers, and tri-loop toroidal propellers produce an average of 128% higher thrust than three-bladed conventional propellers, demonstrating that toroidal propellers offer a higher thrust potential compared to conventional propellers. Noise analyses have shown that bi-loop toroidal propellers offer an acoustic advantage at high thrust values, producing the highest experimental thrust while reducing noise emission by 1.96% compared to conventional two-blade propellers. In toroidal propellers, it has been determined that increasing the number of loops contributes 18.51% to thrust performance and reduces noise emissions by 3.26% Based on the criteria of high thrust and low noise, tri-loop toroidal propellers have been identified as the most optimal option in terms of thrust performance and noise emission. Experimental data were corroborated by computational fluid dynamics analyses with a high correlation and an average deviation of 5.22%